Friday, September 16, 2011

Sup Suhun dan Bebola Ayam



Assalamualaikumm~~

sunyi je arini.. pagi2 td buka FB terkasima tgk sesesorg tu turun 4kg dlm masa seminggu!!  nk kene ada xbox ye.. me suka berjogging je.  biasanya kalau  me jogging round kawasan ni, insyaAllah akan turun berat badan, tp atas sebab2 tertentu me dh xleh jogging skrg ni. tu yg mcm di pam2 badan tu. lagi2 lepas raya ni kan. uhuk uhuk.. jd skrg ni beli mini-stepper, xyah nk pakai2 tudung n bersiap2 segala bagai utk exercise, exercise dlm umah je. cuma kesan dia x secepat kalau gi jogging.  nk peluh byk2 tu mmg x dapat la. xpe la, at least calorie burn jugak.

sbb nk diet kan, so skrg kurangkan makan nasi. mlm mmg kalau blh xmkn nasi lgsg la. carbohydrate pun kene pilih betul2. tp tiap2 hari still perlu masak nasi sbb my laling ckp dia kene mkn nasi jugak at least sekali sehari. wiken ni my laling kursus, so me blh berdiet sbb xyah masak lunch utk dia.. hehe..

semangat dh berkobar2 utk jd mcm kak N* (bukan nama sebenar.. tiru entry kak izah td.. kui kui..).. so kita share dulu menu diet me nih.. td dh google menu2 diet. hihi.. skrg goreng2 dan lemak2 perlu di stop ye =)  resepi lebur je, utk minimize minyak/lemak.



Sup Suhun dan Bebola Ayam
Resepi: tun_telani

  • Suhun utk 2 org makan - nk guna bihun pun boleh
  • 1/2 cm halia
  • 1/2 kiub ayam
  • 8 bj chicken ball- belah 2 jika suka
  • 2 bj cili padi- belah tgh
  • 1 pokok sawi
  • 1/2 btg carrot
  •  2 bj telur
  • Garam
  • air secukupnya

Cara-cara

  • Panaskan air dan masukkan halia, kiub ayam dan cili padi. 
  • Masukkan bebola ayam dan biar sup mendidih selama beberapa minit.
  • Masukkan sawi dan carrot (atau mana2 sayuran pilihan yg di sukai, lg byk sayur lg bagus).
  • Masukkan suhun, dan pecahkan telur sebiji-sebiji. Jangan kacau, nnti telur pecah.
  • Agak2 telur dah masak, blh tutup api.
  • Perasakan garam, dan siap utk dihidang.

6 comments:

Ribbon Clown said... [Reply]

Salam Tun,

Ni menu wajib for sahur kitaorg he he

agree @ jogging tu..lagi cepat ilang kgs.. tp sejak musim hujan petang2, dah lama dah kita tak jogging T_T bdn dah cam tong drum..

nuwairani ismail said... [Reply]

semangat! semangat! kita pon tengah semangat jugak ni walaupun dah melantak soto ayam semangkuk open house rumah student tadi. heheh

nOOrsha said... [Reply]

sedapnye nuni.. menu sehat ni :)

nOOrsha said... [Reply]

sume dah kene demam diet yer..ehehe..takde x box pun boleh kurus... xbox tu as a medium jer..same macam basikal,kasut joogging etc.. cume ni ade coach la yg tolong tengok btol ke x care kite wat tu :)

tun_telani said... [Reply]

kak RC: betol2.. jogging mmg berkesan ^^ tp tu laa, faktor cuaca tu mmg xleh wat apa la kan.. ar berusaha!

nani: xpe, semangkuk je.. kalau 3-4 mangkuk tu baru laa problem.. hihi

kak sha: tun ingat kan xbox tu wat mian game mcm ps2. hihi

Naz said... [Reply]

Assallamualaikum Tun..
Kak Naz pun suka berjogging.. Dari zaman anak dara lagi tun. Kalau umah kita dekat, boleh kita jog sama2 kan tun...
Akak suka lauk ni.. lebih2 lagi ada telur dan cili padi. Pas tu akak suka tambah kentang..huhuhu..best