Tuesday, September 6, 2011

Nasi Serai dan Ayam Bakar

Nasi Serai and The Geng
 Assalamualaikum~~

dh seminggu Syawal, nampak gaya masing2 tgh berusaha panaskan enjin utk berblog. me ni baru je terasa suam2 kuku, buka email terus down. dapat email dr publisher journal yg me hantar.. dapat 7 pages komen dr editors and publisher! terkasima me nengok nyer.. mmg down betol. huhu.. pastu supervisor me email ckp biasa la dpt komen byk, dia pun kalau hantar journal dpt respon mcm tu jugak. alhamdulillah sbb x reject je. so, bersemangat utk wat corrections dan re-submit. chaiyok2!!

*my laling duk kasi hint suruh me wat keje sekolah jgn ngadap blog* kui kui... nway, quick n3 je. nk tayang nasi serai n ayam bakar yg me wat utk mak sedara kesayangan me sefamily yg singgah beraya di rumah. mula2 me ingat dia sekereta je, dh dekat ko 10 baru me tau yg mok long me dtg dgn keluarga besar 17 org! haha.. kelam kabut gi kedai cari ayam. hihi.. alhamdulillah by ko 2 tu dh siap masak semua. hihi.. nasi serai ngan lauk mix and match ikut suka je nk masak apa. ada ayam, sotong dan udang. kalau stat awal me rasa me masak daging jugak. kui kui.. tp me letak ayam je kt sini, sbb yg udang n sotong me masak sendiri nnti kalau rajin me menaip. skrg nk copy paste je sbb malas ;p

Nasi Serai
Resepi: kak Jun JC
Sumber: kak Ika 

Bahan2
  • 2 cawan beras basmati- basuh & rendam dlm 15 min kemudian toskan
  • 1 helai daun pandan-simpul
  • 2 cawan air
Bahan tumis:
  • 1-1/2 sudu mkn butter
  • 1 biji bawang besar-hiris
  • 2 ulas bawang putih -hiris
  • 1/2 in halia-hiris
  • 2 sudu teh remph kurma
  • 3 btg serai-ketuk>>yg ni kita letak lebih sikit :D
  • Setiap satu kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang & pelaga
  • Garam secukupnya
  • sedikit raisin hitam>>yg ni sesajer tambah! :D  - tun x letak
  • Bawang goreng utk hiasan
  • 1/2 kiub ayam - tun tambah
Cara2
  • Panaskan butter, tumis bawang2 dan halia hingga naik bau, kemudian masuk rempah kurma, serai, daun pandan & empat sekawan kacau rata.
  • Kemudian masukkan beras dan air masak seperti biasa. Bila nasi dah masak peroikan dan tabur bawang goreng. Siap.
ps: nasi ni tun masak 10 cawan! hihi..


Ayam Bakar sedap!

Ayam bakar me try resepi kak hanieliza. sbb dlm byk2 resepi, ni yg paling senang. hihi.. me wat 3 ekor ayam, agak2 je bahan dia.

AYAM BAKAR
Resepi: kak hanieliza


bahan A:

1 ekor ayam [1.5 kg berat]

Bahan B [Mesin Halus]
3 cm halia
3 batang serai
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 s/b lada hitam
3 biji cili merah [jika suka] -tun x letak

Bahan C
1 s/b kicap
1 s/b garam
2 s/b madu/gula 

1 s/b sos tiram - tun tambah
kunyit serbuk 


sayuran hiasan:
salad..timun..tomato
kentang [hiriskan setbal 1/2 cm] - tun x letak

Cara
1. Ayam dibbersihkan dan toskan kering.
2. Perapkan semua bahan bersama ayam selama beberapa jam.
3. Masukkan ayam yg telah direpakan dan kentang hiris dalam loyang dan bakar pada suhu 200'C selama 30 minit.  tun bungkus dalam aluminum foil yg dilapik daun pisang
4. Terbalikkan kedudukan ayam dan bakar lagi selama 30 mint.   10 minit terakhir, tun buka aluminium foil dan bakar sampai ayam perang kt atas.
5. Alihkan ayam dalam pinggan yg telah disediakan salad.
6. Susun kentang dan tomatao keliling ayam.
7. Siramkan kuah ayam badan ayam dan hidangkan bersama sos cendawan alda hitam dan coleslaw.
   tun makan ngan nasi serai

saje2 nk tunjuk.. ni bukan tun buat ye.. hehe.. ni kek tunjuk, kakak beli ;p

8 comments:

Mas said... [Reply]

semuanya nampak sedap2 tun....
selamat hari raya dari kak mas...
maaf zahir batin yerk...

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun...
wah meriahnya menu kat atas tu tun... sedap2 belaka tu... terliur akak tgk... sedap!!!

Cheq Sue said... [Reply]

perghhhh........ bila tah nak terai nih

quinnie said... [Reply]

tun kita pun tengah memanaskan enjin jugak...ambik resepi2 yg mudah2 yg cnp je dulu duk di postkan..hahahha...bw pun tak leh menyeluruh lagi nih..letih tak habis lagi nih..kekekeke...

nasi serai tu cam best...tengah duk tenang2 menu nasi tuk second round nye open house..kekekeke

Ummi said... [Reply]

Salam Aidilfitri buat Tun n family..mohon maaf zahir dan batin...Alahaiii nampak sedapnya laaaa Tun ooiii...kuatnya godaan puasa Syawal ni kan...huhuuu... :))

Wattie said... [Reply]

Assalamualaikum Tun,
Akak nak bersila sekali jamah nasi serai n the gang tu leh dak Tun, mengancam tul la nampaknya

tun_telani said... [Reply]

kak mas: selamat hari raya kak mas =)

kak diana: org jauh nk sampai kak diana, tu yg pulun masak byk2 tu. kuih muih atas meja lain tu. hehe

cheq sue: mmh kene try nih. sedap nasi serai nih ^^

tun_telani said... [Reply]

kak q: tun pun duk mikir gak nnti balik bintulu nk masak nasi yg mana satu. hehe..

kak ummi: puasa bulan syawal mmg penuh godaan kak. hihi

kak wattie: eh eh.. jap2, nk hampar seperah dulu. hihi