Thursday, September 29, 2011

Roti Arab dan Kari Sardin tanpa Santan



Assalamualaikummm~~~

buat yg belum tahu, kak anim tgh dimasukkan ke hospital KPJ Seremban. sama2 doakan semoga kak anim cepat sembuh.. tq kak izah for the info.

ni gambar yg di peram ye.. hihi.. sejak 2 menjak ni lemau sket nk amik gambar. pastu bila amik gmbr selalu nk cepat, bila dh cepat2 tu paham2 laa outcome dia mcm mana kan :/. nway, ni dh wat last week dh ni, masa tu ada tetamu dtg, jd tun wat roti arab nih. mkn dgn kari sardin, sedap ^^ kari tu mmg cari resepi yg xpakai santan. dh biasa wat kari sardin, saja2 ubah selera try resepi org lain pulak..

ni 1st time tun wat roti arab, resepi dh peram dr tahun lepas lagi. nyaris2 jd perkasam dlm folder. hihi.. tapi kan, mmg teruja habis bila naik gemok2 tuu. weeeeeee~~~ hepi! hepi! ^^ hihi.. cuma x cantik mcm org lain. jd kulit berjerawat. hoho... tp, yg penting.. sedap ^^

resepi yg femes dr myresepi, dr sofinar. berderet2 laporan masakan =) tq atas resepi yg sedap nih ye..  tun uli mlm, goreng sket sbb teruja nk tgk hasil. pastu yg selebihnya letak dlm bekas tertutup dlm fridge (bukan freezer ye), pastu kuarkan pagi esok utk bekfes. sbb nk menguli pagi2 tu, malas nk bgn awal. alhamdulillah, naik elok juga.




 


Roti Arab
Sumber: Sofinar@myr

Bahan-bahan ( 10 org makan )

  • 2 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 2 sudu besar gula
  • 300 ml air suam
  • 6 g yis
  • 500g tpg gandum

Cara-cara

  1. mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam
  2. tepung di gaul dengan yis
  3. Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
  4. perap selama 1jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup
  5. Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji
  6. Canai nipis lebih kurang 0.4 cm
  7. panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
  8. Sedap dimakan bersama kari ayam dan daging





Kari ni me ikut cara Love masak.. tp me wat berkuah sikit.. tq Love ^^


Mackerel in Thick Curry

Sumber: Love2cook


Bahan2nye :-
  • 1 tin ikan Mackerel (ayam Brand - 425gm) - ikan dan kuahnye (nak guna ikan sardin pun boleh)
  • sedikit halba campuran
  • 5 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 2 inci halia - ditumbuk (Love letak halia lebih sbb suka rasanye, kari pun lg pekat)
  • 1 bawang besar - dihiris
  • 2 cili hijau - potong dua
  • setangkai daun kari
  • 2 biji kentang - buang kulit dan potong 4
  • 1 tomato - potong 4
  • 2 sudu makan serbuk kari ikan
  • 1 sudu makan serbuk cili (Love letak lebih...hihi)
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • 1/4 sudu teh biji jintan putih (dikisar kasar)
  • 1/4 sudu teh biji lada hitam (dikisar kasar)
  • sedikit jus asam jawa - (ni ikut citarasa sendiri...boleh tambah/ kurang)
  • 2 cwn air (500ml) - boleh tambah
  • garam dan aji secukup rasa
  • minyak masak
Cara2 :-
  1. Panaskan minyak dlm kuali. Tumis halba campuran, bawang merah, cili hijau dan daun kari.
  2. Dah tumis, masukkan bawang putih dan halia yang telah ditumbuk tadi. Kacau lagi, biar sebentar dan masukkan kentang. (Love sll letak kentang awal, sbb kentang Love ni lambat sgt nak msk)
  3. Masukkan air dan jus asam jawa tadi. Biar mendidih sebentar.
  4. Masukkan serbuk kari ikan, serbuk cili, serbuk kunyit, garam dan aji. Biar mendidih lagi
  5. Masukkan ikan mackerel bersama kuahnye dan tomato. Tutup kuali dan biar mendidih.
  6. Akhir sekali masukkan tomato, dan kisaran jintan putih dan lada hitam. Biarkan sebentar dan padamkan api.

15 comments:

izahdaut said... [Reply]

tun..cntik kembng roti arab tu... akk dh lma tak buat ni. nk buat gak ah

Kak Rose said... [Reply]

waaaa.... cedapnya! lapo lak tengahari gini...

HaSue said... [Reply]

mmg sedap ni tun cicah sardin..ah terliur akak tunnn..ni antara menu yg menyumbg ke 5kg naik aritu ke?hihi
kalo ya..makan laa lg..bior gemuk dr akak byk2..hahaha...*kejam

Zaliedana said... [Reply]

Tun nmpak sedap,kak ct pon mmg igt nak cari resepi roti arab,sbb xpernah wat,rasa cam roti puri juga x resepi nih..

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply]

As Salam Tun :)
*peluk cium* rindu sgt2 hehehe

lama tak jln2 BW diharap Tun sihat :)
cantik nmpk roti arab..ni kalau dpt cicah ngan kari daging kerisik mesti best!!

Mas said... [Reply]

tun...kak mas nak..
sedapp tu..

Ezadlieza said... [Reply]

salam tun...pas ni bole ckp arab..ni ker soti tu..hehehehe

mood@yemen said... [Reply]

ini roti arab malaysian ... kalu arab padang pasir, rotinye tak berminyak & tak di goreng, tapi masuk earthen oven, yang tu baru ori, kalu kat sudan siap ada perisa pasir & debu-debuan... yang roti yemeng pula, kasar je sebab orang arab yemeng miskin....

nuwairani ismail said... [Reply]

kite pon suke buat ni...rupenye lembut aje bila dah masak tu... pastu kalau time goreng2 tu bergilir2 kembung dengan yang kempis. tak tahulah kat mana silapnya...

Nieza said... [Reply]

Assalam Tun, wahh cantik la tu dik...akak ni lagi teruk tak pernah buat pun....kemalasan yg melampau lak sekrng ni..hehe

quinnie said... [Reply]

wah tun..elok cantik kembongnya roti nih...kita dah lama tak buat roti nih...pernah dulu 2 kali kot buat...heheheh

nuwairani ismail said... [Reply]

kak tun! nanti datang rumah amik award ye!

::Azura Rahman:: said... [Reply]

Salam Tun,

Zura blm pernah lg cuba buat roti arab nie.. tgk gebus gebas je roti tun tu rasa nk cuba aje.. tp zura malasnyer nk menguli.. huhu.. kena uli lama ke tun.. or ala kadar aje?..

Yana Shaiful said... [Reply]

Tiba2 tringin nak mkn roti arab..dah lama xbuat..xtau la bleh kembung mcm roti Tun ke x..cantik roti tuu hehee

kak ijan said... [Reply]

roti arab ni kak ijan suka gak. gebu2 je bila goreng. yummy! :D