Wednesday, September 7, 2011

Udang Masak Sos




 Assalamualaikummm~~~

Back in Segamat selepas berbahagia di kampung halaman. huhu.. kt segamat ni boleh la wat keje sekolah sikit. ye la, kalau duk umah sendiri mmg susah sket nk wat keje sekolah kan, duk umah in-laws xde la duk keletung keletang kt dapur sokmo. balik jarang2, nk cari measuring cup pun jenuh selongkar laci. hehe.. (sempat jugak bakar kek sebijik td.. anak2 sedara dh xde nih, duk pk sape laa nk makan. me nk stat diet lepas terkejut tgk timbang tu jarum dh naik 2 senggat ;p )

nway, ni lauk yg me msk kt kampung, match ngan nasi serai aritu. duk pk nk masak apa, sbb ada budak2, kesian pulak kalau nk masak pedas, sbb sotong me dh masak sambal. so masak je laa sos campak2 nih. me tgh nk wat keje sekolah ni, so n3 cepat2 je nih.

Udang Masak Sos
resepi: tun_telani

Bahan2 (agak2 je ni ye)


  • 1kg udang - buang kepala dan bersihkan
  • 1 bj bawang besar- dadu
  • 2 ulas bawang putih- tumbuk
  • 1/2 cm halia- tumbuk
  • 2 bj cili merah
  • 1 btg serai- ketuk
  • 2 sb sos tiram
  • 1/2 cawan sos cili
  • 1/2 cawan sos tomato
  • garam


optional

  • timun- buang bj tengah dan kerat dadu
  • capsicum
  • tomato


Cara

  • tumis bawang, bawang putih, halia dan cili merah sampai naik bau
  • masukkan serai dan tumis sebentar.
  • masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan udang. Masak sampai udang berubah warna.
  • masukkan timun, capsicum dan tomato jika suka.
  • perasakan garam.
  • siap! senangkan =)




9 comments:

Nazrah said... [Reply]

Selamat hari raya...ada kat segamat ke lagi... hujung minggu ni nak jalan ke Segamat...ada rumah ker???

Gee® said... [Reply]

lapor nengok udang... yummy!!

izahdaut said... [Reply]

tinggal 5 ekor boleh? buat ngan sambal petai ni sodapp

Deliah's Deli said... [Reply]

kek tu klu x de sape mkn meh sini sikit..:))

selamat hari raya tun,maaf zahir batin. :)

tun_telani said... [Reply]

kak nazrah: sabtu ni tun balik bintulu. dtg laa jumaat malam =)

kak gee: tu laa.. udang tu kejap je lesap. hihi

kak izah: fuhh.. udang msk sambal mmg paling best. ni harap ada budak2 je, tu yg msk sos je.

kak Del: selamat hari raya kak. meh laa umah, ada kek dlm peti tu, x luak pun.

nuwairani ismail said... [Reply]

dah lama tak memasak.....sedapnya udangg!

Yana Shaiful said... [Reply]

dh gatal hidung nengok udang nii tp tetap rasa nk mkn..sedapnyaa :=)

tun_telani said... [Reply]

nani: dh lama x memasak??? hihi.. kt kg mak yg masak ye? ;)

kak yana: tun sebelum ni teruk jugak gatal2 bila mkn udang. skrg ni dh kurang sikit, so melantak je laa.. kui kui

MamaFaMi said... [Reply]

Rasa nak ratah ratah je udang ni!

Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Tun sekeluarga.