Tuesday, September 20, 2011

Tauhu Sumbat (versi bakar)

Assalamualaikum...

hehe.... jgn komen apa2 ttg gambar yg comot tu ye.. ;p cacat betul, sebab tu laa yg tunjuk kecik je gambar tu, kalau x mmg dh wat size besar. hihi... buat ni utk buka puasa semalam,. tengah2 tumbuk kacang tu, my laling ckp dh maghrib. tu yg kelam-kabut snap je gambar (sempat lagi nk amik gamba tu.. hihi..).. snap 3 keping, yg ni je yg ok sket. lg 2 blur.

buka puasa ngan tauhu sumbat ni je. tu pun dh kenyang. tun guna 5 keping tauhu. masa nasi jugak la utk my laling. tp dia pun ngadap tauhu sumbat ni je. utk sos dia, instant punya.. bukan beli kat kedai, tp mama-in-law tun yg buat, balik raya aritu dia kasi wat balik 1 bekas. sedap ^^ kalau nk wat google je kuah rojak petis.. tp xleh mkn byk2 kuah dia tau, manis.. sia2 je diet nnti. huhu...

Tauhu Sumbat (Bakar)
resepi: tun_telani

Bahan2

  • 5 keping tauhu
  • Garam

  • Sengkuang
  • Carrot
  • Timun
  • Tauge

Cara2:

  • Tauhu di lumur dgn sedikit garam (ni supaya kulit tauhu x melekat di kuali), dan bakar atas non-stick pan sampai perang. nk guna oven pun boleh juga.
  • Sagat atau hiris halus sengkuang, carrot dan timun. Celur tauge. 
  • tauhu di potong bentuk segitiga dan belah tengah. sumbat inti. compared to goreng, tauhu yg bakar ni lembut sikit, jd berhati2 hati masa nk sumbat inti ke dalam tauhu.
  • boleh hidang dgn kuah rojak petis atau cili sos.


.

    10 comments:

    Sheila Shafeareen said... [Reply]

    salam, tahu sumbat fv akk ni ank2 pun suka..manu diet ni....sdp letak sayut ulam kan...

    Mas said... [Reply]

    tun....nak join makan sama...
    sedappppp 3..

    Ummi said... [Reply]

    Weeeee....kiijamm tau Tun tayang x hagak2...ngencess tgk tauhu bakar tu...i liikkeee 100x...hehe

    Lovely Kitchen said... [Reply]

    nak seketul...;)

    Cheq Sue said... [Reply]

    tak tahu dah camana nak belajar makan tauhu ni... eeeeeeeeeeeee x reti sungguh...

    Yana Shaiful said... [Reply]

    Rugi Cheq Sue xmkn tauhu..sedap tau..hehee tauhu sumbat cani lg sedap..xpenah mkn lg versi bakar..Tun nak 2 ketui tuu hehee

    nuwairani ismail said... [Reply]

    dah lamanya tak makan!!!! suke dgn tauhu sumbat...kalau guna kuah rojak petis memang ummmppph la

    tun_telani said... [Reply]

    kak sheila: menu diet mkn tiap2 hari pun xpe nih. tp xleh letak kuah banyak2 la. hihi

    kak mas: jom2.. tun wt yg lain mkn ngan kak mas

    kak ummi: hehe.. blk keje singgah beli tauhu jap laa kak =)

    tun_telani said... [Reply]

    LK: meh2.. mkn sama2 ^^

    cheq sue: wahhh.. rugi2.. ada jugak org xreti mkn tauhu ye. hihi

    kak yana: tgh diet kak.. kalau x mmg tun goreng je.. lagiiii sedap. hihi

    nani: sedap kan.. akak baru2 ni je jumpa kuah rojak petis tu. hehe

    ibundo said... [Reply]

    salam tun,
    comot tak per. Sedap tu yang mau..