Tuesday, September 20, 2011

Tauhu Sumbat (versi bakar)

Assalamualaikum...

hehe.... jgn komen apa2 ttg gambar yg comot tu ye.. ;p cacat betul, sebab tu laa yg tunjuk kecik je gambar tu, kalau x mmg dh wat size besar. hihi... buat ni utk buka puasa semalam,. tengah2 tumbuk kacang tu, my laling ckp dh maghrib. tu yg kelam-kabut snap je gambar (sempat lagi nk amik gamba tu.. hihi..).. snap 3 keping, yg ni je yg ok sket. lg 2 blur.

buka puasa ngan tauhu sumbat ni je. tu pun dh kenyang. tun guna 5 keping tauhu. masa nasi jugak la utk my laling. tp dia pun ngadap tauhu sumbat ni je. utk sos dia, instant punya.. bukan beli kat kedai, tp mama-in-law tun yg buat, balik raya aritu dia kasi wat balik 1 bekas. sedap ^^ kalau nk wat google je kuah rojak petis.. tp xleh mkn byk2 kuah dia tau, manis.. sia2 je diet nnti. huhu...

Tauhu Sumbat (Bakar)
resepi: tun_telani

Bahan2

  • 5 keping tauhu
  • Garam

  • Sengkuang
  • Carrot
  • Timun
  • Tauge

Cara2:

  • Tauhu di lumur dgn sedikit garam (ni supaya kulit tauhu x melekat di kuali), dan bakar atas non-stick pan sampai perang. nk guna oven pun boleh juga.
  • Sagat atau hiris halus sengkuang, carrot dan timun. Celur tauge. 
  • tauhu di potong bentuk segitiga dan belah tengah. sumbat inti. compared to goreng, tauhu yg bakar ni lembut sikit, jd berhati2 hati masa nk sumbat inti ke dalam tauhu.
  • boleh hidang dgn kuah rojak petis atau cili sos.


.

    10 comments:

    Sheila Shafeareen said...

    salam, tahu sumbat fv akk ni ank2 pun suka..manu diet ni....sdp letak sayut ulam kan...

    Mas said...

    tun....nak join makan sama...
    sedappppp 3..

    Ummi said...

    Weeeee....kiijamm tau Tun tayang x hagak2...ngencess tgk tauhu bakar tu...i liikkeee 100x...hehe

    Lovely Kitchen said...

    nak seketul...;)

    Cheq Sue said...

    tak tahu dah camana nak belajar makan tauhu ni... eeeeeeeeeeeee x reti sungguh...

    Yana Shaiful said...

    Rugi Cheq Sue xmkn tauhu..sedap tau..hehee tauhu sumbat cani lg sedap..xpenah mkn lg versi bakar..Tun nak 2 ketui tuu hehee

    nuwairani ismail said...

    dah lamanya tak makan!!!! suke dgn tauhu sumbat...kalau guna kuah rojak petis memang ummmppph la

    tun_telani said...

    kak sheila: menu diet mkn tiap2 hari pun xpe nih. tp xleh letak kuah banyak2 la. hihi

    kak mas: jom2.. tun wt yg lain mkn ngan kak mas

    kak ummi: hehe.. blk keje singgah beli tauhu jap laa kak =)

    tun_telani said...

    LK: meh2.. mkn sama2 ^^

    cheq sue: wahhh.. rugi2.. ada jugak org xreti mkn tauhu ye. hihi

    kak yana: tgh diet kak.. kalau x mmg tun goreng je.. lagiiii sedap. hihi

    nani: sedap kan.. akak baru2 ni je jumpa kuah rojak petis tu. hehe

    ibundo said...

    salam tun,
    comot tak per. Sedap tu yang mau..