Friday, September 23, 2011

Mysore Chicken



Assalamualaikum~~~

arini x tayang menu diet.. sbb tun sorang je yg berdiet nyer, still masak utk hasben tun..  ni masak utk buka puasa, sekali ngan kerabu bendi tu. tun mkn kerabu tu, masak ayam ni utk hasben tun. sempat gak cukai seketul masa buka puasa, sedap. cara masak pun senang, campak2 je dlm kuali.  stress free cooking. hihi






MYSORE CHICKEN
sumber : Ayu S'pore
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
11/2kg ayam-dibuang kulitdan potong kecil
2 bawang besar dipotong 2 dan hiris nipis
2 batang cili hijau-dipotong panjang
1 batang cili merah-dipotong panjang
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil kunyit serbuk
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil halia kisar
garam dan serbuk perasa secukupnya
2 cawan air
8 sudu besar minyak
daun ketumbar

Cara:
Campurkan ayam dengan bahan2 (melainkan minyak dan 1 cawan air) di dalam mangkuk besar. Panaskan minyak dan masukkan ayam dan goreng hingga naik bau. Masukkan 1 cawan air lagi tadi, tutup dan biarkan mendidih dengan menggunakan api perlahan hingga ayam kering dan betukar warna brown, kacau sekejap2 supaya tak hangus. Hiaskan dengan daun ketumbar

Sources:-From Zarina Easy Cooking

11 comments:

Nuridah said... [Reply]

Assalamualaikum Tun,

lama kak nur tk singgah disini...sihat ke?? Ada lagi tk ayam mysore tu?? Boleh kak Nur tumpang balun sekali...hehe.

Bila Tun tinggalkan komen itu,kak Nur try to find out and I know who is it,dlm masa yg sama ada juga 1 blogger ini pun tk credit dan link pd Naz...dia beri credit pd yg lain...hmmm...sian Naz.

Ummi said... [Reply]

Assalam Tun...tok tok...ada org ke xda nih...nak curi ayam laaa..tuannya mesti dah tdo kekenyangan makan nasi tghri td..hehe... Tuuuunnn, jgn lupa melapis kek eh...bila lagi nak tunjuk keberanian mu...hehehe, muaaahhh!

quinnie said... [Reply]

tun..memang stress free cooking kalau masak cam gini..lauk pun tentu habis..hehehhe

K.Nor said... [Reply]

ratah lauk pun ok tun :)

nuwairani ismail said... [Reply]

kak tun! kite pon makan ayam 2 ketul semalam. ada jamuan. pastu kari ayamnya tersangatlah menggoda...last sekali makan jugak la. tak amik kuah la. aduh....ilang kempunan. heheh

Yana Shaiful said... [Reply]

Salam Tun..waaa..tergodanya tgk lauk nii..bleh msk list utk menu akan dtg hehee..

Zaliedana said... [Reply]

Assalam tun,nmpak menarik ayam nih,leh la save resepi nih,nanti2 leh try..Weekend biasalah gantung piyok,Hehe..

Anna Qawina said... [Reply]

Dah pagi ni Tun..mintak lauk sikit..ada lg dlm esbok kan...jgn sorokk

Ida,Japan said... [Reply]

resepi campak2 ni k'ida suka...campak2 pun janji sedap tun kn..

Yatie said... [Reply]

Assalamualaikum Tun, nmpk sungguh menyelerakan ayam ni..lenkali akak nak cuba resepi ni...tq...laporlah...

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

ayam nie mmg nampak sedap ler tun... tergoda lg akak tau... menyelerakan...