Sunday, September 11, 2011

Nasi Arab


Assalamualaikumm~~

back in bintulu... semalam flight delay sejam! sabo je laa.. pilot ckp sbb tukar tayar kapal terbang. walaupun sedikit stress sbb dh smp awal2 ke epot, pastu menunggu lagi kan, tp alhamdulillah selamat sampai. hari ni sgt penat, sbb semalam smp dlm umah dlm ko 8, pastu nk kene kemas n bersihkan umah dulu. ye laa, tinggal umah 2 minggu kan. byk betul serangga yg kecik2 tu duk bermaharajalela. dgn nk kene lap semua almari n perabot lagi.. adoii.. sakit belakang. hari ni pagi td ada halaqah, pastu gi jenguk kawan yg masuk spital (semoga cepat sembuh dear..). then baru laa gi shopping brg2 dapur. 

jenguk FB terasa sgt la jeles ngan mek jah yg jumpa ngan kak anna ngan kak mas.. uu uuu.. kalau dpt jumpa2 jugak mesti best.. nway, sbb windu nk ngadap blog, me nk tayang laa nasi arab yg sedap ni walaupun nasi ni dh wat minggu lepas.. hehe.. nk wat utk raya ke bape ntah. ada kawan adik me dtg tido kt umah, so masak special sket la. 

me cnp dr umah kak nor, cuma instead of ayam, me letak daging.




NASI ARAB
resipi : K.Hanieliza
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan
1 kg beras bathmati -basuh dan toskan -> tun guna beras wangi
1.5 liter air ~ k.nor guna air rebusan daging  -> tun guna air rebusan daging jugak
500 gm ayam -potong kecil dan bersihkan -> tun guna daging
1 tin kecil kacang peas ~ k.nor skip sbb tak ada stok kacang peas - sama laa jugak
1 cawan kismis
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
1 pokok daun sadri [daun sup] ] hiris
1 pokok daun ketumbar ]
3 s/b minyak
5 s/b minyak sapi
2 s/b serbuk jintan manis ]
1 s/b serbuk jintan putih ] bancuh ngan sikit air
bawang goreng
gula
garam

Bahan tumis
5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] mayang
1 labu bawang besar ]
3 cm halia ]
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 s/k jintan manis
1 s/k jintan putih

Cara
1. Panaskan minyak sapi dan minyak. Tumiskan semua bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan serbuk jintan yg telah dibancuh dengan sikit air. Kacau rata.
3. Masukkan cili merah, cili hijau, air, ayam, gula dan garam. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras dan masak saperti nasi biasa.
5. Bila nasi telah masak taburkan daun yg dihiriskan, bawang goreng, kacang peas dan kismis. Tutup sebentar.
6. Bila nasi agak kering gemburkan nasi dan boleh hidangkan dengan dalca sayur, sambal merah dan ayam tandoori

me hidang dengan daging masak kari kering. sedap ^^

7 comments:

Cheq Sue said... [Reply]

ahlan wa sahlan...patutlah lama menyepi, baru balik arab eh... *_^

Gee® said... [Reply]

lama tak mkm nasi arab...nak sket

Kak Sam said... [Reply]

betul ke tukar tayar? macam2 alasan le depa tu. akak pernah kena sampai 3 jam lebih. tensen gilooosss.

Zaliedana said... [Reply]

Assalam tun,slmt ari raya n maaf zahir batin edisi terlewat dari akak ya..Dah smp bintulu eks,alhamdulillah dah slamat wlpon lwat sikit kan,hehe..Sedap nya tun nmpak nasi arab tun masak ni..

quinnie said... [Reply]

tun..kat rumah ni ada tinggal skit daging..tengah duk confuse nak masak apa..tengok nasi arab ni lagi menambah ke confusan yg ada..hahhaha

tun_telani said... [Reply]

kak sue: sobahal khoir... ahlan! ahlan.. hehe

kak gee: alaa.. dh 'selamat' dah nasi nii.. hehe

kak sam: 3jam????? fuuhhhh.. kompom ada yg mengamuk kan

tun_telani said... [Reply]

kak siti: selamat hari raya kak.. sedap.. walaupun tun x suka mkn daging, tp nasi ni sedap pulak tun mkn. hehe

kak Q: haha.. biasa dh tuu..