Sunday, September 18, 2011

Kerabu Epal Hijau


Assalamualaikumm~~

petang baru nk ngadap blog. usha dashboard jap td, wiken2 ni x ramai org ngadap blog ye. sunyi je me rasa.. sunyi2 ni teringat pulak kt kak ika nun di siam, lama betol menyepi. nasib baik td dpt tegur kt FB, kalau x terasa risau jugak lama betul senyapnya. cepat2 update tau, winduu =)

k laa.. xnk lama2, pasni nk BW jap, pastu nk exercise ^^ sementara bersemangat ni kan, baik pulun habis2an. me share menu dinner me semalam. mkn kerabu epal hijau nih. sedap! tp me terlebih cili padi, pedas sket. hehe..  my laling x suka sgt makanan yg terasa cili padi (yg x dimasak), so me bahagian dia me jadikan lunch td. huhu.. wat sandwich, goreng telur tanpa minyak, pastu letak atas 1 piece wholemeal bread, then letak kerabu ni byk2.. hihi.. (determine x me diet? ;p )

ok laa.. resepi ni me copy dr dapur kak nor, sumber dia dr kak hanieliza. tp bila me tgk kt fotopages kak lieza, dia kasi link resepi asal dr fotopages penyulawa. jd me letak semua link la. tq akak2 semua atas resepi nk sedap di ratah.

KERABU EPAL HIJAU
resipi : penyulawa
sumber : k.Hanieliza, K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
2 bj epal hijau
1/2 btg lobak merah
2 bj cili merah
2 bj cili hijau
1 kuntum bunga kantan
1 pokok daun ketumbar - x suka nih. hehe..
1 bj lemon (diambil jusnya) - tun guna limau nipis
1 sudu kecil gula - x letak, sbb epal hijau tu dh ada manis2 sket
garam secukup rasa
1 bj cili padi - tun tambah


Bahan:
Epal dan lobak merah disagat atau diracik panjang.
Semua bahan lain dihiris.
Gaulkan semua bahan dan tuangkan jus lemon.
Kacau rata dan rasakan masamnya
Sedia dihidangkan.

6 comments:

Deliah's Deli said... [Reply]

dah abis,ala br nk minta share..ratah je pun sedap ni kan. :)

Nazrah said... [Reply]

masam masam...terliur kita

nOOrsha said... [Reply]

waa..gile2 punye diet ni tun.. hehe..akak ari nih termengidam nak makan kek.. aduhaiii..puas ku tahan2 napsu tapi itu juger yg dia mau..ngalahkan ngidam bunting sulung.. wakakaka.. (sila jgn pikir yg bkn2 yer)!!!!!!~ hehe.... buat jugak lah 1/2 adunan kek oren, tapi bedal sepotong jer.. jadilah wat merase2.... rasa bersalah giler2 dah nih.. hehehe...kene eksesais lebih sket malam nih.. uhuhuhuh

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun...
wah sedapnya tgk.... akak suka makan kerabu2 nie... lagi2 kerabu epal hijau gini... sedaaapnyaaa.... makan nie jer dah cukup kan tun.. :)

tun_telani said... [Reply]

kak del: ha'ah.. tun wat ratah je biasanya. tp masa lucnh tu extra lapar pulak, tu yg letak dlm sandwich tu. hehe

kak naz: mmg masam2 ni kecur air liur bila teringat. hehe

kak sha: haha... bape lama exercise mlm td? tgk slice kek tu kecikkk je, x effect kot.

kak diana: ha'ah. dinner makan ni je pun dh cukup kak =)

Anonymous said... [Reply]

sgt sedap!
suke suke suke ;)