Thursday, January 12, 2012

Acar Timun Masak


Assalamualaikumm~~~

tuan rumah xde apa nk tunjuk selain acar masak ni.. huhu... 2-3 hari ni x terambil pulak gambar lauk-pauk yg di masak. xde lauk pauk special pun, masak lauk biasa2 je. mostly yg dh ada dlm blog nih.. acar timun ni tun buat wiken aritu dah, masa tu wat makan2 kt rumah utk sambut jiran baru 3 orang.. ye! saya dh ada jiran, Alhamdulillah.. xde la cuak sgt kalau my laling xde kat rumah. Syukur juga sbb sorang jiran ni perempuan melayu, dh siap berbalas2 kuih dah pun.. suke! suke! hihi... 

acar masak ni ganding ngan nasi serai, ayam masak merah dan ikan 3 rasa. xde gmbar sbb siap je letak makanan kt meja jiran sebelah dh sampai, segan la nk amik2 gambr.. acar ni je dh amik gmbr awal2. tu pun cahaya x cantik. my laling siap tanya, 'eh, x amik gambar ke?' ;p

resepi kak yani, skodeng kat myr.  nmpk kt laporan masakan, kak hana, kak izah dan kak noorsha pun dh try nih.. tun xde biji sawi, jd kurang meriah sket. lg satu, nape tun nyer kaler merah, org lain x kaler merah?? tun letak 1 sudu dah cili giling tu.. agaknyer tun letak sesudu membumbung kot.. huhu

Acar Timun Masak
resepi: kak yani@myr

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1 batang timun
  • 1 batang lobak merah- tun letak separuh je
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 bawang besar
  • 3 sudu besar cuka
  • garam
  • gula
  • 1 cawan air
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu besar cili giling
  • 1/2 sudu kecil biji sawi- xde stok

Cara-cara

  1. Belah 4 bawang putih. Mayang bawang besar
  2. Potong memanjang lobak merah dan timun. Rendam dalam air garam
  3. Panaskan minyak, tumis bawang putih
  4. Masukkan serbuk kunyit dan cili. Tumis sampai wangi.
  5. Masukkan air. Biar sampai mendidih
  6. Masukkan timun dan bahan-bahan lain. Jangan terlalu lama. Agak-agak 2-3 minit. Kemudian padamkan api.

haa... pastu kan.. ce teka mende nih???


hahhaha.. ni la penangan citer korea.. teringin sgn nk makan jajangmyun @ black bean noodles. dulu2 tengok citer perfect couple, sedap betul tgk heroin dia makan nih.. ada je black bean paste kat bahagian import2 kt supermarket tu, tp xde yg ada tanda halal. so tun beli fermented black bean dan buat paste dia.. sbb xtau rasa yg betul dia mcm mana, so x berani nk letak resepi kt sini.. takut rasa dia jauh lari dr yg sepatutnya.. hihi... yg tun buat ni termasin sket sbb fermented black bean tu masin ya amat.. dh rinse 2-3 kali dah.. nx time nk try soak lama2 dulu, tgk jadi ke x.. 

len kali kalau jd sedap sket tun share resepi dia ye..

9 comments:

cik cek said... [Reply]

Haa...acar ni menu fav dan wajib ada kalau buat nasi minyak ke nasi beryani...anak bujang akak suka...anak dara tak suka...heeee...
menu yg bawah tu..confirm tak penah makan ...jakun tul kak cek ni ek...:)

Liza said... [Reply]

salam tun...adik beradik akak pun suka acar ni, dulu arwah ma selalu buat, mmg sedap...

Mas said... [Reply]

tun..kak mas kureng sikit acar ni..
tak reti makan la...
he3

Paty's Kitchen - Cook with passion. said... [Reply]

ni kena cari NasTomato baru terangkat

suri solehah said... [Reply]

akak acar kurang skit..seronokkan tun kalau ada jiran yg gitu..tahun lepas akak ada sorang,,kami boleh tukar2 kuih minum ptg..tahun ni semua jiran suka duk dalam umah je..huhu

KakAsma said... [Reply]

waaa tun,
acar nie makan ngan nasi minyak sedap nie..ada pulak ayam masak merah,dalca..walaaa...

Kak Sam said... [Reply]

kena buat ni. Kalau tak rugi nanti

Ezadlieza said... [Reply]

salam si manis tun telani...mmg sedap acar camgini kan tun akak pun sukerrr sgt....

EmbunRosaliza said... [Reply]

tun akk suka acar masak mcm ni, tapi tak pernah buat sendiri, selalu mkn tempat kenduri je huhu