Tuesday, January 17, 2012

Ikan Kukus dan Sambal Kicap


Assalamualaikumm~~~

..........xde idea nk mengarang.. huhu.. petang2 ni, sangat ngantuk. cuaca panas terik sampai xde mood nk wat keje sekolah. pasang tv xde cerita yg best pun. biasanya kalau chanel masak2 xde yg menarik tun akan tgk national geographic. skrg kt astro byk siaran ulang2 je. byk sikit punya mahal kan, tp cerita siar yg sama je.. tp bagus jugak, kalau byk cerita best, nnti duk ngadap tv je, satu kerja pun x buat kan..

nway, tayang menu simple2 je. bila dpt ikan fresh yg sesuai, mmg sedap kukus je ikan tu. biasa tun akan kukus ikan kecik2, dan ikan pari. kali ni kukus ikan kelah batu. tun dh terbiasa makan ikan goreng, jd bila ikan kukus ni slow sket, sbb tu WAJIB buat sambal kicap sempoi nih. baru lajuu je makan nasik.



Ikan Kukus

Bahan2:
Ikan yg sesuai (tun suka kukus ikan kelah, ikan kembung, dan ikan pari)
asam jawa- utk basuh ikan
1/2 inch halia- hiris
2 ulas bawang putih- ketuk
1 btg serai- hiris halus
1 bj limau nipis
garam

Cara2:
Rendam ikan yg dh dicuci bersih dengan air asam jawa lbh kurang 15minit.
Basuh bersih, dan gaul dgn halia, bawan putih, serai dan garam.
perahkan asam limau dan kukus sampai masak.




Sambal Kicap

Bahan2:
1 bj bawang besar/ 2-3 bj bwg merah- mayang halus
1/2 c kicap manis
3-4 bj cili padi- hiris halus

Cara2:
Gaul sebati semua bahan. Biarkan sekurang2nya 15minit supaya air bawang meresap dalam kicap. hidang bersama ikan kukus atau ikan bakar.

10 comments:

Chah said... [Reply]

wohooooo..ikan tu senyum kat ai la tun...arghhh ratah tang pipi ikan tu, heaven!

chikadakbiru said... [Reply]

salam tun..lama tak jengah dapur tun..amboi2 selera sungguh tgk resepi nih..tak pernah lagi makan ikan kelah batu nih..nih ikan laut kan? akak tau ikan kelah sungai jerr :)

izahdaut said... [Reply]

lama tak makan ikan kukus. ikan mahal..huhu

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Tunnnnn... terliur kak Naz tgk ikan ni dgn sambal kicap tu..huhuhu.. Betul cakap izah.. Ikan mahal skrg..

norlieharumaini said... [Reply]

fuuuhhh.. sedapnya...

Kak Sam said... [Reply]

Tengok le citer boboiboy mesti tak ngantuk punya

quinnie said... [Reply]

alamak tun terliur nengoknya...sambal kicap tu yg best tu...aduss lamanya tak buat sambal kicap nih....

CT Delima said... [Reply]

As'salam Tun

Pagi2 tengok asam limau tu..meleleh terus air dalam mulut ni Tunnn..hihi

K.ct pun kurang juga ikan2 yang dikukus ni walaupun makannya adalah sihat. Tapi kalau dibakar atau digoreng laju jerrrr..hihihi

EmbunRosaliza said... [Reply]

sedapnya tun ikan kukus, menu sihat ni

kak ijan said... [Reply]

Ni menu sihat ni Tun. Kak Ijan suka jugak makan cicah dengan sambal kicap tu. ratah je pun habis dua ekor tu. :D