Monday, January 16, 2012

Nasi Halia (versi kaler maler ;p )


Assalamualaikum~~

petang ni tun sakit kepala pulak tiba2.. agaknya sbb 2-3 hari ni panas terik betul, dan kurang minum air masak. bila sakit kepala ni, apa lagi.. tun menidurkan diri la.. ni baru bangun.. huhu.. nasib baik ada karipap yg tun frozen dalam fridge, kalau x, hasben tun balik nnti xde la minum petang utk dia. 

nasi halia ni tun buat jumaat lepas. biasa hari jumaat mmg nk masak special2 sket.. pk2 nk masak apa, teringat kat nasi halia yg tun kakak chantek sorang ni pernah buat. terasa sihatt je bila makan nasi ni <- excuse buleh makan lebih sket. hehe.. walaupun tun skip letak kiub ayam tu, tp tetap sedap sgt! rasa ala2 nasi minyak, tp lagi wangi sbb ada penggunaan halba. suke! mmg akan iA pasti ada ulang tayang nasi ni. tun makan dgn pajeri dan ayam goreng serai. mmg masak lebih nasi sbb tau hasben tun pasti makan bertambah2 =)


Nasi Halia
resepi: kak Diana SkyBlue

Bhn²
  • 2 cawan beras wangi _ cuci dan toskan
  • 2 inci halia _ d tumbuk bersama kulitnya
  • 1/2 tsp halba
  • 2 ulas bawang putih _ d hiris
  • 150 gm mentega
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 1 biji buah pelaga
  • 1 helai daun pandan _ d siat dan d simpul
  • 1 kiub pati ayam Maggi
  • garam secukup rasa
  • Air secukup kegunaan


Cara²

  • Panaskan mentega... Tumis halia, halba, bawang putih, kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih sehingga garing.
  • Kemudian masukkan daun pandan dan goreng hingga wangi.. Tutupkan api.. Ketepikan.
  • Masukkan beras ke dalam rice cooker dan tuangkan air secukupnya seperti sukatan memasak nasi biasa.
  • Setelah itu.. masukkan bahan yang d tumis tadi ( No.1 ) bersama kiub pati ayam dan garam secukup rasa ke dalam rice cooker.. Gaul rata.
  • Masak nasi seperti biasa.
  • Setelah nasi masak... Biarkan seketika sebelum d gembur²kan.
  • Sedia d hidang dengan lauk kegemaran masing².

9 comments:

nOOrsha said... [Reply]

salam tun..cantiknye nasi halia ni..akak da lame x wat jenis nasi gini..hehe..pemalas sungguh...huhuh

psstt.. pas makan nasi ni bom meletop x..hehe

Mas said... [Reply]

hmm..tak pernah try lagi nasi halia..
masuk list..he3
rasanya lebih kurang nasi minyak ke tun...

mokwo® said... [Reply]

salam tun...tun guna beras perang ke tuh..hari tuh mokwo nak beli..tapi tak jadik coz nampak kelam semacam..hihi
kalau mokwo jadik jiran tun...nampaknya hari2 boleh tadah mangguk ajer!hepi nyeeer

Cheq Sue said... [Reply]

nasi ni memang sedap kan? dulu cheq sue buat memang tak puas makan...pastu asyik nak buang angin aje... :)

Nieza said... [Reply]

assalam tun sedap tgk nasi tu warna warni yg ceria..rajin tul la tun.akak ni gak yg malas..sejuk beku ni rasa mcm nk mengeram jer bwh selimut..hehe

izahdaut said... [Reply]

bagus tul adik ku sorang ni. akak ni mmg nak buat nasi serai. tapi baru2 ni si bais nak nasi warne warni. elok la sangat kombinasi nasi serai warne warni kan. tq tq..cantik je nasi nyer tu

Paty's Kitchen - Cook with passion. said... [Reply]

Baru sempat hendak masuk dapur Tun..pastilah Nasi Halia ni dah habis... tak apa lah akak copy aje nanti senang akak buat..akak dah buat basic bread Tun...OMG gebus betul..anak-anak akak suka sekali

EmbunRosaliza said... [Reply]

assalam tun, sama mcm akk suka juga msk menu spesial hari jumaat, seronok sangat. mesti harum semerbak dengasn aroma daun pandan n halba tu, terliur juga akk ni,

quinnie said... [Reply]

tun...kita tak pernah buat lagi nasi ni..kekeke....entah bila nak sampai seru tak tau la...malas tul masak 2-3 hari ni...kekeke