Thursday, January 19, 2012

Ayam Sambal Hutan


Assalamualaikum~~

terlambat sket mengadap lappy. tgk kat fb tu, mcm2 sesi perbincangan dh pagi ni ye. hihi.. paling x tahan tgk asam gumpal kak izah.. sungguh derhaka.. tp tun terliur sgt nengok nyer.. masuk queue lagi.. seronok bila ramai2 GMM ni, xpernah ada hari yg x tau nk masak apa, biasa nya lg panjang queue resepi dr yg mampu nk masak. hehe.. 

nway, nk tayang menu lunch 2-3hari lepas. dh lama save resepi ayam ni, tp terlupa nk buat. pastu last week tgk kak liza@intai dapur masak, tergoda lg sekali. esoknya pulak, kak diana pun masak resepi yg sama. terus tun selongkar2 dapur.. tp bahan x cukup. terpaksa tunggu wiken utk beli brg dapur. Alhamdulillah, merasa jugak resepi yg sedap nih. hasben tun dh declare dia peminat menu nih. so, insyaAllah akan ada ulangan.

Ayam Sambal Hutan
Resipi: Hjh Alijah Abdullah
Sumber : kak Ayu, kak Ita,, kak Nor,  kak Yatie, Kak Diana, Kak liza


Bahan²
1 ekor ayam dibuang kulit dan lemak, dipotong ikut suka
2 cm lengkuas, dititik
2 batang serai, dititik
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan Kisar

2 sudu makan penuh ketumbar biji
2 sudu teh penuh jintan halus
15 biji lada kering - tun letak 2sb cili giling
12 biji bawang merah
8 biji bawang putih
2 cm kunyit hidup


Cara2:

Gaul ayam yang telah dicuci bersih( Ayu cuci dgn air asam ) dengan bahan kisar.
Panaskan 1 senduk lauk minyak dan tumis serai & lengkuas hingga wangi.
Masukkan ayam dan gaul rata.
Kemudian masukkan sedikit air dan kacau sehingga rata.
Masak hingga ayam empuk dan kuahnya menjadi pekat.
Taburkan gula dan garam secukup rasa.
Enak disajikan dengan nasi atau roti.

15 comments:

Liza said... [Reply]

salam tun...mmg berbaloi masak ayam ni kan....sedaaapppp

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply]

ingatkan guna ayam hutan tadi, hehe

LinRosly said... [Reply]

Assalamualaikum Tun...

*Sekali pandang mcm Sambal Ayam Hutan > Mana nak cari ayam hutan, 2 kali pandang baru nampak jelas Ayam Sambal Hutan..Hehehe. Nampak sedap nnt Kak Lin cuba yer...

izahdaut said... [Reply]

wi wiiittt...
derhaka sungguh ye. hahaha.. nasib tak dekat ngan kak nor, kalau tidak kak nor nak hempuk sebab derhaka banyak katanya.

tun..akak pun terliur sudah ayam ni. kena gandingkan dengan nasi best2 baru bertamba spesel kan

quinnie said... [Reply]

wah tun pun dah masak ayam hutan ni jugak ye..kita ni duk salin resepi je..nak buat tak tau bila...kekeke

tun..oooo gelakkan roti kita ye...hahahhaha...lain kali nak letak inti kat dlm cam tun jugak la...sebab ada lebihan kastard tu...nak simpan takut last2nye expired pulak..tu yg duk paipkan semua inti kat atas roti tu..hahhahaha

Chah said... [Reply]

Walopun datin makan makanan bando2 je tp datin tiiiiiiiiingin sgt nk cuba masak cenggini.....kekeke......

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

salam tun..
akak je lom buat lagi ayam ni.. dlm minggu ni akak rest tak msk lauk pauk sbb en. abg akak shift mlm.. akak blik keje & jemput anak2 dia dah siap masak.. hihi.. nak try jugak nnt.. insyaAllah..

Nieza said... [Reply]

tun, resepi ni dah lama masuk list tapi belum berkesempatan lagi nk try...sekrng mcm malas nk masuk dapur mood nak bercuti jer...hehe

Zaliedana said... [Reply]

Tun kak Ct mmg amik resepi dari umah kak ayu g,sbb suka tgk resepi ayam yg kak ayu,kak diana post,tapi smp skng xwat2 lagi nih,adeiii nmpak sedap tuh tun..Cam rendang pon ya juga kan..

Ummi said... [Reply]

Assalam Tun, akak pun x cuba2 lagi resepi nih...now jarang masak lauk2...duk goreng2 mee, pasta jek..x letak entry pun, menu campak2 jek..

cik cek said... [Reply]

Resepi ni amik lama dah...ntah bilala nak buat menu ayam sambal hutan ni..hu hu...mintak kat Tun sikitla nak rasa..he he..:)

nOOrsha said... [Reply]

salam tun..nmpak sedaaap sgt ayam sambal utan ni.. hb akak suke ayam sambal camni :)

Kak Sam said... [Reply]

Lagi 1 menu yang harus dibuat

kak ijan said... [Reply]

Salam Tun,
Bila baca nama nampak unik jugak. Nampak best macam ayam masak merah pun ada. Nak save jugak lah bleh. hehhe :D

inahar ali said... [Reply]

waduh bilala sambal ayam hutan nih nk sampai ke dapur akak..huhu! nk minta kt tun pun dh terlambat sudaa! hehe..