Friday, January 27, 2012

Bintulu to Kota Kinabalu via Brunei


Assalamualaikum ^^


kali ni tun just nk share info pasal road trip from bintulu to kota kinabalu. in case la kalau2 ada warga sarawak yg nk drive ke sabah, or Sabah-ian yg nk ke sarawak through brunei.. trip from miri to KK dlm 490 km, dr bintulu tambah lg around 180km (lebih kurang je nih). kalau ikut distance lbh kurang nk ke kuching dr bintulu je, tp sbb lalu Brunei n byk pos immigration, jd terasa jauh. perjalanan pergi kiteorg amik masa 14jam! sbb baru mula cuti dan ramai travel. perjalanan balik, sbb my laling amik cuti xtra sehari, so the journey only took us 10hours. 


ada 10 pos immigration, miri-brunei, brunei-limbang. limbang-brunei, brunei-lawas, dan lawas-sabah. kat miri kene tukar duit brunei siap2 sbb ada tol 3 dollar (tol msia 10inggit). minyak pun isi penuh, sbb kalau isi minyak kat brunei mahal.. foreign car xleh isi minyak yg subsidi kerajaan brunei. pastu buleh la isi minyak lg kat limbang atau lawas. owh, lagi satu pastikan ada dokumen kereta (panggil apa ntah, ala, dokumen yg masa beli kereta dpt tu, tulis cc bape, road-tax, n segala bagai.. sbb nnti kene isi borang utk masukkan kereta dlm brunei).

Tol masuk brunei
 nak cross Brunei ke Limbang, kiteorg guna jalan kampung, jumpa map yg org tulis kt miri portal.. refer SINI. kalau takut sesat, lalu je highway dan ikut signboard jalan. kalau ikut jln kampung save dlm 40km.

-random pic of pos imegresen-

masa cuti sekolah dan wiken, org ckp queue kt immigration sgt panjang, kdg2 sampai 3jam beratur. sbb kiteorg bertolak hari jumaat, so xde la lama sgt beratur. tp after immigration limbang nk ke immigration Brunei kene naik feri. kt sini kiteorg stuck sejam! siap keluar masuk kereta sbb bosan. hehe..

queue nk naik feri sgt panjang!


after sejam.. baru nmpk sungai nya... alahai.. sekangkang kera je sungai nye. kalau berenang 2minit dh boleh cross. rasa sgt x berbaloi queue lama2. my laling ckp kalau nk ke KK lagi, tunggu ada jambatan dulu utk cross sungai nih.


sungai yg x sampai 60 meter

feri angkut kereta

rasa2nya, tu je yg penting kot. kalau ikut signboard iA x sesat. cuma kene tau la nk tuju ke mana =)

5 comments:

mala said... [Reply]

Salam tun, mala pernah ke kk dari seria brunei thn 2003. Ambik masa 9 jam. Waktu tu jalan masih jalan lama. Byk yg belum tar. Kenangan lama :-)

Zaliedana said... [Reply]

Kak ct sarawak xpernah g,brunei lagilah..Bestnyer tun jln2..

Anonymous said... [Reply]

best jugak jalan2..
kami cuti baru ni jalan2 dari
tawau-kk-brunei-miri

nuwairani ismail said... [Reply]

adeh! macam sengsara je naik kete...

HaSue said... [Reply]

Kakak akak kalo balik mesti kata lama berbaris kat feri tu yg lama dari perjalanan..hehe..akak x pernah lg jejak KK..akan dtg!tp ngelat laa..malas ikut jalan darat..haha

Aritu kakak akak akak ada bgtau skrg dah ada jln shortcut..tp jgn tanya akak laa akak x tau dan dia sendiri lum berani guna kalo drive sensorg..biasa kalo nak balik bawak keta pun abang yg gi sana amik dier..huhu