Assalamualaikum~~~
kembali bersua di pagi isnin.. wiken mmg tun jarang tengok blog. ada la dlm 2-3minit jenguk2 intenet, in case la kan ada org tanya apa2 yg perlu dijawab =) sabtu, mcm biasa la.. hari mengemas dan bershopping. bukan shopping apa pun, beli groceries je yg lebih. penuh kan stok2 dapur. ahad, masa utk usrah. lepas tu gi rumah kawan. saje jalan2 lama x jumpa set2 cikgu ni sejak cuti sekolah.
bingka ni tun buat utk bawa ke usrah. terjakun tengok kak yatie wat bingka kacang merah ni, terus tun rendam kacang merah.rasa2nya kalau kacang hijau pun boleh jugak. satu adunan dpt banyak jugak, dh bawa gi usrah separuh, separuh lagi bagi2 kat jiran tetangga.. hoho.. sukanya daku ada jiran tetangga skrg ^^
letak sikitt je kaler merah, so still nmpk warna asli kacang |
Bingka Kacang Merah
resepi: kak yatie
Bahan-bahan.
- 11/2 cwn kacang merah* (yg telah di rebus)
- 1 cawan air*(* di kisar bersama)
- 1 1/2 cwn tepung gandum
- 1/2 cwn tepung beras
- 2 cwn santan
- 1 cwn gula
- 3 sudu besar butter
- 2 biji telur
- sedikit garam
- pewarna merah
- sedikit bijan
- 2 sudu besar minyak utk sapu pd loyang- boleh juga sapu butter
- Kisar kacang merah bersama 1 cawan air. Ketepikan dulu.
- Masukkan kesemua bahan ke dalam blender kecuali bijan dan minyak.Kisar sebati.
- Gaul rata dan masak sebentar hingga berwap guna api sederhana dlm 10 minit.
- Sementara itu panaskan oven 175c.Sapukan minyak di sekeliling loyang dan masukkan dlm oven sebentar.
- Keluarkan loyang dan tuang adunan tepung tadi dan taburkan bijan di atasnya.
- Bakar selama 50 minit api atas bawah dan tambah 5 minit lagi utk garingkan bahagian atas.
- Biarkan betul2 sejuk barulah di potong.Selamat Mencuba.
17 comments:
sedap ni tun..:)
kerak tu yg mempersona... ada gak tu kcg merah kat gobok. bila la nak diusahakannya. hehe
Assalam tun sedapnya nampak tang kerak tu, suka2.
nampak ady pun buat gak ari nie..hehehe..cam sedap ajer tu tun..ada kerak2 gitu..
resepi yg dalam list....
sedappnya tengok tun.....
tq sudi mencuba, akak pun geram je tngk keraknya tu..
DAH BERKURUN RASANYA AMEK RESEPI NI TAPI X SERU LAGI NAK BUAT... MINTAK SIKIT..
glup!!! telan air liur tengok kuih bingka ni... sedapnya. tengok kerak tu lg mengancam!
As'salam Tun
pagi tadi singgah blog Ady S'pore pun dapat merasa bingka kacang merah ni. Masuk sini dapat lagi. memang rezeki betul k.ct ni kan..hihi
Assalam Tun,msti sedp n lemak2 kacang tuh terasa kan,kak ct suka tang kerak2 tuh..Tun kalo kak ct wat kuih talam bagai yg kna kacau smp berwap n pekat cikit tuh,mmg blend balik ler,sbb slalu berketul,adeii..Nih nk rebus kacang smp empuk yg bercinta tuh kan..
Salam Tun...
Rindu kat tuan rumah ni, maklumlah lama tak singgah sini. Lagipun dapur kita dah lama tak berasap...
salam tun...akak pun suka tang kerak tu, bila la nk try buat ni...tergoda sudah....hihihihi
salam tun...smlm nmpak kat umah k yati...cepat tul virus tersebar..menggoda ngan kalernya yg merah2 nak kesamaran n keterangan tu..eh ape yg akak huraikan ni..haha..ntah, tak reti nak describe...tp nyumnyum mmg nmpak sedap :)
assalam tun,
rasanya baru sehari dua hari lepas yatie tayang..hari ni tun dah n3..cepatnyer..kalau dah kcg merah sure sedap kan tun..
nampak gayanya iza lambat la lg la tun, rakyat kat umah ni tak minat bingka2 nih..kalau buat gak..alamatnya iza sesorang jer yg habiskan..kiv dulu lah
sedapnya tgk bingka ni tun...hari tu akak buat talam kacang merah pun dah terasa sedap ni kan pula mkn kacang merahnya saja.
Assallamualaikum adik Hawa aka Tun..
Nasi halia kaler maler yer.. Cam nasi hujan panas lak dah.. Boh le nama nasi halia hujan panas..ceh..ceh.ceh.. Pepandai jek kan.. Dah le resepi org..hehehe..
Tun, writting dah finish ke?
tun..nak jadik jiran tetangga boleh? boleh ngendeng kuih selalu cam gini...hehehe...rajin nya rebus kacang merah sendiri ke?
Post a Comment