Thursday, January 12, 2012

Kangkung Goreng Belacan


Assalamualaikum~~~~

Petang2 ni rajin pulak mengapdate... otak berasap nengok data yang perlu di buat correction.. masa submit punya la confident dh buat dgn perfect, sekali tgk penuh correction. huhu... semalam idea dtg mencurah2, arini terstuck kat page ke 6. belakang pun dh lenguh duduk sepanjang hari.. rasa2nya lepas ni jari2 je yg kurus, bahagian lain semua bam2 sbb x bergerak. huhu...

kangkung ni xtau la yg bape lama duk dlm folder tu. huhu.. tun jarang mkn kangkung sbb angin. kalau makan masa perut kosong mesti bergelodak dlm perut.. kalah betul ngan kangkung nih. tp kalau beli kangkung wajib goreng belacan nih.. dh sinonim, mcm kailan ikan masin jugakkan. kalau masak cara lain dh rasa kurang sedap. ni lauk feveret uncle tun. ingat dulu2 nenek tun selalu goreng kangkung pedas2 utk uncle tun bila dia balik dr uni (masa kecik2 tun duduk ngan atuk n nenek..  Al-Fatihah utk arwah tok dan tokki tersayang..).

resepi biasa2 je. tp kesian tgk n3 sayur seciput je.. huhu.. so arini misi menaikkan nombor kat label 'sayur' ;p 

Kangkung Goreng Belacan
resepi: tun telani

Bahan2:
Seikat kangkung- asingkan daun dan batang.
2 bj bawang merah @ 1/2 bj bawang besar- mayang
3 ulas bawang putih- tumbuk
1/2 inch belacan- bakar
1 sb cili giling
sedikit sos tiram
garam

Cara2
Tumis bawang merah dan bawang putih sampai wangi.
masukkan cili giling dan tumiskan sampai nmpk berminyak. Masukkan belacan yg telah ditumbuk. Gaul2.
Masukkan sos tiram dan batang sayur kangkung. Masakkan sebentar.
Masukkan daun kangkung, gaul.
Perasakan garam.

12 comments:

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun, sedap ni masa baru angkat dari kuali terus mkn ngan nasi panas2 mmg best. Akk ok je dgn sayur kangkung, boleh je mkn tanpa pberangin heheh

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

Tun sedap....Rasa nak goreng ikan kering la...

cik cek said... [Reply]

Tun...
Sayo kesukaan kak cek ni...ratah je macam tu sedapnya...:)

quinnie said... [Reply]

tun..kalau beli kangkong sekarang ni..rasa bila dah masak tu dptnya sikit bebenor....sorang punya tekak macam akak ni tak berapa nak lepas rasanya..hehehhe..kita pun suka kangkong goreng belacan..lama betul tak beli sebab sakit hati tengok skit sangat sayurnya...hahahahha....nanti bila2 nak beli jugak la...:)

anymz said... [Reply]

tumpang makan nasi kat rumah tun lah..sedapnya sayur kangkung masak gini..

eh!tun labuan dgn bintulu dekat tak?

Mas said... [Reply]

tun...yang ni memang sayur peberet kak mas.....
suka sangat....

Cheq Sue said... [Reply]

masak camni lawan dengan ikan goreng, selamat la menambah 2 pinggan! :)

nOOrsha said... [Reply]

salam tun.. kangkung goreng blacan mmg peberetr akak tau..mkn plak ade ikan goreng garing2.. fuhhh...sedaap!

Nuridah said... [Reply]

Assalamualaikum tun

ini yg kak nur suker...sedap..budak2 kat rumah pun suker sayur kangkung goreng belacan...kalau sayur lain ada slow sikit...hahaha.

nuwairani ismail said... [Reply]

sukenye kangkung! dh lama x makan kangkung. rasa mcm nak beli kangkung plak esok.

Nieza said... [Reply]

memang sedap..akak pun angin mkn kankung ni sejuk kan tapi kalau ada dpn mata belasah jer...hehe

kak ijan said... [Reply]

Kak Ijan pun dalam mood writing. tp bukan buat correction lagi, masih first draft. haha. memang pening lalat dibuatnya kalau lama2 dok tengok dia je kan. sekali sekala bukak blog lah :D