Tuesday, January 31, 2012

Chicken Pie


Assalamualaikum~~

arini nk tunjuk my 1st ever chicken pie. hehe... simple dish, tp x pernah tergerak ati nk buat sendiri. the main reason is i'm not very good in making pastry. kalau ada food processor senang je kan, tp ni nk uli2 ngan tangan. utk pie pastry, kalau terlebih uli dh xjd rangup. so, kene minimizekan proses uli2.

buat chicken pie ni pun sbb ada 1 paket instant mushroom soup powder. beli masa kt KK aritu. saje2 beli sbb kalau tiba2 terasa mcm nk mkn buleh tambah air panas dlm gelas je. convenient, but not as good as the homemade one, of course.

ada byk cara nk buat chicken pie. even dlm buku resepi tun pun ada few difference chicken pie. yg ni paling simple sbb guna soup mix.



Chicken Pie
adapted from: The Complete Book of Main Courses
sumber: tun telani


Bahan2:

Pastry
  • 2 c tepung gandum
  • 1/4 sk garam
  • 1/2 c @ 115g butter
  • 50g shortening
  • 4-8 sb air sejuk (tambah ais)

Filling
  • 2 keping dada ayam- dadu
  • 1 paket serbuk mushroom soup - tun guna jenama Vono
  • 1 bj bawang besar- dadu
  • 1 sb butter
  • 1/2 batang carrot- sagat
  • 2 btg saleri- dadu
  • 2 sb tepung gandum
  • 1 c air
  • garam
  • serbuk lada hitam

Cara2:

Utk Pastry:
  • Campur kan semua bahan kecuali air dan ramas2 hingga nampak mcm breadcrumbs. blh guna food processor. 
  • masukkan air ais sedikit demi sedikit sambil gaulkan. balut doh dalam plastik dan chill at least 30minit.

utk filling:
  • panaskan butter dan tumis bawang sekejap. masukkan isi ayam dan tumis sampai ayam hampir masak. 
  • masukkan soup mix, carrot dan btg saleri. gaulkan dan masukkan air sedikit. biarkan mendidih. 
  • masukkan tepung gandum yg dh larutkan dalam baki air. masak sampai filling pekat.
  • perasakan garam dan lada hitam. 
  • sejukkan sebentar.

roll kan pastry yg dh disejukkan lebih kurang 3mm tebal. masukkan dlm pie dish. letakkan filling, dan cover dgn baki pastry. sapukan kuning telur kt atas.
bakar 180 C, 30minit atau hinggan keperangan.

19 comments:

quinnie said... [Reply]

tun..kita pernah beli jek..tak pernah lagi buat sendirik...hahahahha..sedapnya tun..lama betul kita tak makan..huhuhu

Gee® said... [Reply]

sedapnyaaa....

nuwairani ismail said... [Reply]

tak ingat dh penah makan ke tak...kalo dh penah makan pon, memang tak ingat dh apa rasa...conclusion, kene try buat sendiri. hahah

cik cek said... [Reply]

Tunnnn...memang berhajat nak buat dan teringinnya nak makan chicken pie yang masak2 cam gini...tapi tu la sampai kesudah tak buat2 lagi...he he...mintak kat Tun je lah..:)

Anna Qawina said... [Reply]

Tun..kalo kita bakar dlm bks yg ready made kat bakery jual tu ok kan..dia punya base tu masak elok ke Tun? takut karang akak mandai2 buat tak masak lak..hahaha

Nuridah said... [Reply]

Assalamualaikum Tun

wah ada chicken pie...syoknya kalau akak dpt tumpang sekaki mkn ngan Tun...kak Nur pun tk pernah buat...huhuhu.

chikadakbiru said... [Reply]

salam tun...lama tak jenguk sini..dh habis kemas rumah ka...akak pun tak pernah buat chicken pie nih...boleh salin resepi dulu..nak jugak buat satu hari nanti :) tq for sharing recipe nih yaa

Qhaifa Nur said... [Reply]

sedapnya chicken pie...
buat masa ni tengok jelah, nak buat tah bila bila huk3..

Kak Sam said... [Reply]

hrmmm macam menarik je. tapi ada orang nak makan ke?

Wanieyra said... [Reply]

Salam Tun..

Ira dah lama nak buat pie ni tp asyik tertangguh je.

Mas said... [Reply]

tun..ada lagi ke pie tu....he32
rajinn tun ngepai...

Sue @ Nenie said... [Reply]

Salam Tun..Sedapnya pie ni...Simpan resipi dululah, mana tau bila teringin nak mencubanya...

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Assallamualaikum Tun..
Tun, sedapnya.. Akak kalau buat pai2 nii yg malas sikit tang pastry nya lah.. Nak kena uli dan canai tu yg malas sikit...hehehe.. Tapi kalau bab makan, rajin...^__^

Liza said... [Reply]

salam tun...akak pun xpernah buat lg pie ni...tgk cam best jer, acu bak sikit....hihihihhi

CT Delima said... [Reply]

As'salam Tun

sekali jer pernah makan, tu pun beli tak pernah buat. nak join sekaki makan pie boleh ya Tun :)

anymz said... [Reply]

dari sehari ke sehari akak nak menge'pie'..tak terbuat2 jugak lagi..malas betul rasanya skang ni..

Chah said... [Reply]

tkde maknenya fes taim...ok je di mata ai...kalau pas barang se ketul dua, lagiiiiii la ok di hati ai...hhehehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

akak hampir lupalah.. pernah ke tak buat ni yer.. hehehe.. pernah kot sekali.. akak pun skrg ni malas betul nak uli2 pastri.. tu pasal sampai skrg ni tak terbuat2 lagi cheese tart.. tart telur pun dah lama tak buat.. padahal org lain siap berjual.. dulu akak berjual juga tart telur.. now malas betul..! kesian acuan tart lama menganggur.. hehe.. sedap nampak chicken pie tu..

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said... [Reply]

Ting tong...datang nak tapau chicken pie lebih2! :)

Sedapnya...adeiiii