Friday, July 1, 2011

Sup Ayam Hadnyai



Assalamualaikum..

tayang sup ayam lagi.. kali ni siam mari.. hehe.. kene tanya kak ika, mmg mcm ni ke resepi sup dia. resepi ni dh penah wat b4 this. jumpa kat myr. tp me edit sket, sbb resepi asal guna sampai 5 batang serai ngan 7 inch lengkuas! x berani nk letak banyak tu. hehe.. sedap hirup sup ni, me tgk kat laporan masakan, kak nor dan kak izah pun dh try ni. me pun dh penah letak laporan sekali. hehe..

me share kat sini ye..

Sup Ayam Hanyai
edit dari: pyhonda@myr
sumber: tun_telani

bahan2:

  • Ayam (utk 2-3 org)
  • 3 ulas Bawang putih, 5 ulas bawang merah, 3 cili api, 2 cm halia, 1 cm lengkuas = blend.
  • 1 batang serai = ketuk
  • 1 sudu kecil jintan manis dan jintan putih
  • 2 biji bunga lawang, 4 biji buah pelaga,1btg kayu manis dan 3 kuntum bunga cengkih
  • daun sup, daun bawang, daun sadri dan batang sadri
  • kentang- potong 8 (me tambah)
  • carrot (me tambah)
Cara-cara
  • Tumiskan bawang putih, merah, cabai, halia, jintan manis dan putih, bunga lawang buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, lengkuas dan serai hingga naik bau
  • Masukkan ayam dan kentang, gaulkan sehingga rata ,tutup dan biarkan 5 minit. Masukkan batang sadridan carrot
  • Masukkan 5 cawan air dan biarkan sehingga menggelegak.
  • Tambahkan garam secukup rasa
  • Hiriskan daun bawang, sup dan sadri taburkan pada hidangan.
  • Perahkan sedikit limau nipis.
  • siap!

12 comments:

Citarasa Rinduan said... [Reply]

Tun,
kak tumpang makan tengahari sekeluarga kat rumah tun jerlah..

dan..
kalau kak nur, izah dah buat kak ayu nak try gak lah...

memang nampak menyelerakan

ijayuji said... [Reply]

Salam tun! akak dtg dgn muka sedih niii hihihi... akak baru berangan nak masak sup tp malas betulll nak masuk dapo ari ni sbb buat projek td ada yg tak menjadik terbantut nak makan :D tekak akak tgh tak sedap layankan sup mcm ni mmg best, akak bwk balik sup ni ya :D macehhh!

Anna Qawina said... [Reply]

dtg nak hirup sup....sluurrppp..

anymz said... [Reply]

boleh di cuba resepi ni tun.nampak sedap tu..

Mas said... [Reply]

hmm..lama dah tak buat sup ayam hanyai ni...
memang best..
terbaik..

tun_telani said... [Reply]

kak ayu: jemput laa kak.. lg best mkn ramai2

kak ika: ala ala.. kak ika cayang.. bersedih hati lagi ke? meh tun tapau kan sup se-tupperware..

kak anna: sila2

kak anim: mmg sedap ni.. try laa

kak mas: wahh.. kak mas mmg dh try semua resepi ye.. bagus laa akak ni ^^

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply]

Wah sup ayam Hadnyai... sedap buat hirup2 nih...

tun_telani said... [Reply]

mama: mmg sedap ni.. mkn ngan nasi air pun sedap gak =)

Wattie said... [Reply]

Salam Tun,
Dah hujung hujung ni, agak2 ada lagi tak sup ayam siam tu....akak siap bawak sudu sendiri nak cedok ni.....

cik cek said... [Reply]

Tun...sedapnya sup...dapat hirup kuahnya je pun dah ok....:D

kak ijan said... [Reply]

Salam Tun,
Sup ala siam macam ni memang best kan. akak pernah try resipi kak hana, ala2 mcm ni jugak cuma tambah serbuk coriander. memang best. :)

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualikum tun...
yg nie akak lom perna lg buat nie.. semalam nak buat gak tapi ada permintaan sup ayam cendawan tu yg x jadi tu... lain kali nak buat gak... nampak sgt sedap sup tu tun...