Friday, June 17, 2011

Kuih Kaswi Gandum


Assalamualaikum........

haaa.. mari kita pakat menayang kuih kaswi.. tp kaswi me nih tak sihat sikit nih, pucat lesi.. kui kui... maybe sbb guna soft brown sugar kot. ni baru tau tips utk kasi cantik, campurkan sikit kicap manis. tq yer mek sha, nnti me wat lagi sekali.. sbb dia pucat lesi tu, malu nk amik gambar byk2.. huhu..

me nyer kaswi ni, terlembut sikit. dia nyer goyang2 kalah inul. haha.. bkn salah resepi, tp masa kukus tu me xtutup ngan kain, so air menitik atas kuih.. (kain tutup kukusan me duk dlm mesin basuh time wat kuih ni.. huhu..).. tp still sedap.. weeee~~~~~~~ suka! suka! thanks to kak izah yg menyebarkan virus kuih kaswi.. pastu di goda lg oleh kak mas.. hehe.. ramai gak yg terkena virus ni.. ce tgk kt tepi tuh, arini kak noorsha n mama pun dh tunjuk bukti jangkitan virus kaswi.. sapa2 yg tak terjangkit tu, rugi tau.. best nih.. hihi...

KUEH KASWI GANDUM
Resepi: Chef Hanieliza
Sumber: kak Izah

Bahan Sirap
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
*saya tambah beberapa helai daun pandan


Masakkan semua dan sejukkan


2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung
1 sudu kecil kapur kueh [optional]
Kelapa parut ( yang muda)
Sedikit garam


Cara:
1.Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.

ps: sowy mek sha, tu dh baiki eja nama tu.. hihi

12 comments:

izahdaut said...

hak hak..sungguh ku tak mampu menahan rindu ah ah.. eh ni bukan goyang inul ek.. in goyang org lain...

woo pucat tapi sedap.. jangan bimbang, akak pucat2 pun boleh habis. bagi skeetttt..upah mana upah..nak jadi cam kak nor nak mintak royalti.. hehe

Wanieyra said...

Salam Tun...

Tun dah buat juga ye, tak boleh jadi ni.... nak buat juga!!!

nOOrsha said...

nehi nehi.. apesal name ai noorsha jadi noorha..... hahahahaha....meh nak tapau kaswi nih, manis x? ngeeee

tun_telani said...

kak izah: alamak... ada org mintak royalti laa.. nk kasi kuih pun dh habis nih.. huhu

kak ira: haha.. buat, jgn x buat..

kak noorsha: muahahaha.. ye ke? nnti tukar. manis sikit je, tp x semanis akak punyer.. kui kui

Azlita Aziz said...

Cepatnya dah sampai sini...
akak baru berangan nak buat.. akak rasa tun punya dulu lah ye! tuk minum petang ni.. tun bancuh lah air cepat.. akak nak air teh o tau! hehe

ijayuji said...

Salam tun! kalau kak ita masih berangan nak buat akak masih diawangan hihihi... peberet akak kuih kaswi tp lemah betul tang kelapa parut tuuu, mintak tun kelapa parut ya :D

Lieza said...

peweeeeetttttt...akak terbayang2 goyangan itewwwwwww....dasat tul jangkitan virus kaswi dari izahhh ni..sampai bintuluuuuuu wehoooo...

Unknown said...

uishhh sini pun ada kaswi gak...rajinnya tun...akak juga yg malas ni..hehe

cikmanggis said...

wah kaswi gandum dah sampai ke sarawak da..suka sangat kuih kuih yang ada kelapa seperti ni:)

Mas said...

kikikiki..ijah siap nyanyi dangdut tu...
bestkan tun kaswi ni..
kak mas suka sangat..

HaSue said...

Tunnnn..kate jer duk sarawak..nape x gunakan kemudahan yg ader..hehe..gunakan laa browning sugar tuk kasi kaler santek tun..hee

tun_telani said...

xsempat nk membalas komen semua org.. hihi...
kak sue, tak teringat langsungg!! haha. nnti tun wat letak browning sugar kasi kaler mcm kek puteri dangdut tu.. kene laa dgn nama dia bila dia goyang2 cm inul.. kui kui