Friday, February 18, 2011

Ayam Merah Ala Thai


Assalamualaikum..

Mesti semua dh lunch kn.. ye laa, arini kn jumaat, kene msk awal2 nnti enchik H blk lunch b4 nk gi semayang jumaat. arini malas nk pk sendiri nk masak apa (konon2nya nk focus kt keje sekolah laa), last2 membaca resepi dgn lamanya di dapur kawan2 chef blogger nih..huhu..

arini nk try resepi Ayam Merah Ala Thai dr dapur k'nor, org senegeri kita..tp gmbr dia lagi cantik lah (nak kene berguru nih). resepi asal guna daging, dr Jeezy@myr. me xde link dia lah.. xgi cari pon.. huhu.. me tambah sayur terus, sbb malas nk masak lain pulak.

me cnp sket2 n ubah sikit2 ye..

Bahan-bahan ( 4 orang )


  • 1/2 kg daging ayam (potong dan goreng garam kunyit separuh masak)
  • 2 ulas bawang putih diketuk
  • 1 labu bawang besar dipotong bulat
  • 1 sudu besar cili giling
  • Sedikit sos tiram <- me letak 2 sudu besar
  • Sedikit sos ikan (thailand mari) <- me letak 1 sudu kecil
  • Sedikit sos tomato
  • Sedikit minyak untuk menumis
    Garam dan gula secukup rasa
  • Carrot <- me tambah
  • Calery stick <- me tambah
  • Daun ketumbar/daun sup/daun bawang untuk hiasan (mana2 pun boleh)
Cara2:
  • Tumis bawang putih sampai naik bau. Masukkan cili giling.
  • Goreng sampai agak garing, dan masukkan sos tiram, sos ikan, dan sos tomato.
  • Masukkan ayam yg tlh digoreng td, bawang, dan sayur. Kacau2 dan perasakan garam dan gula.
  • Kalau nk kuah lebih, tambah air dan sos tomato.
  • Dah masak, boleh laa ditabur daun ketumbar.
me makan dgn nasi goreng mentega =)

2 comments:

harleena said... [Reply]

nasi goreng mentega tu yang buat kelainan pada menu. Sedap..

tun_telani said... [Reply]

kak harleena: ha'ah.. tp ayam nih rasa dia lain sket. 1st time masak guna sos ikan nih. hihi.. nasi tu n3 akan dtg. skrg nk wat keje sekolah =)