Friday, February 25, 2011

Kuih Lapis

hoho.. xsama tebal.. pastu tgh2 tu lupa nk letak kaler merah ;p


Back in my hometown!!!!!!


weeeee~~~~~~~~~~ **happy mode** (but cian lak kt my laling duk sorg2 kt Miri tuh.. huhu.. makan apa tuuu?? ;p )

hari ni x masak lauk, tunggu mama masak.. hihi.. mcm mana pun, air tangan ibu is the best! tp me wat pudding ngan kuih lapis. 1st time wat kuih lapis.. me cari resepi yg paling senang nk wat. hoho.. jumpa resepi k'Jun yummilicious kt myresepi (tgk kt sini, ye).

Bahan2 utk 1 loyang kecil, ye. me convert dlm measuring cup.

  • 250gm tepung gandum <- me letak 2 ½ cawan
  • 100gm gula <-- me letak ½ cwn
  • 500ml santan cair (kalau x nak guna santan, leh tukar ngan susu cair, fresh milk atau kalau guna air biasa, tambah 1 sudu besar minyak.. ikut selera masing2)
  • secubit garam <-- ni me ngade2 tambah
Cara-cara:

  • Campur semua bahan dalam mangkuk. kacau sebati. <- me guna mixer
  • Tapiskan adunan tadi dan bahagi kepada dua atau lebih
  • Isi pewarna yg berlainan pada tiap bahagian.
  • Sapu minyak pada loyang utk elakkan adunan melekat.
  • Kukuslah selapis demi selapis, selang seli warnanya.
  • Kukus 1-2min setiap lapis. Lapisan last 15min.
muahaha... xsmooth bila kerat.. layankan je laa

Kuih lapis nih, rasa dia sedap.. tp xde laa sama mcm yg beli kat kantin sekolah.. me rasa sbb biasa kuih lapis tu guna tepung mcm2 jenis kot.. wallahua'lam.. huhu..


0 comments: