Tuesday, February 1, 2011

Puding Jagung


Hari ni nak tayang dessert semalam.. kalau kat umah, me mmg biasa ada stok tepung custard. sbb senang kalau xde kuih sgt nk buat, cuah je tepung tu dlm periuk, tambah susu sket, tambah guna, then, tambah air.. jadi puding kastad. kalau ada fruit cocktail, blh wat puding cocktail, kalau x, tambah cocoa powder jd puding coklat. hehe..

Biasa main campak2 je wat puding kastard ni. kacau2 sampai dia likat, kalau pekat sgt, tambah air. kalau cair, bancuh tepung sket tambah. hehe.. sbb nk pamer kt sini, so me cari sukatan yg betul. Jumpa dekat dapur F&N myresipi.

Bahan-bahan dia:
  • 1 cawan tepung kastad
  • 1 cawan jagung manis(*kalau guna cream corn lagi sedap)
  • 3/4 cawan gula
  • 3 cawan air
  • 1 1/2 cawan susu cair
  • 2-3 tbs pes minuman jagung (ni me tambah)

Cara-cara

  1. Campurkan semua bahan.
  2. Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.
  3. Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah ceri dll.

letak jagung dgn byk nyer.. hoho

4 comments:

Sara said... [Reply]

Ya Allah !
sedapnya !
nak lawan lah, nak buat puding/kek lagi niii ~~
HAHAHAAHA

mood@yemen said... [Reply]

arini masak nasi goreng badwee @ desert fried rice....

Qurrata A’ayun said... [Reply]

Sara: duk rumah sepanjang hari, keje masak je laa.. tidakk!!!!! nk wat kek jugak!! mixer pun kt kg.. uu uuuu... daku akan mengangkuk semua nnti..
abah: wah wah... mr.mama turun dapur.. sme resepi padang pasir..

Sara said... [Reply]

heehehehehe ^^ ^^
kenapa pindah jauh sangat ?