Saturday, July 9, 2011

Award dari kak Izah n kak Anim


Assalamualaikummmm...........

tun dgn berbesar hati menangkut award dr umah kak izah yg baru berjaya membuat 500 bj mapin! fuuhh.. manyak nyer.. tun wat 12 biji je biasanyer.. hehe.. ni award utk blogger2 yg beautiful ek kak? hihihi.... ;)

tun dh lama duk merenung2 pikir nk tulis ape. siap berehat tulis n3 lain lagi betapa xde idea nyer nk mengarang. lagi2 bila tgk betapa panjangnyer karangan kak izah.. hihi.. nway, terima kasih ye kak izah atas award ni.. homework dia xde laa susah sangat, sbb tun baru je kenal semua org, so byk lg yg xtahu, kan =)

... update: me angkut award br blog kak anim jugak ye.. hihi.. dh post baru tgk kak anim kasi award blogger cantik ni jugak. terima kasih ye akak.. terasa cantik pulak skrg. hihi

7 PERKARA YANG ORG BELUM TAHU TENTANG DIRI KITA

1. ayah tun mix-chinese, so adik-beradik ramai yg kulit cerah n mata sikit2 sepet.. tp tun sorang je kuar ter-gelap sket.. huhu.. so masa kecik2 dulu selalu laa dgr kata2 yg x enak mcm 'eh, adik awak ke tuu, lainnyer..' atau pun 'masa kecik2 dulu mama tertukar anak kat spital' dan lain2.. sedih wooo... dh laa ckp kat budak2 mende camtu kan, lg laa sedih. tp alhamdulillah, dh besar2 ni xde laa gelap mcm masa kecik2 dulu, siap pak sedara ckp yg plg cantik antara anak2 sedara yg ada. muahahahaha.... (sila jgn muntah ye.. )..

2. me ni sgt aktif zaman sekolah sampai laa uni. me masuk bahas, debate, public speaking, kuiz, segala jenis kem, dan macam2 lagi la.. tp sukan me pandai main satu je.. memanah. yg melibatkan bola mmg sgt xde bakat. so kalau nk lawan netball ke, handball ke, basket ball ke. jgn laa panggil me, nnti kalah ;p. masa me form 4, ada coach tengganu recruit me utk masuk team negeri tengganu. time tu dh excited dh nk gi sekolah sukan, tp abah me menggunakan kuasa veto tak kasi me pegi.. huhu.. masa tu sgt laa sedih dan frust. tp skrg, alhamdulillah, dh nmpk byk negative-nya kalau me gi sekolah sukan. confirm belajar tunggang-langgang duk memanah je kerja nyer..

3. rasa2nya ramai dh tau kot, me skrg wat master. sbb lg rajin memasak dr tulis thesis, dah 3-4bulan tulis thesis tp x siap2 lagi. hopefully bulan 9 ni dgn ajaibnyer thesis me siap. haha.. chaiyok2.. b4 samb master, me wat degree kat new zealand. 4 tahun duk sana, tp sbb anak manja, tiap2 tahun kumpul duit scholarship wat beli tiket balik kampung. tp still 3 tahun beraya di perantauan sbb raya musim exam.. ni dah kawin duk 'oversea' lagi.. sedih2..

.
.
.
.
.
.
wahh... baru 3 ke.. mcm lama je mengarang ni..
berehat jap..

.
.
.
.
.
.
siap menerap donat..
sambung balik.. hihi


4. masa me form lower form, me sekolah agama. masa me form 2, cikgu kelas me sgt laa moody (masa tu dia pregnant, lg menjadi2 moody dia tu.. ish ish..). cikgu kelas me tu ajar sejarah, tp dia juga rekod kan markah semua subjek la. pastu nk dijadikan cerita, ada laa pas exam tu dia rekodkan markah geography kiteorg. bila tgk2 kat report kad, dia tulis markah me 45%. mmg x masuk akal la kan dpt markah gitu.. bila tgk2 markah member, semua dpt 40 lbh dan ke bawah. so sah2 laa markah tu patutnya per 50 kan. so markah tu 45/50 atau 90%. sbb xde org yg berani nk cakap kt dia (aritu dia xtra moody + garang sket), so me yg paling out-spoken dan suara kuat ni laa yg bangun dan cakap 'cikgu, markah ni salah, kene darap dua'.. pastu kan, x pasal2 dia mengamuk cakap org lawan ckp dia.. (apakah??).. pastukan, siap dia suruh gi mintak maaf kt bilik guru.. me blh tahan keras kepala gak, blh wat derk je.. siap jd isu satu sekolah, kene gosip2 dlm bilik guru lg ckp me ni lawan ckp dia. last2 kan, ustazah panggil me dtg ngadap, kene basuh2 otak sket, ckp 'walaupun rasa kita ni betul, tp dia cikgu, so kita kene mintak maaf'.. jd me terpaksa laa mintak maaf kt cikgu tu dlm bilik guru (dgn tidak ikhlasnya.. )..terukkan kan? hehe.. me sgt bangga masa dpt straight A PMR, lagi2 bila sejarah A. sbb cikgu tu ajar sejarah, kalau me betul2 kurang ajar, sure sejarah me x dpt A sbb x berkat kan? sila setuju.. hehe.. masa me form 4, me pindah sekolah harian biasa dan hidup lebih bahagia. smp sekarang me x jejak sekolah tu dah.. hahaha...

5. xde idea dah kak izah oooiii.. huhu.. nk citer ape lagi nih? hmm.. me anak ke 2 dr 7 org adik beradik. x penah duk asrama sampai laa aft SPM. abah me seorang yg sgt tegas, dan x kasi anak2 perempuan dia masuk asrama penuh. anak lelaki pulak, dia suruh masuk RMC. hihi.. masa lepas UPSR dulu tension gak sbb nk masuk asrama penuh. lepas PMR, dah redha dan x apply mana2 SBP. alhamdulillah.. jd org jugak. dpt didikan yg sempurna di rumah dh sekolah. hihi.. masa mula2 duk asrama kat matrix nangis 2 minggu. haha.. siap abah dtg lawat lagi time wiken. pastu sibuk nk balik umah. camner blh survive pun me x tau.

6. me anak manja. serius! sbb masa kecik2 selalu x sihat. zaman sekolah rendah pun time PJK, me sorg duk tepi padang. kalau merentas desa, gi latihan sekali, demam seminggu. nasib baik bila masuk form 4 tu dah ok sket.. cuma still xgi merentas desa la.. masa gi NZ, duit abih beli calling card tepon umah. pastu bila wat master, 2 minggu sekali me drive sorang2 4 jam setengah dr KB ke kemaman. haha.. manja x? skrg ni duk kat bintulu x dapek laa nk blk kg 2 minggu sekali kan.. sedih pulak.

7. yayy!! yang last sekali.. nk citer ape ye? haaa, me ni sgt2 clumsy. masa sekolah menengah, me gi sekolah naik basikal. xde laa jauh pun. tp masa form 1, me accident ngan motor. masa form 2, bw basikal tgh hujan pastu lost control n langgar belakang lori (lori tu tgh parking). xde la serius, tp dua2 accident tu, cukup aa utk koyakkan baju n kain. huhu.. masa form 4 plg teruk. masa nk lintas jalan, me duk mengelamun, x perasan moto baru kuar dr simpang. accident teruk, siap patah basikal.. sakit ooo... cikgu antar gi spital kt emergency. alhamdulillah xde cedera teruk, cuma kene gi mengurut. mengurut lg sakit dr accident.. uwaaa.. skrg ni pun still clumsy, tp baca doa banyak2 time drive. kat dapur lg clumsy, bape byk mende yg pecah pun me x tau. tu x kira berapa kali hanguskan periuk dan kuih-muih.. hahaha..

alhamdulillah... dh siap dah... me stat menulis ni ko 2 lbh, ni dh masuk asar x siap lagi.. haha... nk kene tag 5 orang ye.. berbelah bagi betol.. mcm ramai je yg dh di tag. me ada terasa nk tau kisah beberapa org kwn di blog ni, tp dieorg dh di tag, so me tunggu mereka2 tu reply tag yg itu je la.. skrg me nk tau kisah2 5 orang ni pulak ye:

13 comments:

Mas said... [Reply]

tun...wat donut pe tu..
pos sini sikit...he..he..

amboii,...aktiff bebenor mek sorang ni..
minat memanah yerk..
macam ayah kak mas...suka memanah...

izahdaut said... [Reply]

akakkaaa.a....clumsy tu yang tak tahan tu..udah le manja clumsy la kan...hehehee..

ala biasa la, budak masterrrrr..eekkeee.. musti aktif dedulu kan. tapi biasanya kalau indoor aktif, outdoor kurang kan..akak outdoor aktif.. indoor..ehem ehem..cukup serabut nak kena debate bagai...gigiilll.. hehhee

ijayuji said... [Reply]

tun oh tunnnn dtg nak sekeh tunnnn nii wakakaka... eh? mix chinese ya? waaaaaa.....mesti cun melecun niiii :)) nak ketawa jugak tang clumsy tu wakakakaka.... jgn lupa donut ya :D

tun_telani said... [Reply]

kak mas: hah?? ayah kak mas suka memanah? waa.. blh aa tun gi main ngan ayah kak mas.. nnti kim salam kt pakcik ye.. hihi..

kak izah: kak izah nii mesti geng2 bola jaring kan? kan?? betul x? mmg betul la tuu..

kak ika: haip! apa sekeh org tengah semayang nii.. haha.. ayoo.. kan tun dh cakap tun itam tuu, adik2 tun je ada rupa cine siket2, tun melayu abih! haha... malu aa nk kasi donut kat sifu bento nih.. hehe

Citarasa Rinduan said... [Reply]

tun..........

hahahha..
dapat baca yang no 4 tu..
mmg kan, kalau kat sekolah bila cikgu garang.. sure result kita bagus.
hehe

PS: selamat tak kena tag

inahar ali said... [Reply]

wohooo...pjg giles karangan nih..penat gak membaca..hahaha!! tp xper penat tp seronok..ganazz gak tun nih zaman sekolah ek!!

nuwairani ismail said... [Reply]

pernah gak terkena dgn cikgu yg mcm tu...tapi still dapat A jugak..hihih...ampun cikgu....

CT Delima said... [Reply]

As'salam Tun

sampai menungkak dagu baca kisah tun ni...hihihi. sampai habis biskut satu balang... hahaha

kak ct pun aktif sukan kalau tun memanah, kak ct hadal main baling lembing. kira boleh lah tu sama2 tajam... hehehe

mood@yemen said... [Reply]

ha ha ha ... ada se lagi sebab .... masa kat US dulu terkejut tengok jiran pak hitam masa keluar rumah .... ha ha ha ..... nak pos laju bday kad tp olih kerana akan ke miri pulop ... so nanti kita pakat scan & email je ....

tun_telani said... [Reply]

kak ayu: tuuu.. dh ada org taq kak ayu tuu.. sila mengarang.. haha...

kak ina: skrg ni pun ganas jugak. hihi.. cuma dpn org control ayu sket ;p

nani: hehe.. skrg dh jd cikgu, blh la nasihat cikgu2 lain yg perangai camtu kan..

kak ct: haaa.. nnti blh aa kita blg membaling.. jom wat sukaneka bloggers. hihi

abah: hahahahha... aduh.. sedih sungguh.. haa.. mana aci scan.. pos! pos! xyah pos laju.. pos biasa doh.. sampai kg 2minggu. hehe

anymz said... [Reply]

terima kaseh tun..sudi gak ko buat homework ya..ni akak komen sambil makan kerepk..sambil baca2.haha

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun...
ooo tun pun ada berdarah chinese yer.. sama ler gak ngan akak... ;)

hehehe... yer ler kan tun.. kita cuma menyuarakan mana yg d rasa betul jer kan tun... tapi sampai kena marah lg gitu yer.. cian tun... x per2.. 1 pengalaman tu sebenarnya..

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

sempat lagi tuh menerap donat.. hehehe..