Monday, July 25, 2011

Langkah Demi Langkah: Sosej Blossom Bun


Assalamualaikumm..

n3 khas utk kwn2 me yg tanya camner nk wat sosej blossom bun nih.. so akak2 or adik yg dh pandai wat tu, berpura2 laa yg anda baru belajar nih.. kui kui.. blh guna mana2 resepi roti putih. utk resepi roti mayonis yg me guna utk wat ni last time, boleh lihat sini ye.. me malas betol nk cnp resepi lg.

Doh roti yg terhasil dibahagi2 kepada beberapa bahagian. utk resepi yg guna 300g tepung roti, me bahagi 8 atau 9.

amik satu bahagian, leperkan dan letak sosej yg telah direbus di tengah2.

gulung2

ni dah dibungkus. sosej dlm tu..

kerat 7 atau 8 bahagian. pastikan sosej terputus, tp doh roti tu jgn putus tau..


nk senang, letak dlm dulang pembakar dulu, baru buka sosej tu.. nk explain pun xreti..

yg paling hujung tu letak kt tengah2, pastu baru kemaskan.


biarkan naik 2 kali ganda, baru paipkan sos cili dan mayonis kt atas. blh juga letak cheese kalau nk lagi sedap =)

19 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply]

Salam tun..
thnks yer mama pun blm pernah buat roti sausage almaklum takde BM nak uli guna tulang 4 kerat rasa2 nyer tak terdaya ..hehehe cantik roti sausage tun nih..

Zaliedana said... [Reply]

Assalam Tun,amboi rajinnya meroti,siap wat bentuk gitu lagi,cantik..Kak Ct pernah lah juga wat sekali bentuk gini,tapi time peknen ritu,pastu mood nak snap xda,huhu..

Rabiatun Adawyah said... [Reply]

assalamualaikum...cantiknyer bun...terasa nak ngap terus nih..

Gee® said... [Reply]

hoyay..!! cam munger la... nak!!

Cheq Sue said... [Reply]

pernah cuba buat dulu tu...tapi bila angkat berlubang2 jadiknya...sosej tertanggal dari tepung. omak den golak terbahak-bahak

cik cek said... [Reply]

Cikgu Tun....

Anak murid dewasa dah masuk kelas ni...waaa...best ada kelas camana nak wat sosej blossom bun....tq cikgu....anak murid paham dah....
Sebelum balik...nak mintak rasa sebiji sosej bun...cantikkk..nampak sedapppp... he he :)

Nurul said... [Reply]

Tun,
cantik sosej blossom bun tu.. rasa pernah k nurul tgk jgk kat blog CMG... tgk ajer, tapi x pernah try pun lagi... heheh... nak ngenden tun punya dulu lah... ;D

Mas said... [Reply]

cantikkk munga tu tun....

chikadakbiru said... [Reply]

salam tun..amboi sejak due menjak nih rajin meroti yer....akak pun dh lama tak buat roti hihi

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said... [Reply]

comey nyer roti tu =0).

Nieza said... [Reply]

tun, rajinnya meroti tu...akak pun suka buat roti munge-munge sosej ni...sedap kan:)

quinnie said... [Reply]

terima kasih tun sebab tunjukkan cara2 nya..saya memang tak reti nak buat cam gini...hehehhe

nuwairani ismail said... [Reply]

eh! eh! suke2! kite penah tengok, tp tak igt dah. naseb baik kak tun ada tunjuk...teringin nk meroti...nanti2 kite meroti...rumah baru ada gas...otak dh ligat pikir nk masak pe. sosej pon banyak lagi kt rumah ni. mayonis pon ada. cukup lengkap la pendek kata.

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun...
cantiknya.... rajin tun meroti... nampak sedap sgt.. nie fav irfan nie ada sosej... sedap2

tun_telani said... [Reply]

mama: tun baru je beli BM nih.. sblm ni jenuh gak menguli. pastu penat uli tangan, tun guna mixer mata cangkuk.

kak CT: haa, ni dh x peknen blh buat lagi ^^

kak tun: alaa, dh habis dah ni..

gee: hoho.. jom2.. kene wat lagi ni

tun_telani said... [Reply]

cheqsue: hahahaha~~ camner blh tertanggal tuuu?

cikcek: haaa. dh masuk kelas kene wat keje sekolah laa nih.. buat, buat, jgn x wat.. bun ni cikgu dh habiskan, anak murid kene wat sendiri ;p

kak nurul: xpe kak, tgk byk2 kali nnti sampai laa aura nk meroti tu =)

kak mas: hihi.. comot je yg banyak tu kak

tun_telani said... [Reply]

kak CB: hehehe.. ada bibik baru laa katakan..

kak vivi: yg comot2 tun x tunjuk.. kui kui

kak nieza: sedap! tun mmg suka roti sosej

quinnie: ^^ sama2.. ilmu kongsi2 lg berkat =)

tun_telani said... [Reply]

nani: haa.. dh menguli ke tuu? =)

kak diana: budak2 suka laa mkn kalau ada sosej ni kan ^^

renaPuteh said... [Reply]

yqa nak try la mama :)
mintak resipi yer