Wednesday, July 13, 2011

GIVEAWAY BLOG RYO ..Jom Join Contest !!

Assalamualaikum....

Setelah gelak sorang2 sepanjang pagi dlm bilik hotel nii.. tiba laa masa tun mengarang.. penat pk nk karang apa.. haha.. eh, lupa nk wat intro betol2. kali ni me join GA dr Ryo.. padahal bukan peminta pasu pon, n me ni duk sarawak.. (hadiah dia pasu sarawak yg comel..). tp me nak memeriahkan dan bg sokongan kat rakan2 blogger.. me di taq oleh kak mas.. terasa pressure utk mengarang aft baca n3 kak sue n kak mas td.. kui kui.. me cuba je laa.. owh, b4 that, ada syarat2 dia..


Syarat mudah:
  1. Mesti ada blog,senang la Ryo nak jenguk2 bawak buah tangan ke blog korang
  2. Copy and Paste banner 'start' kat atas,buat entri bertajuk GIVEAWAY BLOG RYO,link ke laman blog hijau ni. x reti nk letak link kt banner tu, link SINI ye.
  3. Taip sedikit kisah pendek yang kreatif bermula dengan ayat 'Saya toleh kanan,sambil membawa sebungkus nasi lemak.Kemudian.....'(sekurang-kurangnya 100 patah perkataan.)
  4. Tag sekurang-kurangnya 2 orang blogger lain dan pastikan mereka tahu.
  5. Tarikh tutup :17/7/2011
ps: cerita di bawah adalah rekaan semata2.. huhu.. tiada kene-mengena dgn personaliti sebenar watak..

'Saya toleh kanan,sambil membawa sebungkus nasi lemak.Kemudian saya melihat sekeliling dewan makan mencari2 tempat yg sesuai. hari2 minggu mcm ni, x ramai student yg breakfast di dewan makan. ramai yg pagi2 mcm ni masih qada' tido ataupun marathon basuh kain.. waktu saya turun td pun ternampak kelibat kak sari berjalan bersama kak sheila dan kak naz ke bilik air membawa sebaldi baju. maklum laa, asrama kami tidak menyediakan mesin basuh.. setelah berfikir2, saya mencapai lagi sebungkus nasi lemak, mmg sedap nasi lemak yg dimasak kak ayu, pemilik tender dewan makan ini.

di hujung dewan, saya ternampak akak se-dorm saya, kak izah n kak hasue.. bkn main rancak lg bersembang.. sy menuju ke arah mereka utk bersarapan bersama2.. kak izah, seperti biasa, membawa bekal muffin chocolate gardenia. mmg suka betul makan muffin akak senior saya sorang ni. saya pernah melihat locker kak izah, ada sekotak muffin, bekalan utk sepanjang minggu. kak sue pulak makan nasi lemak seperti saya, tp didepannya terdapat 1 tupperware kek lapis sarawak. owh, rupanya, inilah yg ada dalam parcel kiriman kakaknya di kampung. jd, saya bersarapan dgn nasi lemak dan kek lapis yg sedap.

selesai makan, saya menyiapkan tugasan yg diberikan cikgu nor azmihah. subjek ekonomi rumah tangga mmg subjek kegemaran kami. hampir semua budak dorm saya ambil subjek ini. saya melihat soalan tentang contoh masakan yg boleh dibuat menggunakan senarai herba2 yg diberi. hmmm...oregano, parsley,.. senang je nih.. soalan no 3, cajun.. cajun? selepas beberapa minit berpikir, saya surrender.. budak kg mcm saya mmg x penah melihat cajun ni.. sy lihat kak lieza dan kak nieza sedang membaca majalah Jelita, menandakan mereka telah menyiapkan kerja sekolah. jd, tanpa segan saya meminjam buku latihan mereka utk mencari idea.. alhamdulillah, akhirnya siap tugasan yg diberikan..

esoknya, kami ke kelas ERT pagi2 lagi. sbb sy tido lewat semlm, sy terkocoh2 bgn. itupun setelah di kejut warden mamahawa dan pn. Ct Delima yg membuat rondaan pagi. saya mengejutkan nani di sebelah, dan berlari2 anak menuju ke sekolah. risau juga, takut di tahan pengawas yg garang, tapi, kami bernasib baik pengawas yg bertugas di gate arini kak CB dan kak anim, kami sengih2 sambil membuat muka yang sedih dan comel, jd tidak diambil nama.. alhamdulillah.. hari ni ada kelas membuat bahulu ajaran cikgu nazrah. kami membuat bahulu pelbagai bentuk dan filling ^^ saya lihat kak noorsha membakar bahulu bentuk love. di dlm hati, saya mengagak dia ingin hadiahkan kepada buah hati dia, senior ajib dr kelas engineering. kak ika pula hias bahulu dia ala-ala bento, saya melihat ada bauhu kak ika yg dibalut dgn seaweed.. tgh2 sy membakar bahulu, tiba2 saya terbau roti yg sedap.. laaa, rupa2nya orang lain bakar bahulu, kak anna dan kak mas melanggar arahan cikgu, dan membuat projek roti mayonis di hujung makmal ERT. tetapi, oleh kerana mereka buat roti yg banyak, semasa waktu rehat kami sekelas tidak ke kantin, tp berpiknik di tepi kolam ikan sambil makan roti bersama-sama..

sambil memakan roti mayo yg sedap, dalam hati, saya bersyukur kerana berpindah ke sekolah ini dan mendapat kawan2 baru yg sgt baik.. alhamdulillah...

....
...
....

hahahahaaha~~~~~~~~ penat pikir.. cerita tanpa climax dan anticlimax. plot pon ntah apa2.. hihi.. =)

eh.. perlu tag 2 orang ye.. adoii.. siapa yg x busy skrg dan sudi mengarang ye? risau gk nk suruh org wat karangan ni.. nnti tun pk nk tag sape. dh berejam mengadap n3 ni, nk post dulu.. haha..

19 comments:

nOOrsha said... [Reply]

wakakakakaka...aku tak tahan tak tahan tak tahann!~ tak tahan nak golek2 gelak nih... ekekekeke...nih karangan berepisod ke? adehhh....saket perut.. x leh blah ko ckap aku wat baulu bentuk love nak bg kat senior ajib student engineering.. macam ko tau kisah lame akak la tun!~ hehehehe... apesal la name laki aku ade skali dlm nih.. hihihihi...

tp kan memang btol pun,ni nak pecah rasia nih.. jgn gelak yer... dulu2 mase 1st year bercinte, akak ade watkan biskut mazola bentuk love utk hubby akak.. mase tu boipren ler.... kekononnyer biskut sebagai saksi cinte kite..ekekekeke...... mase tu hb akak cakap die suke makan biskut mazola..so akak wat kan ler utk die.... pastu kan die makan sampai x leh nk bercakap sbb akak lambat bawak air dari dapo... die kate nasib bek mak akak x tanye ape2 kalo tak tersembur biskut mazola!~ ahahaha..lawak ler tun..karangan ko mengingatkan daku pade kenangan lalu..hihihih

nOOrsha said... [Reply]

dan kebetulan juge mase tu mmg laki aku student engineering!~ hahaha

Citarasa Rinduan said... [Reply]

tun...

wah!!!!!!!
chaiyok2...
kak ayu doakan awak berjaya ya,,

bergelar pelajar/isteri.. semestinya kamu mmg genius..
agak2 boleh tak kak ambil save dlm draf..

buat kenangan,,

K.Nor said... [Reply]

hihihiihiii.. pandai tun jd nujum mak belalang ya.. terbongkar kisah noorsha. siap buat biskut mazola bentuk love!! ijayuji, antu biskut mazola kan, tak buat ke bentuk love utk ninja? hehe

amboi tun, akak jd cikgu la ya.. mekasih. naik pangkat sket dr jd student jer.. hehe

Nieza said... [Reply]

wahhh akak pun ada tersenarai juga jadi pelakon tambahan tu Tun...hehe tapi bestla ceter tun ni....walaupun rekaan tapi menarik....ada sambungan lagi tak?..hehe syok la baca...ekekeke

tun_telani said... [Reply]

kak noorsha: hahahahahahahahaha~~~ mmg tun ada dpt firasat td masa duk menaip.. kui kui.. fuyyoo.. wat biskut mazola lovey2 saksi cinta.. x tahann~~ mmg jiwang abih..

kak ayu: hehehe.. sila2.. mmg jd kenangan nih..

kak nor: sifu kene kasi pangkat tinggi sket..haha

tun_telani said... [Reply]

kak nieza: hehehe.. ingat nk tulis panjang lg td, tp xlarat dh nk pikir..

Cheq Ana said... [Reply]

kah kah kah..senyumm xmampu kata apa2..gelak2 lagi :)

Mas said... [Reply]

jappp...gelakk dulu puasss2.....muahahahaha...
siap ada yang terbongkar rahsia.....pecah lobang kau norsha....kikikikii
mentang2 kak mas ngan kak anna banyak kali buat roti mayoniss....
jadi murid nakal lak yerk....
he..he...
maceh tun mengarang cerita yang menarikk sekali....
hari ni memang menghiburkan....
tak abis2 gelak.....
boleh kasi markah penuh ni.......

izahdaut said... [Reply]

Hahahaha... Tetibe trasa nak mengarang lak ni. Klako ko tun. Aduh gelak sakan je hari ni.. Pandai pandai.. Bekal mapin tu.. Hahaa

YANA SHAIFUL said... [Reply]

hahahhahahahaaaa...xtahannyaa k.yana nak gelak dulu ek..

ok..dah..aduhhh sakit perut nii duk gelak..best citer rekaan semata2 nii..muaaahhahaha..sambung gelak skit g..;=)

Ezadlieza said... [Reply]

wakakakakakak....guling2 dok ketawa sampai termasuk bilik air....sbb main guling jer....amboiiiii...kiranya cite nih tak der kena mengena dgn hidup dan yg mati la yer..ngehngehngeh...bravo bravo

anymz said... [Reply]

haaaaaaaah!pengawas?okaylah tu muda sikit dari nor.wakakaka

eh!jap..jap..muda banyak tu..

masa mula2 akak baca ni ptg tadi thru hp je tun..baru mlm ni akak bukak lappy..mmg kelaka habis lah korang..keluar bakat2 terpendam dr korang..memang korang semua penuh dgn sense of humor..haha

nuwairani ismail said... [Reply]

haih...macam tau2 aje sy ni suke tdo...hahah....kalau zaman sekolah asrama dulu, jenuh la junior @ senior kejutkan bgn tdo..kuikuikui...kak tun ni memang ahli nujum la...

HaSue said... [Reply]

kakakaka...hadoii2..senak pewut gelak nih..time capai sebungkus lg nasi lemak tu x leh blah. pastu amik subjek ERT sampai blaja bab cajun.hakhak... x pasal2 terbongkar rahsia chenta noorsha.hehee...

yg izahdaut bekal mapin tu x thn gak...akak lak bekal kek lapis banyak2 tu cam nak buat jamuan.hehehe..
time lewat bgn lak siap dkejutkan warden tu.. aduhh...tun,tun,sakit pewut nih..

lg satu x thn tu siap bwk majalah jelita ke sekolah.kakaka..cam pengalaman je..hahaha

tun_telani said... [Reply]

cheq ana: tun pun gelak sorang2 smb menaip. blh x? hehe

kak mas: hehe.. sbb dh teruja ngan karangan akak ngan kak sue lah ni..

kak izah: ratu mapin, dlm citer mesti laa ada mapin jugak. betul x? hihi.. ni tgh duk nunggu karangan akak ni.. bila nk siap?? hihi

kak yana: haha.. tu laa. kalau jd betul cam gini best jugak ye..

tun_telani said... [Reply]

kak lieza: alamak... smp termasuk bilik air.. budak2 tu sure pelik nengok mak nyer.. jgn semua pakat ikut guling2 dah laa. haha

kak anim: haha.. kasi pangkat tinggi sket kat akak.. kak nor tu tun bodek byk sket sbb ratu cajun. kui kui

nani: akak dah agak dah... mmg ratu tido nani ni.. ;p

kak sue: haha.. mana ade kak sue, ni dh besar2 ni baru tau kewujudan majalah jelita tu.. nk kasi suasana nmpk real sket tu.. ni kak lieza ngan kak nieza nyer keje nih, masa sekolah bw majalah. tun baca komik je.. haha

CT Delima said... [Reply]

As'salam Tun

hehehe...gelak dulu. adoiii..dapat pekerjaan baru jadi warden dengan mamahawa lagi tu. mesti seronok kan asik nak dengki budak2 jer.. hahaha.

sampai 2-3 kali nogak air sirap bandung dalam gelas tau baca karangan ni. tersangat lah pannnjjanggggggnyaaaaa... hehehehe

Wattie said... [Reply]

Salam Tun,
Tumpang sekaki baca cerita lawak Tun, nak karang sendiri tak reti..... panjang episod ni kan