Tuesday, July 12, 2011

Kek Lapis Seri Kaya (Kukus)



Assalamualaikum..

me bersiaran dr Miri ^^ honeymoon 2nd time sempena birthday me yg bakal tiba.. hadiah dia, duk hotel seminggu.. haha... ye ye je.... my laling ada kursus la kt sini.. sbb me ngade2 nk ikut, so me berkampung la kat hotel ni.. siap bawa keje sekolah lg dtg hotel. nk tunjuk rajin kt enchik H ku itew.. kunun2 masa dia gi kursus me dgn rajinnyer menaip thesis.. padahal after BW ni dh plan ni gi shopping. haha.. ehh... wat keje sekolah dulu sejam, utk cover rasa bersalah.. hihi..

nway, ni adalah n3 tertunggak. kek ni ni dh dibuat 2 hari lepas. dh tayang2 kek kt FB dah.. hihi... kak ni ditujukan khas buat mek siam ika.. muge2 pas mkn kek manis ini lebih bertenaga utk wat keje rumah.. tenaga dia dh hbs kt lain.. kui kui... *aduh... kene sepuk dah ngan kak ika.. hihi...

ni 1st time me cuba melapis.. nama pun 1st time kan, so harap2 di maafkan laa ke-comotan yg berlaku. ramai yg kasi idea2 bernas masa nk wat ni. pasni nani pulak kene try ye, hehe.. me pilih resepi yg paling senang sekali nk wat, dn x byk bahan.. ni amik dr umah kak anna. kak anna dh siap bg tips2 penting lg kt FB.. setiap lapisan perlu dirata kn, n aft kukus/bakas, sila tekan2 ye. yg ni patutnyer xde hawflakes, tp lepas wat 2-3lapis tu, me gatal pulak gi letak hawflakes. ye laa, biasa mkn kek lapis yg masam-manis je kan.. bila xletak ni, rasa mcm bkn mkn kek lapis sarawak je. len kali me nk beli bekas kecik2 n asingkan setiap layer tu. baru laa sama tebal =)

ok la, me copy resepy dia ye.. me wat 1/2 adunan.. xsure size loyang, utk 1/2 adunan ni, lbh kurang 3.5"x7" rasanye.

KEK LAPIS SERI KAYA
Resepi : LinRosLy
Sumber: kak anna

Bahan-bahan:-

  • 300gm tepung gandum
  • 300 gm mentega..Ana guna buttercup
  • 200 gm gula pasir..Ana guna 250grm gula castor
  • 180 gm seri kaya
  • 6 biji telur
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • - sedikit pewarna merah
  • -Ana tambah pewarna kuning - tun x letak
  • hawflakes- tun tambah

Cara:-

  • Pukul mentega dan gula hingga kembang.
  • Masukkan telur sebiji demi sebiji hingga habis.
  • Masukkan seri kaya dan esen vanilla dan pukul lagi
  • Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga habis
  • Bahagikan adunan kpd 2 bahagian *warna asal dan warna merah
  • Kukus setiap lapis hingga habis..Setiap lapisan lbh kurang 5-8 minit.
  • Lapisan terakhir, kukus 20 minit @ sehingga masak, bila cucuk kek dgn lidi, keluarnya lidi bersih tandanya kek dah masak
  • Tutup penutup kukusan dengan tuala bersih supaya air tak menitik & mencacatkan rupa atas kek.
  • Pastikan setiap lapisan kek yg dikukus betul2 kering & masak baru diletak lapisan yang seterusnya (blh tekan dgn jari, kalau tak melekat kat tangan dah ok le tu)
  • Sejukkan kek sebelum dipotong.
nota tun: kalau nk tambah hawflakes, tun suggest, kurangkan gula ke 180g je..

ni gmbr kecik sket sbb malu ada kedut2 atas tu.. haha... kukus lama sgt, air pun dh stat menitik.. me xde kain spare yg sesuai uyk balut tutup kukusan tu....


23 comments:

chikadakbiru said... [Reply]

tun...cantik dh tuh kek lapis tuh..!!mesti sedapkan...bila laa nak rajin mcm tun ni :)) cantik combination colour :)

Anna Qawina said... [Reply]

hihi....
1st : apahal Ika tu penat sgt? tenaga dia habis kemana TUn? Tun tahu ke? hakhak..kena sekeh kat Ika nih..

2nd : akak tak tutup ngan kain kukusan tu, akak guna alum.foil..hehe..ni kes malas nak basuh kain..oppss!!..takle..sbb kukusan akak rendah, kalu guna kain, ngam2 je loyang tu, kdg2 tak muat lak..*kaber..hehe

Cheq Sue said... [Reply]

Amboi rajinnye melapis.... kalau cheq sue buat lapisa2 tebal2 je terus... 2 3 layer siap... :)

Ida,Japan said... [Reply]

tun dh rajin melapis....k'ida belum dtg2 lagi seru...bile entah agaknya...ok la for the 1st time tu, kalau k'ida uat, entah jd ke idak ni...

Citarasa Rinduan said... [Reply]

tun... agak2 raya nanti ko poskan utk kak 2 biji kek lapis versi tun boleh??

terliurnya..

dan.. birthday tun nanti nak honeymoon ya..
wah!!!!!!
best2....

nOOrsha said... [Reply]

huhuh..boleh amik tempahan ni tun....bubuh hawflakes ke? alamak akak tak suke yg ade hawflakes.. buatkan satu lg yg bubuh ceklat kedburi blh? ekekek


tun, serabai tu pun 1st time akak tgk , buat n makan.. tapi rasenya x serabai pun.. sedap..lembutt aje coz ade nasi, santan..lemak2 sket.. :)

cik cek said... [Reply]

Pekabo Tun hari....sihat....

Nampak lembap je kek lapis ni...lama dah rasanya kek cek tak buat kek2 lapis ni...tunggu raya nanti kot...he he...:)

YANA SHAIFUL said... [Reply]

salam Tun..

wlapun kek ni berkedut namun terliur jgk tgknyaa..bestnyaa tp cnfem dh abis kan..maknanya kna bt sndiri je lah hehee

Zaliedana said... [Reply]

Assalam tun,uish rajinnya melapis,cantik dah la tu tun..Nmpak sedap,pernah wat kek lapis sarawak yg bumi resepi kak hasue tapi cuma sekali tuh jerla,nak mkn sedap,tpi nak melapis tuh yg malas..Btw,selamat berhoneymoon n moga cepat dapat baby..

Deliah's Deli said... [Reply]

gabungan warna yg menarik! :)

Mas said... [Reply]

tun..rajinnya buat kek lapis..
cantikk la...

ijayuji said... [Reply]

salam tunnn!! nak sekeh dulu wakakaka... nak nak nak!!! sukeeeee kek kukus gini :D dah habis?? buatkan akak yg baru eak wakakaka...

Nieza said... [Reply]

wahh rajinnya tun buat kek lapis..akak dah lama tak melapis kek ni...lum pass juga bab melapis kek tu yg malas nk buat...hehe

selamat berhoneymoon yer..:)

en_me said... [Reply]

rajinnyerrr.. ehehe

Nazrah said... [Reply]

cun ...cun...rajin nya Tun..

HaSue said... [Reply]

Tun,nak bagi pendapat tapi segan lak..nanti akak msg kat fb..hehe

apa2pun utk 1st timer boleh tahan dah tu tun..jangan serik nak melapis pasni ek

tun_telani said... [Reply]

kak CB: rasa kek lapis laa.. hihihi.. utk 1st timer, kira sedap la.. kui kui...

kak anna:
1: hahahaha... dh kene sekeh ngn kak ika.. hihi
2: blh pulakk x muat loyang tu bila letak kain.. hihi.. owh, nx time tun nk guna alumimiun foil pulak. letak atas loyang ek?

cheqsue: haha.. kalau ikut ati mmg nk wat camtu pun ;p

kak ida: kalau akak yg wat, kompom cun melecun!

tun_telani said... [Reply]

kak ayu: alaa.. segan laa kak.. kalau jd cantik cun melecun dan barisan straight line blh la nk kasiorg. hihi

kak noorsha: apa kata akak hntr sket tun nk rase ni. kuah doyan kasi 2 tupperware ye..

cik cek: alhamdulillah, sihat kak.. wah, jom sama2 wat kek lapis raya nih =)

kak yana: ehh. ada lg tu, meh laa makan. duk 2 org je ni, xde org nk perabihkn..

kak zaliedana: amiiinnn... doakan ye.. =)

tun_telani said... [Reply]

kak dell: bila kaler pink2 gini semua nmpk cantikn kak =)

kak mas: setahun sekali kak mas.. haha..

kak ika: adoii.. cakit aa kene sekeh.. x sempat nk ngelak.. tu.. kak anna nk lari tuu.. g jentik dia. nk sekeh ibu mengandung kesian pulak kan.. hehe

kak nieza: akak mmg dh terer bab lapis2 ni.. lama x wat pun skill x ilang punyer.
tq kak.. =)

tun_telani said... [Reply]

en_me: rajin sikit2 je nii..

kak nazrah: nasib baik kaler omey, blh cover yg x cun tu.. hehe

kak sue: haaaaa.... ratu mukah nk kasi amanat, kecik tapak tangan, satu adtec tun tadahkan ^^

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun..
wah bestnya dpt hadiah awal.. hehehe.. lama nya dok hotel seminggu yer tun..

ada kek lapis kat cnie...sedaaapnya tu tun.. dah lama akak x melapis kek.. mmg time nak raya jer ler jawabnya tu nnt baru akak melapis kek .. hehehhe...

Diana @ bilakukatacinta said... [Reply]

nk try buat..tp mcm tak brape nak rajin jek

mi_yuuki said... [Reply]

uwaa~sedap nye, nmpak moist
byak gile telur
raye etgi k'we wat eh ;)