Thursday, July 21, 2011

Cinnamon Roll

sila abaikan ke'hangus'an yg berlaku ;p

Assalamualaikum..

pagi td tgh happy2 menghitung waktu kepulangan my laling esok, tiba2 dpt phone call.. my laling ckp pengarah suruh stay kt semenanjung till next week... (uwaaaaaaa~~~~~~~~~~~~~~~~~~ me siap nk guling2 rasanyer.. uhuk uhuk uhuk.. ). minggu ni ok lagi sbb ada org tumpang bangunan ni utk penginapan urusetia kursus, dr hari selasa till jumaat, stat friday, mmg me sorang2 laa kat sini. the only people yg me jumpa setakat ni ialah makcik tukang sapu (me nmpk kot tingkap), dan jugak pakcik2 jaga yg lalu depan umah selang beberapa jam. bincang2, last2 decide utk me balik semenanjung. terus book tiket flight utk next week. wiken ni nk settlekan hal2 yg perlu disettlekan, so plg awal monday mlm baru me blh balik. turun KL dulu, pastu baru balik kemaman.. susah kan duk jauh2, dulu kalau ada hal, me terus stat enjin kete n balik umah, walaupun drive 4 jam setengah, but better than now. nway, x elok berkeluh-kesah kan.. alhamdulillah, dpt jugak blk kg utk 1st day puasa.

ok laa.. habis luahan perasaan, berbalik pd cinnamon roll nih.. walaupun terhangus sket, tp nk tepek jugak.. muahahaha.. lega sket hati rasanya bila bau harum cinnamon memenuhi rumah time bakar.. wahhhh, sy sgt cintakan cinnamon.. hihi... kalau wat apple pie pon mesti taruk cinnamon byk2.

filling dia me edit dr joyofbaking, doh dia guna resepi roti mayonis lagi =)

Cinnamon Roll

Doh Roti
Sumber: Roti Mayonis, kak yani

Bahan2
  • 300g tepung roti
  • 110g air
  • 50g water roux (refer bawah)
  • 50g mayonis
  • 45g gula
  • 45g marjerin/butter
  • 1 sudu kecil yis
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar susu tepung

  • masukkan semua bahan dlm breadmaker dan tekan setting doh. pastikan letak yis dan garam di hujung yg berbeza supaya tak bercampur.
  • keluarkan doh dan tumbuk2 utk keluarkan angin.

Filling

Sumber: joyofbaking

  • 80 g brown sugar
  • 16 g tepung gandum
  • 1/2 sb cinnamon powder
  • 50 g butter
  • 1/2 c kismis (kalau suka)

  • gaulkan gula perang, tepung dan serbuk kayu manis.
  • campurkan dgn butter dan gaul sebati.

Cara-cara:

  • Doh roti dibahagi dua. Amik satu bahagian dan canaikan mcm dlm gambar.

  • Letakkan bahan2 filling atas doh roti

  • Gulungkan. Kerat kepada 9 bahagian (atau mengikut ketebalan yg disukai)
susun dalam loyang. boleh susun rapat2 atau sebiji2.
  • Ulang dengan separuh lg aduanan roti
  • Bakar pada suhu 180 C, selama 15 minit.. kalau suka boleh letak icing kat atas mcm kt kedai (me xletak sbb dah manis)
ps: me wat separuh adunan sahaja
pps: selalu2 laa perhatikan oven supaya tidak hangus mcm roti yg me wat.. haha..

Resepi Icing

1/2 c icing sugar
1 sb susu segar/susu sejat

campurkan gula icing dan susu.
drizzle atas cinnamon roll yg dah siap dibakar.



Water Roux
Sumber: mamafami


  • 50g tepung gandum
  • 250g air

  • panaskan bancuhan tepung dan air atas dapur.
  • kacau sampai dia pekat. rupa dia mcm kanji yg wat gam tu..
  • sejukkan sebelum di guna.

10 comments:

Deliah's Deli said... [Reply]

my fav ni..sedap! :)

Mas said... [Reply]

oooo...ini roti yg hangus tu yerk..
tak pe...
boleh makan lagi tu...
lain kali jngn berangan yerk tun...
tetap nampak cantik tu...

Nieza said... [Reply]

Tun, sedapnya cinamon roll akak pun suka...husband akak kalau dia masak semua dia bubuh serbuk cinamon tu.

jauh-jauh Tun kat sana jauh lagi akak ni tun...memang susah nk blk selalu...sabar jer la.

tun_telani said... [Reply]

kak del: tun pun suka sgt nii.. tp jarang2 buat sbb tun sorg je suka rasa cinnamon..

kak mas: hahaha.. ha'ah ni laaa roti yg hangus tu.. bknnyer berangan kak, tun letak dlm oven, pastu dh asar.. bila asar lama laa sket, semayang ngna maathurat. tgh2 baca maathurat tu tiba2 bau dlm dh hangus.. hihi

kak nieza: kak nieza, tu laa. harap akak tabah dinegara org. tun duk 4thn kt nz, so faham perasaan akak.. bila demam teruk mmg sedih teringat kt mama di kg..

nuwairani ismail said... [Reply]

ini yg buat me jeles dgn kak tun ni...dpt jugak balik kg...me kene pose kt kinabatangan till 2,3 hari nk raya..uwwwaaaaaaa!!

suke2 bau cinnamon! harum 1 rumah kalau bakor mende tu...hadoi....teringat pulak apple pie...

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun...
wah nak balik kampung yer tun... seronok nya....

akak tgk makanan fav akak ler tun... x perna lg akak buat sendiri.. selalu beli jer... rajinnya tun buat.. nampak sedap tu... apa plak hangus .. :)ok dah tu tun.. ;)

Zaliedana said... [Reply]

Assalam tun,xpa lah terhangus cikit,janji sedap kan,gipun mkn sendiri xpa..Rajin tun menggulung bagai..Eh seronoklah tu dpt berbuka kat tengganu kita ya..

mi_yuuki said... [Reply]

best ah k'we ad BM, kalu sni pe nk cabut2 tgan duk nguli :(

tun_telani said... [Reply]

nani: alaaaaa.. nani time cuti sekolah blh blk kg sebulan.. lg x aci.. hehe

kak diana: alaa baiknyer akak cayang ni.. tun pura2 tu x hangus laa.. hihi

cik dib @miyuuki: hohoho.. alaa, kt umah kedai dekat nk beli rotii

nOOrsha said... [Reply]

tun..bes ea cinnamon cinnabon bon bon ni..hihi..akak x pnh mkn..bkn per, x taw cner rasa cinamon gabung ngan roti..cam polik jer... huhu..kampungan sungguh den ni...:)