Saturday, July 23, 2011

Roti Coklat Chip


Assalamualaikumm~~~

waahh.. arini sgt bekerja keras ^^ penat2.. sepanjang pagi memasak2.. ptg ni kn tetamu nk sampai, pastu isnin me nk balik kampung. nnti laling me ni akan duk sorg2 2-3hari b4 dia gi kuching sbb me stay kt kg smp dia blk dr kuching. so me marathon masak lauk utk 2-3hari pastu frozen kan. semalam dh frozenkan karipap dan nugget. so cukup laa utk my laling nk makan. hihi..

ptg td angkut sorg kawan me dtg umah.. hihi.. thank you dear sudi dipaksa dtg. kui kui.. sementara gi pikap dia, stat menguli roti (owh.. sy cintakan BM ini ^^ ). me wat roti coklat utk mkn mlm2 =) resepi mcm biasa, cilok kat umah ratu roti, cik ros jintanmanis.


Gebus..


Bun Coklat Chip

Sumber: Ros JM

250 gram tepung roti
2 sudu besar serbuk koko
1 1/2 sudu kecil yis
170ml cecair ( 70ml susu segar 100 ml air suam)
1 1/2 sudu besar marjerin @ butter
2 1/2 sudu besar gula
2 sudu besar coklat chip
1 sudu kecil bread improver ( boleh ganti dengan water roux)
1 sudu besar susu tepung

Cara-cara

1. Kalau ade BM tu boleh masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan On je, kalau takde masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut dan elastik.

2. Kalau takde BM, bolah ikut cara saya ni, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic w
rap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 9 bahagian bulat kecil dan susun dalam acuan petak. Biarkan naik dua kali ganda lebih kurang 40 minit hingga 1 jam dan gilss permukaan bun dengan sedikit susu segar dan beberapa titik madu, kemudian tabur permukaan bun dengan sedikit gula . Bakar pada suhu 180 darjah selama 20 minit.

4. Sejukkan di atas redai, dan simpan di dalam plastic bersih dan di dalam bekas kedap udara bagi mengekalkan kelembutanya. Selamat Mencuba.

wat dlm mapin cup jugak!

19 comments:

Deliah's Deli said... [Reply]

sukalah yg ni..klu letak raisins laaagi suke. :))

♫ mokwo® ♫ said... [Reply]

tun..u lupa nak hangkut ai ke rumah!!! huwaaaa...huwaaa..mokwo pun kan kalau dok sorang2 penakut gak! hihi..bukan hape sekarang nih mcm2 cerita jenis pencurik ade..be hati2 yek! n selamt balik kampung!

Cheq Sue said... [Reply]

perghhh...kite pun meroti gak tun petang ni... guna cik ros punya resepi gak... macam janji2 pulak

nOOrsha said... [Reply]

nak roti cekelat gak...!~ akak teringin nak meroti, tp masih malas lg.. lgpun sayang kat tepung roti yg tggal sket kt dlm gobok nu.. nk bli tepung roti jauh no kat seremban...kat pot diksen takde bakery sop..ngee!~

quinnie said... [Reply]

tun..nampak cantik roti coklat tun..saya kalau buat roti mesti cousin kata..'ngape lain rasa roti yong' hahahha..kes tak pandai lagi nak bikin roti sendiri...kekekke

Mas said... [Reply]

tun....nak roti coklat yang gebusss tu.....

Citarasa Rinduan said... [Reply]

tun..
alahai..
masuk sini kena tahan nafsu sikit. lagilah ko dan mas suka gtayang masakan yang berasaskan coklat..
kak ayu nie pencinta coklat tau..

aduh!!!!!!!!!!
lari cepat2 lah

nuwairani ismail said... [Reply]

adakah itu silicon mould??? comel aje kalernya....rajin BM tu bekerja kan? cekap majikannya...

ma'chiks said... [Reply]

salam, singgah ziarah..gebu benau bun. saya pun dah lama tak meroti.

YANA SHAIFUL said... [Reply]

aduss..jeles jee klu tgk org meroti..semua gebuss..Klu k.yana bt mst xgebuss..rs males dh nk buat hehee

Kak Sam said... [Reply]

kita takde Bm. Macam mana erk?

Mamasya said... [Reply]

Assalammualaikum Tun

Elok gebus roti Tun ni..ada cho chip tu buat lagi sedap.

kak ijan said... [Reply]

Wah rajinnye dia siap buat frozen food lagi utk laling ye. kak ijan dah lama tak meroti ni. teringin pulak :)

tun_telani said... [Reply]

kak del: tun jenis yg x berapa suka mkn kismis.. hihi.. even roti cinnamon pun x letak kismis..

mokwo: alamak, u x cakap u duduk sorg2 kat umah, kalau x i dh angkut u tido sini, blh kita wat pijama party. kui kui...

cheqsue: kita ni kn mmg selalu sehati sejiwa.. hihi

tun_telani said... [Reply]

kak sha: hahaha.. ye ke? wah, bintulu lg maju dr pot diksen aa. bintulu byk bakery ;) tp mikir byk kali gak nk wat roti, tepung roti harga 2kali ganda tepung gandum.

quinnie: ni sbb ada bibik nk menguli.. kalau uli tangan mmg keras kejung.. lol

kak mas: alamak, kak mas.. dh habis. ramai yg tukang makan nih.. huhu

kak ayu: jgn larii... hihi.. x manis pun roti ni kak.. coklat chip 2 sudu je tu. gula pun 2sudu je.

tun_telani said... [Reply]

nani: ha'ah.. hihi.. dh lama beli nih.. kalau ada org nk makan, rajinnye la buatnye. kalau duk sorg2 nk msk nasi pun malas.

ma'chiks: tq sudi ziarah sini.. gebus sbb ada bibik nguli kak. kalau x jgn harap laa gebu gini ;)

kak yana: hihi.. chaiyok2!! dulu tun pun wat roti keras kejung gak ;p

tun_telani said... [Reply]

kak sam: tu kak ros dh bg step by step uli tangan =) sebelum tun ada BM nih, tun uli ngan mixer mata cangkuk.

mamasya: kalau resepi bagus mmg iA jadi kak =)

kak ijan: haa.. x sabar nk tgk roti kak ijan =) mesti cantik kejadian dia.

Ummi said... [Reply]

Assalam Tun, amboiihhh sedap gebuss jek nampak roti coklat dia....terliur akak tengok..kalau la dapat 3 4 ketul wat cicah air kopi bestnyaaaa... ^__^

Nurul said... [Reply]

Salam tun...
Rajin tun meroti plak... Nampak gebusss.. mesti sedapppp kan..... Nak seketul?? ;D