Monday, July 11, 2011

Roti Mayonis


Assalamualaikummm~~

morning!!! few days x menaip resepi.. bila wiken mmg selalunyer sunyi sket dunia blogging ni. me pun semalam pagi2 lg dh keluar rumah. gi riadah, pastu gi halaqah.. lunch pun makan luar. petang me godek2 roti nih.. eh.. lupa nk mewar-warkan kepada semua.. akhirnya, me dah ada bibik!!!!!!!!!!!!! weeee~~~~~~~ alhamdulillah.. few months jugak laa place order, baru laa sampai BM me nii. sgt2 berbahagia.. hihi... kalau sebelum ni, berejam me ngadap doh roti tu, skrg sambil2 bibik tu menguli, boleh laa me wat keje sekolah.. (moga2 keje sekolah ye, bukan smb bibik wat keje, tuan dia duk BW memanjang.. hoho..).. nway, terima kasih pada kak mas yg telah memberikan tunjuk-ajar dan tips2 nk guna BM nih.. me duk tanya2 time nk uli donat, tp donat me gambar sgt x cantik! len kali laa wat lg pastu amik gambar.

roti mayonis ni roti yg paling glemer skrg kan? ramai yg dh wat ni.. jap me nak cari list, haaa.. mula2 me tgk kak anna, pastu kak mas, kak mas siap wat 2 kali tuu.. kak anim, kak nieza, dan kak izah pun dh wat. haaa, betapa glemer nyer roti ni.. pastu, me tengok kak nor wat, mmg x tahan dah.. terus gi tambah stok tepung roti.. haha.... me wat mcm2 bentuk jugak.... utk satu adunan ni, me dapat 3 bj roti kosong, 2 roti sardin, 3 roti tuna mayo, dan 3 roti sosej ^^ byk kan.. mkn ptg, bw ke dinner, n bekfes sekali =) ptg semalam pun tepon kawan blok sebelah suruh dtg umah mkn roti (ekceli sbb excited nk tunjuk roti hasil bibik baru.. hihi).. jom tgk resepi..

Roti Mayonis
Sumber: kak yani

Bahan-bahan:
  • 300g tepung roti
  • 110g air
  • 50g water roux
  • 50g mayonis
  • 45g gula
  • 45g marjerin/butter
  • 1 sudu kecil yis
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar susu tepung
Cara-cara:-
  1. Masuk semua bahan-bahan ke dalam breadmaker. Pilih setting doh dan ON.
  2. Keluarkan doh... tumbuk2 utk keluarkan angin.
  3. Bahagikan doh kepada bentuk-bentuk kecik
  4. Biar naik 2 kali ganda sebelum dibakar
  5. Bakar dgn suhu 180 degree selama 12-15 minit

Water Roux
Sumber: mamafami

Ingredients :

50g flour
250g water

1. Whisk the flour and water that you have decided to use in a bowl until it is whisked well and is free of lumps.
2. Put it on the stove and warm it up for 2-3 minutes at 65C. Be careful not to burn it!
3. Cover it with plastic wrap and store it in the fridge.

** majority kami masak water roux atas dapur. panaskan bancuhan tepung dan air atas dapur. kacau sampai dia pekat. rupa dia mcm kanji yg wat gam tu.. sejukkan sebelum di guna.

** water roux ni tahan 3 hari. satu adunan ni dapat wat 2-3 adunan roti.

roti putih... gebu, kan.. utk bekfes td, me panaskan sekejap dlm microwave =)


ni ada inti sardin, malas nk kerat utk tunjuk inti. me x suka roti inti sardin, tp wat utk my laling


ni me nyer favourite .. letak hotdog!! weeee~~~ sprinkle a bit of origano, dan letak mayo n chili sauce, kalau ada cheese lg sedap!


ni habiskan stok tuna mayonis yg me guna utk wat shushi.. me x suka sgt rasa ikan2 atas roti ni.. haha... tp lain org lain selera kan =)

13 comments:

Wanieyra said... [Reply]

salam Tun... lama tak singgah sini, maklum le tuan rumah terkena virus malas....susah betul nak pulihhhehehe. sedapnya bila tgk roti tu....mcm2 jenis ada.

ijayuji said... [Reply]

Salam tun!!!! akak nak kek lapissss!! hidangkan kek lapis dulu pastu baru akak nak mintak roti mayo yg ada sosej kat atas tu yaaa wakakakaka... psst>> makan manis2 tuk kuatkan tenaga yg ilang ahahaha... :P

Cheq Sue said... [Reply]

Eeeeeeeee takleh jadi nih... kena sampai kat CH jugak petang nih

anymz said... [Reply]

akak pun nak kek lapis gak..nak 7 tingkat..boleh?..kalau tambah 10 nanti jadi tinggi cam rumah izahDaut tu pulak..
best kan roti mayo ni.akak pasti buat lagi.

Mas said... [Reply]

bestkan tun roti mayonis ni..
terbaik..
hmm..dah ada bibik tu..
makin kencang la tun meroti lepas ni....

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

tun...
gebunya roti tu tun... rajin n menjadi plak tu roti yg tun buat... ada lg x nie... akak nak ... ;)

nuwairani ismail said... [Reply]

mentang2 ade bibik skrg...seronok la buat keje sekolah ye! heheh.... very the gebus itu roti....yg ada sosej tu nmpk menggoda betol..

cik cek said... [Reply]

Sedapppp...kak cek dah buat...kejap je abis dah...:)

Ida,Japan said... [Reply]

tun pun dh buat roti mayo ni...huihhh ramai dh cuba ni, cam nk kena buat gak ni..mmg nmpk gebuss tun

AZLITA AZIZ said... [Reply]

waaa.. tun dah buat dah ye! akak tak buat2 lagi.. adoiii.. angin meroti tak mari lagi ni.. hihi

tun, buat talam tu mmg kena masak dua2 serentak.. sekali jalan sebab dia mmg cepat mengeras.. kacau 2 tangan.. hihi jadi wonderwomen sekejap kat dapur...

tun_telani said... [Reply]

hehe.. yg x wat lg ni.. mmg kene cuba, lembut dn sedap!
yg nk kek lapis tu, meh dtg umah tun..ada lg dlm peti tu.

mi_yuuki said... [Reply]

bibik k'we?uuuu~chaiyya la ;)

Nieza said... [Reply]

wahh tahniah tun dah ada bibik tu...best kan roti mayo ni akak dah 3kali dah buat ..memang terbaik:)