Saturday, July 2, 2011

Roti Canai

Assalamualaikummm~~~

ni 1st time me wat roti canai sendiri!! hehe.. biasanya kalau bukan beli kat kedai, mmg masak yg instant laa.. tgk kak ika wat aritu, terasa mcm nk wat sendiri jugak.. senang je rupanya2 wat doh dia.. ulang siaran ye.. senang je wat DOH dia.. tp bab menebar, mmg FAIL! muahahahaha...... me rasa mcm tebal semacam je lapisan2 dia, my laling dgn sporting nya cakap "ok dah niii.." kui kui... tp sbb nk wat nipis, lubang2 abih.. hehe.. me mmg x suka mkn roti telur, tp wat jugak satu.. masa nk masak tu siap terkeluar telur.. haha.. saboo je la. last2 dh nmpk telur tu yg bungkus roti canai..bantai je laaa.. asal masak sudah.. tp x amik gambar aa sbb malu ;p

byk mende nk wat nii.. so me cnp je ye.. sbb me x letak telur, so jd roti canai biasa je laa.. resepi asal dr
NICEGHOST FNR, tp xde link dia.. terima kasih wat semua penyumbang resepi.. me ikut sebijik2 yg kak ika wat.

ROTI CANAI
Sumber: KAK HANA
, KAK IKA

Bahan-bahan
  • 3 cawan tepung gadum
  • 1 hingga 1 1/2 cawan air>>untuk stgh adunan, kita gunakan air 3/4 cwn
  • 1 sudu besar marjerin>>yg ni kita gantikan shortening
  • Garam secukup rasa
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 1 sudu besar minyak masak>>guna minyak masak jagung mazola
Cara-cara
  • Air + garam + susu = di kacau = Bahan A
  • Bahan A di campur sedikit demi sedikit dgn tepong (uli cara manual). tp campur semua kalau menggunakan mesin.
  • Campur minyak masak
  • Campur marjerin
  • Uli doh hingga lembut dan elastik. Selepas dough telah siap di buat, tutup dgn kain yg lembab dan rehatkan 30 minit.
  • Buatkan bulat kecil kecil 75gm-90gm setiap satu. ( satu adunan ni boleh dapat dalam 8-10 roti canai)
  • Dan saluti dgn marjerin utk mengelakkan ia dari melekat.(hana salut dengan minyak)>>kita rendam dgn minyak jagung jugak :D
  • Tinggalkan selama 2 jam.>>kita buat semalaman :D
  • Siap utk di tebar dan dibentuk samada nak buat style 4 segi atau style sanggul/pusing
  • Lepas dah masak jangan lupa masa masih panas-panas tu tepukkan roti canai tu guna dua belah tangan macam kat kedai tu...nanti baru timbul segala layer yg kat dalam tu.
PETUA utk buat roti canai:
1. Untuk menjadikan roti canai itu LIAT = taruh minyak
2. Untuk menjadikan roti canai itu CRISPY = taruh gula or tambah susu pekat manis
3. Untuk menjadikan roti canai itu lembut sehingga ke petang = uli dgn air sejuk/ais


mkn ngan kari ayam yg terpekat sket.. hehe

16 comments:

Ida,Japan said... [Reply]

slm kenal Tun..wahh sedapnyer homemade roti canai tu..lama dah k'ida tak buat, akak follow sini k...nanti jemput ke blog akak.

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said... [Reply]

Salam perkenalan utk sis Tun Telani =0).
terjumpa nama sis kat blog kak nor.

wah!nampak sedap roti canai tu..saya tak pernah cuba lagi menebar roti canai..hehehehehe..
selalu p kedai jer makan..

insha-ALLAH, ada masa nanti saya nak cuba.

ijayuji said... [Reply]

Salam tun, akak dtg kat sini pulak :D cantek dah tu tun, patut kena bg 5 bintang niii :D tak pe akak nak yg telur yg terkeluar keluar tuuu akak rela makan yg tu hihihi..... sambal tumis ikan balas tak de eak? :D tak pe tak pe akak ada belen sambal tumis ikan bilis lagi niii :D

nuwairani ismail said... [Reply]

kak tun! jelesnye tengok roti canai tu! pasni boleh la buat murtabak. taruk aje inti kt dalam tu. konfem jadi punye la!

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualikum tun...
waaah dah pandai buat roti canai dah yer tun... seronoknya... akak nie x perna lg buat sendiri... huhuu.. rajin tun buat sendiri

nOOrsha said... [Reply]

salam tun...ak ah la nmpak mudah jer bhn2 wat roti canai tu...akq x pnh wat roti cnai sdr,,,tkot keras..hgihihji

Mas said... [Reply]

tun..rajinnya mencanai....
kak pun dah try resepi ni..
memang best...

Citarasa Rinduan said... [Reply]

serius tun.....
kak ayu tak pandai..
adeh......

hebat adikku nie...

anymz said... [Reply]

rajinnya tun mencanai...teringin gak nak buat sendiri roti canai ni..tapi belum dtg seru lagi..hehe

try lah buat mi lidi versi hijau ni tun..sedap.seperti biasa lah kan,akak org negori..semua cili akak lebihkan..makan pedas2 lagi kaw punya.

♫ mokwo® ♫ said... [Reply]

memang susah betui nak tebar...mokwo pakai tarik2 jerr...tapikan lagi sonang beli kek kodai..hihi

Deliah's Deli said... [Reply]

rajinnyer bt sendiri...nak2 mkn panas2 sedapnyer!! sy ni br lepas mengadap 2 keping dgn kari ikan tp yg beli punya je,tgn pun bau kari mamak lg ni,susah oo nk kasi hilang bau! :D

tun_telani said... [Reply]

kak ida: tq sudi dtg sini.. tun dh g blog akak =)

vivi: salam kenal sis ^^ ur blog sgt cantik! nnti tun nk mintak tips2 jd rajin ye.. hihi.. sgt kagum blh wat phd!

kak ika: sambal tumis ada dlm freezer. malas nk de-frost. hehe

nani: haha.. kalau rajin blh la wat murtabak pulak. akak suka mkn mini murtabak je.. yg guna kulit popia tuh

tun_telani said... [Reply]

kak diana: hehe.. x selembut beli kat kedai.. tun x pandai tebar la kak..

kak sha: akak wat sure jd lembut.. hehe.. tun ni mmg fail sket bab nebar2 nih

kak mas: kak mas yg rajin.. tun dh agak, sure akak penah wat

kak ayu: hihi.. akak tiap2 hari masak lauk byk2, mana ada masa nk etbar roti canai ni kan..

kak anim: fuh fuhh... tiup seru roti canai ke akak.. hihi

tun_telani said... [Reply]

mokwo: haha.. betul2.. mmg lg senang kalau beli ;p

kak deliah: hahhaha.. mmg kaw2 pekena kari mamak..

ilahjy said... [Reply]

salam tun kak ilah minta izin utk masukkan resepi copi idup2 dlm blog kak.. sblm ni kak buat tak guna sukatan tapi bila dah ada BM ni kena lah ada sukatan..t.kasih ya...

tun_telani said... [Reply]

kak ilah: gambo sape tuu akak? hihi.. wah2, org tuu ada BM baru laa.. jeles rasa..