Friday, July 22, 2011

Nugget Ayam Taufu


Assalamualaikum~

Lambat mengapdate arini.. arini saya sgt berdikari. esok ada tetamu nk dtg, so arini pergi bandar sorg2 beli barang dapur. dah lebih 3 bulan duk kat bintulu, me still x familiar dgn jalan kt sini, n biasanyer me ada driver (my laling laa tu), so x amik kisah sgt pasal jalan. td beli sayur2 kt supermarket (me lg suka beli sayur kt supermarket sbb ada tanda harga), then gi pasar ikan. tp me xtau jalan ke pasar ikan dr bandar. haha.. last2 tepon gak my laling tanya direction..

balik dr pasar, siang2 ikan dulu.. pastu wat stok frozen nugget dan frozen karipap. berjaya laa jugak memenuhkan fridge. pastukan, dh nk maghrib baru me gi buang sampah. bukak je pintu tgk gelap lampu kt luar x pasang. bila turun buang sampah baru me perasan sgt sunyi sepi... uhuk uhuk... uwaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!! org2 yg dtg kursus kt sini semua dah balikkk!! xde org dah.. uu uuu.. umah me satu2nyer umah yg menyala lampu.. *nangis...xpe2.. berani! berani!! (sambil kunci semua pintu dan tingkap..).. petang esok ada tetamu nk dtg 2 hari, so me beli tiket blk kg hari isnin.. doakan me sorang2 yg dikelilingi hutan nii ye.. (wat muka sedih... )

ok laa.. me nk tido awal mln ni, lg lama berjaga, lg lama me takut.. huhu.. me share resepi nugget ayam frozen ni ye.. ada byk je resepi yg ok, tp me nak habiskn stok tauhu yg tinggal seketul, me wat resepi kak ros nih.. kak ros kata, dia tengok dlm rancangan masakan jepun.. tq ye..



Nugget Ayam Taufu
Resepi: Kak Ros JM

Bahan-bahanya ( kalau nak buat separuh adunan pun boleh)

  • 4 keping daging ayam boneless ( boleh guna bahagian dada atau peha)
  • 2 cawan serbuk roti ( breadcrumbs) ros guna jenis soft breadcrumbs
  • 1/2 biji telur
  • 150 gram taufu ( 1 bekas petak mini taufu) - di Malaysia buleh guna tauhu yang warna putih tu - guna tauhu biasa yg 4segi tu. kalau x suka, xletak pun xpe
  • sedikit garam
  • lada sulah
  • 2 sudu kecil baking powder ( ni ros saje tambah) - tun tak letak
  • *Untuk Coating*
  • 2 biji telur yang dipukul sedikit menggunakan garpu
  • 3 cawan breadcrumbs

Cara-Caranya

1. Buang kulit pada isi ayam dan potong kecil-kecil, blender isi ayam hingga hancur. Nak guna food processer pun boleh, kalau guna blender tu jangan masukkan isi ayam tu sekali gus ye, masuk sikit-sikit kasi betul-betul hancur.

2. Kemudian masukkan isi ayam yang telah diblender tadi di dalam bekas dan masukkan taufu, baking powder, lada sulah, dan garam, gaul sebati hingga taufu hancur.

3. Kemudian masukkan serbuk roti dan telur, gaul lagi. Selepas itu bentukkan nuggeta ayam mengikut citarasa masing-masing, bentukkan lah bulat ke, lonjong ke bentuk love ke, ikut kerajinan lah, semalam ros buat bentuk bulat je.

4. Apabila telah dibentukkan bulat-bulat, leperkan sedikit dan celupkan dengan telur dan salut semula dengan serbuk roti, kalau nak coating tu lebih tebal ulang langkah tadi sekali lagi. Boleh terus di goreng atau di simpan di dalam tempat sejuk beku. Selamat Mencuba.



ni siap utk frozen

20 comments:

HaSue said... [Reply]

Tak payah takut tun..akak kan ada..akak pun sorg2 gak ni..zhariff tido tu..budak2 n en hb gi jamuan sebelah..ehee..
kalo masa baru kawin dulu selalu gak laa kena tinggal semalaman sorg2.blkg hutan gak sbb org sebelah takde..pastu jauh dr umah yg lain.tskk...tapi pasang tv,pasang radio..kalo ada komputer pun psg gak..kakaka...kalo ada yg mengilai pun mesti letih sbb kite x dgr.muehehe..
apa2pun semoga tun ttp berani..jgn imejin bukan2..tengok gamba kawin ke..ekeke
cantik je nugget tu tun..rajin menaget..akak dah lama x wat naget sndiri..yg beli pun lama dah x beli..

aduh akak lupa beli mozarella laa td tun..nak kirim tolong belikan buleh?org dah tau jln gi pasar katekan..mueheehee.. ni apasal pjg sgt komen akak nih..udah2.. nite2 tunn..

Zaliedana said... [Reply]

Assalam Tun,ala xyah takut2 tun,baca ayat kursi tau..Seronoknya nak blk kg kan,Moga selamat perjalanan tun ya..Sedapnya naget,akak pon dah lama xwat..Beli lagi lah la xbeli pas dgq mcm2 cite..

anymz said... [Reply]

isshh..hasue...komen ko tu takleh bla betul..akak baca pun jadi teringat2..

gi tido tun..tido pun jgn lupa bukak lampu..semua lampu bukak tau..biar org kat luar tu ingat ramai org kat dalam.pastu bunyikan sekali washing machine tu.basuh lah apa2 aje..carpet ke,cadar ke tilam pun kalo boleh masuk masukkan sekali..janji ada bunyi bising2 dalam rumah..

eh akak angkut resepi naget ni tau..:D

tun_telani said... [Reply]

kak sue: uwaaaa~~~~~~~~~~ ape laaa.. terimagine jap mende mengilai.. sarawak ni byk hutan la. huhu.. tu laa, tv duk memekak nih, bkn tengok pon. nugget bulat2 je, malas nk terap2. lambat. huhu..
huhuuu.. dh pandai gi pasar, tp pasar ikan xde mozarella.. haha

kak CT: aminn.. insyaAllah.. tun pun 1st time wat nugget ni. biasa beli je. byk isi ayam dlm peti td.

kak nim: waaa.... tu laa.. teringat pulak. hahaha.. malam2 pak guard tu pelik je nnti bunyi mesin basuh.. sila2.. td tun angkut resepi nasi kari akak.. hihi

quinnie said... [Reply]

salam tun...bestnya dah pandai buat nugget sendiri...sekarang ni kalau nak beli yg dah siap pun was2 je kehalalan nya...buat sendiri jugak terjamin...:)

Kak Sam said... [Reply]

Teringat kenangan masa duduk kat rembau dulu. Company sewa rumah teres 3 bilik yang baru siap. Baris cuma ada 2 rumah sahaja yang berpenghuni. rumah yang saya duduk dan dihujung sekali keluarga india. Balik je keje singgah makan pastu terus duduk dalam rumah sorang2. Arwah mak siap pesan supaya sidai kain pelekat kat tingkap. Hehehe. Hari sabtu habis keje pergi puchong @ branang. Pagi isnin baru balik rembau. hehehe takde life langsung selama 1 tahun.

Ni komen ke citer? jgn marah erk tun.

nuwairani ismail said... [Reply]

eh! eh! pandainya dia buat nugget...hihih...konfem kt sandakan ni susah nk jumpa breadcrumbs... so, buat pegedil jela...heheh

Anna Qawina said... [Reply]

Tun..ni akak dtg nak temankan..hehe

ingat nak pujuk2 Tun td tp tgk komen HaSue rasa hampeh pon yer..haha..siap ada bunyi tuh..sabo jela..

Nieza said... [Reply]

alahai ciannya tun...jomx2 akak temankan...sambil temankan sambil layan mkn nugget ni..hehe

tun_telani said... [Reply]

quinnie: kalau yg ayamas tu iA halal =) cuma nugget ayam yg jual tu high fat, ntah campur semua kulit2 yg ada. kalau buat sendiri blh buang kulit dia.

kak sam: hihi..xpe, suka baca.. letak kain pelekat kt tingkap ye? hihi.. nnti tun sidai semua baju hasben tun kat tingkap.. hihi

nani: pandai kan saye? kui kui... alaaa, kat bakery biasanyer ada jual nih. kalau xde, wat je sendiri guna roti. bakar garing2, pastu blend

tun_telani said... [Reply]

kak anna: uu uuu.. mai laaa, mai laaaa.. mmg hampeh komen kak sue tuh ;p

kak nieza: haaa, ni tun goreng separuh stok frozen nugget nih, betapa excitednyer nunggu kak nieza dtg.

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun...
waaah sungguh rajin adik akak sorg nie buat nugget sendiri lg gitu.. akak x perna lg buat sendiri... beli jer akak tau... :D.. yg dok frozen tu ada lg x nie? meh bg kat akak 1 bungkus tu.. :)

Ida,Japan said... [Reply]

dh lama usha recipe ni...penah buat recipe sendiri 2 jer...mesti lembut ni ye Tun

nOOrsha said... [Reply]

nyum nyum nyum... mari sini nk merase naget ayam ni..sedapnye bubuh tahu...

Nurul said... [Reply]

Salam, tun...

Kalau k nurul pun, tinggal sesorang camtu takut jgk... confirm semua lampu dalam rumah k nurul pasang... :)

Rajin Tun buat nugget sendiri, k nurul x pernah lagi buat sendiri... selalu beli jer... boleh try juga nanti.. sedappp ler tgk tu... ngendeng dulu tun punya, bleh??? heheh ;)

Nuridah said... [Reply]

Tun,

ada lagi tk nugget tu...kalau tk der yang frozen pun boleh jugak...hehe...

Mas said... [Reply]

tun..bestkan nugget tu..
kak mas pun suka....

Wendy said... [Reply]

Nak tanya, taufu tu boleh gantikan dgn tauhu yg segiempat tu ke?
Taufu tu bukan yg disimpan dlm bekas segiempat ke?

tun_telani said... [Reply]

wendy, tun xtau laa tauhu yg kak ros guna tu mcm mana rupa dia, sbb ni resepi masakan jepun. tun guna je yg tauhu segiempat tu. yg guna utk wat tauhu sumbat tu =)

Wendy said... [Reply]

Ooo..Faham dah kak..saya ingatkan tauhu yg dijual dlm paket tu..
saya dah try menu ni,guna yg tauhu tu..sedaplah jugak..kekeke anak2 pun suka..