Monday, October 17, 2011

Apam Marmar yg sedap sangat!



Assalamualaikumm~~~

ni resepi apam yg paling paling2 tun suka.. ha, brp byk paling tu, mmg sedap betul la ni bagi tu.n. rasa dia moist dan lemak2.. sangat sedap!! ni tun wat utk jamuan kt opis my laling (zaman bila ntah.. haha.. gambo dh nk berkulat dlm folder nih haa). ye la, tuan umah x berapa nk msk dapur 2-3hari ni kan, nasib baik la ada sikit menu2 dlm folder yg x tayang lagi.

nway, ni mmg apam feveret. tun wat berulang2 kali.sbb senang sgt nk buat. masa bulan puasa buat utk bg kt umah bos my laling, pastu buat lagi utk bg kat akak yg tolong hntr ke airport, pastu buat utk program daurah. tiap2 kali pun mesti org ckp sedap.. yg tukang buat ni pun, sambil duk potong dan susun2 atas pinggan tu, sambil2 suap dlm mulut. xsedar diri lemak2 duk terkumpul. huhu... kalau tgk yg CMG buat, guna loyang yg ada lubang kt tengah tu, tun xde, so guna yg segiempat tu, maybe sbb tu dia merekah kot. x kisah laa, kdg2 ada org suka dia merekah, jd mcm apam mekar kan. hihi.. 

byk kali buat, ni baru nk share resepi.. resepi ni dr indonesia, tp xtau la sumber asal dia dr majalah je apa ke.. tq CMG yg share kt myresepi.

Apam Marmar
Sumber: CMG@myr

Bahan2 (tin 10 inci - ni ada lubang kt tengah) - tun guna loyang 7x7"


  • 250 g tepung berserbuk penaik -tun guna tepung gandum biasa + 1 sk baking powder
  • 200 ml santan- tun guna santan kotak
  • 200 g gula halus
  • 2 biji telur Gred A
  • 1 camca teh vanila esen
  • 1 camca makan ovallate- guna yg ada tanda halal, ye
  • Secubit garam
  • Pewarna merah dan hijau (ikut kegemaran masing2) 
Cara2:

  1. Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali bahan pewarna.
  2. Pukul dgn speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga adunan kembang dan pekat. - mix sampai adunan jd putih gebu tau
  3. Bahagi 3. Satu dibiarkan kosong, satu diwarnakan hijau dan satu lagi warna merah.
  4. Dalam tin yg telah dilenser dgn mentega, bubuh warna merah dan hijau secara berselang seli diikuti bahagian yg tanpa warna pada atasnya.
  5. Gunakan spatula, buat pusingan satu arah sebyk 1 - 2 kali.. Kukus atas air mendidih selama 45 minit. Angkat dan keluarkan dari acuan. Biar sejuk baru dipotong.

20 comments:

izahdaut said... [Reply]

woow.. cantik.. sedap ye tun..mcm rasa kek ke?
risau nak buat apam2 gini takut bantat.pastu tengok penggunaan ovelet dia pun woww banyak tu. hehe..risau gak nak makan banyak2 ovelet ni. ada kata bahan kimia yang bahaya gak tu. wallahua'lam. tapi akak pun bedal gak.huhu..tapi tak pe kite makan sikit2 jekan... teringin nak try, tapi ovelet dah habis ler pulak

Sheila Shafeareen said... [Reply]

Salam tun sdp harum bau santan pernah buat dulu2 ..npk ni lama pulak x mkn...warna menarik dan npk gebus

cik cek said... [Reply]

Tunnnn....

Cantiknya kaler apam ni...nak rasa...nak rasa...

CT Delima said... [Reply]

As'salam Tun

alahhh...baru jer kak c nak bukak mulut nak mintak sepotong dua. dah lama habis rupanya..majuk lah camni..hukhuk


Tapi nasib baik ada pengubat tau, tuuu kat bawah tu nampak ayam sos plum bersama mangga muda..ngencessss..

HaSue said... [Reply]

eh akak masih kat sini rupanya..kehkeh..ada apam lak yer. cantik je apam tu tun..kaler pun menyerlah..
akak suke je nak mengapam ni tp dgn smbutan ala kadar dr umah ni mmbuat hasrat tu selalu terbantut..huhu..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

Apam kaler maler ni mesti sedap dgn teh panas ya Tun..

Ummi said... [Reply]

Amboii Tun, cantiknya kaler apam marmar dia....berselera terus tengok...gebusss kan apam nih....akak penah buat, tp mcm dah lupa2 rasanya, mintak sikit la Tun :)

Zaliedana said... [Reply]

Tun,cantik apam,owh dah lama wat,baru nak tayang eks..Kak ct xpernah wat lagi apam ni,nanti nak try juga lah..

Kak Rose said... [Reply]

beria nak menerai tetiba tengok ovelette dah expired lak.... adoyaiiii!!! rasa tun punya je la..

Gee® said... [Reply]

waaa... sweetnya apam nmpk gebu jer... selera tengok

nuwairani ismail said... [Reply]

nani tak pernah lagi makan yang ada letak santan...mesti rasa lemak2 lembab je...nampak lembut tekstur apamnya...

tun_telani said... [Reply]

kak izah: haha.. mula2 tun tengok mcm terkasima jugak tgk ovalette tu. tp tun x letak membumbu ovalette tu. dh kalau wat separuh adunan, tun letak 1 sudu kecil je.

kak sheila: penah buat ye.. sedap kan =)

kak cek: alamak.. kalau ada mmg tun bg kak.. ni dah sadaqallahalazhimm niih.. huhu

tun_telani said... [Reply]

kak CT: hihi.. kalau kak ct wat sendiri mesti lg cantik nih =)

kak sue: tu laa.. hasben tun pun biasanya x berapa minat apam2 nih. tp apam marmar ni lajuu je dia makan..

kak ros: minum petang dgn teh O mmg sedap sgt la nihh..

tun_telani said... [Reply]

kak ummi: hihi.. nk bagi pun dh habis kak ummi.. wat la lg sekalai ^^

kak CT: buat laa kak, iA x menyesal punya.. tun duk ulang2 makan nih. hihi

kak ros: adoiii.. haha. mcm mana blh expired tuh..

tun_telani said... [Reply]

kak gee: sweet kan, rasa pun sweet.. hihi

nani: mmg nani.. lemak2, sedappp je masuk mulut.. sah2 la diet ke laut. haha

dZana said... [Reply]

aslmkum tun.. cantik warna apam marmar ni.. msti sedap dgn rasa lemak dr santan ..

quinnie said... [Reply]

macam apam pelangi jugak bahan2 dia....suka la kita sekarang ni tengok belang2 ni..hehehe..terasa nak membelang jugakss..kekkeke

Nieza said... [Reply]

apam ni mcm dah pernah try buat dah dulu ,..memang sedap..cantik colour apam tun ni...:)

EmbunRosaliza said... [Reply]

cantiknya apam ni, puas hati cantik n sedap

Kak Noor said... [Reply]

Tun, teruja sungguh Kak Noor tengok apam-apam di blog Tun ini. Semuanya gebu dan sedap-sedap belaka. Tunggulah hujung minggu Kak Noor nak try buat, sebab tak ada stok ovalette sekarang ini.