Thursday, October 20, 2011

ni salah resepi ke salah tukang masak??

Assalamualaikumm~~

 tengok title n3 tu mestu ada yg blh agak yg tun masak x jadi kan? hehe.. pagi ni mmg plan nk buat scone utk breakfast. saje2 nk gunakan puri labu dlm fridge tu, lagipun  kesian tgk buku resepi ni x khatam2 lagi.. kalau sapa2 yg pernah mkn scone mesti tau yg dia ala2 roti sket, tp guna baking powder. so, utk buat scone ni perlu uli2 sket, pastu terap bulat2..

masaalahnyer.. past masuk2 semua bahan.. doh dia nmpk cam gini...
.
.
.
.
.


sah2 laa xleh nk uli dan terap2 kan...

adoi... baca 2-3kali resepi, rasa mcm betul dah timbang semua bahan.. tun tambah tepung lagi.. still lembik, rasa blh wat cekodok je.. sabooo je laaa... last2 tun scoopkan, bakar dalam mapin cup.

alhamdulillah.. edible jugak.. rasa OK je.. luar keras2 sket, tp dlm lembut sangat..


 
ni rupa dia dalam buku resepi tuu


ni yg tun buat.. ada dah rupa dia tu.. hihi.. tp resepi tu perlu dibaiki spy blh terap2..

eh.. apa moral of the story ye? hmm.. owh, jgn percaya bulat2 kat buku resepi.. hihi.. ada buku pun still perlu try n error jugak. dan sbb ni laa tun lg suka tgk resepi yg org dh pernah try kt blog. buku resepi byk2 n mahal2 kt umah ni simpan wat koleksi dan bahan bacaan.. hoho


ps: terima kasih kepada semua atas ucapan tahniah semalam.. walaupun yg ucap tahniah tu ada yg viewer beratus2 ribu lemon dan dh ada yg sejuta.. moga ukhwah berpanjangan, insyaAllah..

15 comments:

Zaliedana said... [Reply]

Tun kak ct lagilah jakun sungguh,wat xpernah,mkn lagilah xpernah,huhu Tapi mmg pernah dengar lah scone nih,kira xbape jakunlah kut no sbb pernah dengar,hihi..Sedap eks tun..Xperlah janji lembut,sedap n leh dimkn kan..

Wanieyra said... [Reply]

Salam Tun...

Ira pun sama juga, tak pernah makan lagi apatah lagi nak mencubanya...hehehehe. tapi mmg dah lama teringin nak cuba tp tak jadi2 lagi...

cik cek said... [Reply]

Tun...

Tak kisahla ...kak cek nampak sedap je tu...asal boleh dimakan kira ok dah tu....:D

tun_telani said... [Reply]

kak ct: hahaha.. penah dgr tu kira ok laa tu ;p

kak ira: ni 1st time tin try nih.. nnti tun nk cari resepi kat allrecipe la, tgk mana2 yg org dh penah try dulu, len kali baru blh agak bhn kering dan basah dia bila tgk resepi baru.

kak cek: tu la kan, asal boleh makan dan x jadi habuan cik tong kan.. dh habis pun, alhamdululillah.

♫ mokwo® ♫ said... [Reply]

salam tun..kalau tak silap mokwo ..scone nih memang adunan dia cam cekodok gitu...main scope2..tah lerr..mokwo pun tak pernah makan dan buat lagi..looks sedap gak tuh!
btw..mokwo pun dah terai kulit karipap tun..memang sedap many2 tq..masih banyak dlm peti ais..buat frozen..senang...seksa gak nak mengelim!!keras tangan kan!hihi

Cheq Sue said... [Reply]

cheq sue tak pernah beli lagi tun buku2 resepi ni...majalah masakan pun baca orang punya aje. Kadang2 orang bagi resepi ni ada x betul jugak...x jadi

Kak Rose said... [Reply]

tun, kak rose pun lebih suka try resepi2 yg kat blog kawan2 ni... dah tentu tested n menjadi... so kalau x jadi tu silap sendiri la....

dalam buku ke majalah ni kadang2 derang x bagi complete recipe...kena pandai2 ejas... tu yg kak rse sangat x pandai!

nuwairani ismail said... [Reply]

kak tun : nani pon dah lama buat scone ni..tapi resepi yang chef wan pernah buat pon style lembik2 cenggini juga...tengok rupa yang kak tun buat tu nmpk mcm dh jadi...

tun_telani said... [Reply]

mokwo: uwaa.. tu laa. tp mmg dlm buku resepi tun dia suruh uli2 pastu terap2. huhu.. wahh.. tq ye mokwo sbb sudi try kulit karipap tu. tun pun wat byk2 pastu frozen. tu dlm peti tu ada lagi yg frozen.

cheq sue: tun mmg suka beli buku resepi je.. hihi.. majalah2 mmg tun xbeli la. cuma kalau kdg2 bosan sgt beli la majalah sedap tu. hihi

tun_telani said... [Reply]

kak rose: tu laaa..mmg kdg2 tu selalu kene alter2 sendiri. tp tun suka tgk2 gmabr dlm buku resepi, kdg2 baca duk ulang2 khatam byk kali pun xpe. hihi

nani: akak xpenah wat sendiri. hihi.. biasa mkn yg org buat or beli time study dulu. owh, chef wan nyer scone lembik2 ye? kak tun penah tgk dia buat yg terap2. dlm buku ni pun byk yg uli2 pastu terap2. tu yg frust bila jd cam cekodok tu. tp rasa maintain. alhamdulillah..

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun, akk pun tak pernah buat n mkn lagi scone tu.Tapi mmg ya pun tun resipi kat buku mmg tak boleh pkai. Akk dulu2 selalu kena buat biskut raya huhu mesti adunan lembik pelik je heheh, la ni dh boleh belajar ngan otai2 masak

Kak Sam said... [Reply]

Hahaha akak pun tak berapa percaya dengan resepi dari buku. Tu yang dulu malas je nak masak sebab bila ikut resepi dalam buku mesti ada je yang tak kena. Tapi bila dah mula guna resepi dari sifu2 dan teman2 blogger memang semangat memasak membara2. Baru ni ada tengok buku step by step Norzalina, tengah fikir nak beli ke tak.

Semalam sempat baca n3 tun, tapi tak dan nak ambik bunga tu. Malam ni akak dah tempek kat my homework. Tahniah yea.

quinnie said... [Reply]

tun..kita pun sejak dah berinternet ni..buku resepi dah berabuk sebab lama dah tak bukak..kekekke

kita tak pernah buat scone nih...kes takut tak menjadik..tapi suka makan..hehhehe

Nieza said... [Reply]

akak pun jakun gak tak pernah mkn ngan buat...bak mai sikit nak rasa...hehe

kak ijan said... [Reply]

Salam Tun,
Kak ijan pun takpernah terbuat lagi scone ni. Pernah makan yg beli je.ehehe... buku resipi kdang ada yang ok ada jugak yang sukatan tak berapa tepat. kak ijan pun selalu terkena. sabor je lah kan :)