Monday, October 31, 2011

Kuih Puteri Ayu

len kali letak byk sikit kaler hijau


Assalamualaikummm~~~

mai bekfes puteri ayuu ^^ tun wat mlm sabtu masa tgh tgk final bola Ganu vs N9. buat utk bw bekal ke usrah. satu adunan dpt byk jugak, so tun frozenkan jugak separuh (abih semua pun nk di frozen kan. huhu.. )..


nk ckp pasal bola dulu laa.. tun bukan peminat tegar bola. tp bila ganu masuk final tu, terasa la jugak nk tgk.. nk bila dh stat tgk tu, sah2 laa dgn penuh semangat patriotik. haha... kali last ganu menang malaysian cup, tun still sekolah.. ingat lagi, dah sampai sekolah dah, pastu announcement hari tu cuti sbb ganu menang bola. hehe... nway, frust jugak bila n9 sumbat 2 gol.. tp nk wat camner, dh adat pertandingan kan.. utk team ganu, berusaha lagi!


hari isnin seharian ke Miri (2 n half hour drive fr bintulu). saje galok sbb buhsan tgk bandar bintulu. xde la byk sgt shopping, toys baru pun x byk utk ditambah, tp berjaya la jugak capai few things termasuk lah acuan puteri ayu nih. kaler pink! suke!! balik just in time utk tgk bola.. sambil2 nunggu bola stat tu, godek2 dapur kak ros jintanmanis.. tun mmg x pandai sgt wat kuih tradisional, ingatkan susah.. bila tgk2 senang je rupa2nya wat kuih nii.. mcm wat apam biasa je. to biasa la, first time buat, xreti lg nk agak byk mana nk letak kelapa tu. nx time tun nk letak byk sket, baru sedap gigit masin2 kelapa tuh =)

x cukup acuan, letak dlm acuan apam.. pink lagi! ^^

kuih ni sgt lembut!! lepas sehari suntuk pun lembut lagi... =)

Kuih Puteri Ayu
Resepi: rohaya1710@myr
Sumber: ros@JM

Bahan-bahan ( 25 - 30 biji )

2 biji telur
1 cawan gula
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 sudukecil ovellete
1 sudukecil perisa pandan
pewarna hijau
kelapa putih + dgn sikit tepung gandum dan garam
( ros tambahkan 1 sudu kecil baking powder dan ayak bersama tepung gandum)

** utk kelapa tun guna:
1/2 c kelapa kering campur dgn 2 sb santan + 6 sb air
1/2 sb tepung ubi
1 sk garam

Cara-cara

1. pukul gula dan telur hingga kembang, masukkan ovellete dan pukul lg.
2. masukkan tepung, santan, perisa pandan dan pewarna, pukul lg hingga sebati
3. isikan kelapa putih dlm acuan, tekan sikit supaya mampat, tuangkann adunan dan kukus lebih kurang 7 minit.

Nota tambahan untuk menghasilkan puteri ayu yang gebu lembut.- ros@jintanmanis.com
-langkah yang paling penting masa pukul telur tu, ros pukul dulu telur hingga berbuih, baru ros masukkan gula, dan pukul lagi sampai betul-betul kembang, kemudian baru ros masukkan ovellete, bila masukkan ovalette tu pukul lagi sehingga ovelette tidak kelihtan dalam adunan, dan akhirnya baru masukkan bahan-bahan yan lain.

*Petua bagi puteri ayu senang dikeluarkan dari acuan- ros@jintanmanis.com*

1. pastikan acuan di sapu dengan minyak terlebih dahulu.
2. Pilih acuan yang tinggi sedikit dan permukaan dalam acuan puteri ayu berkilat, supaya senang dikeluarkan nanti. ( ros ade dua jenis acuan puteri ayu yang dalam nye tak berkilat dan yang berkilat, ternyata acuan yang dalamnye berkilat lebih senang digunakan).
3. Pastikan kelapa tu dimampatkan betul-betul ke dasar acuan, setelah siap dikukus terus keluarkan puteri ayu perlahan-lahan dari acuan.

20 comments:

izahdaut said... [Reply]

suke la nengok gambo2 tun sekrang ni. tak nah lagi rasanya try resepi ros ni. boleh la kalau ada angin rajin nak try jugak. ok tak resepi ni. moist lembik lembut tak? biasa guna resepi biasa akak guna tummg sedap

Gee® said... [Reply]

sedapnya puteri ayu tu... nak sket!!

Anna Qawina said... [Reply]

akak dtg bawak pinggan kecik je...nak makan sikit..pastu pinjam acuan yer..haha..masih lom jumpa baki acuan yg hilang tuh..mana tah peginya..

Wanieyra said... [Reply]

Salah satu kuih yang belum sempat nak try lagi. Acuannya entah hilang kemana. Pernah beli dulu tapi anak dah ambil main masak2 lah pulak.

Liza said... [Reply]

salam tun...peberet anak2 liza ni, tp maknya dh lama xbuat...penyakit M jer manjang...hihihi
nnt Liza pun nk try resepi tun ni...halal yer...

Nuridah said... [Reply]

Morning Tun,

sungguh lay ayu kuih mu itew...tk tertahan rasa ditekak...rasa mcm nk ku cekup2 aja....hehe.

Mak Qis said... [Reply]

Tun...acuan puteri ayu tuh sebijik serupa akak punya...kaler pun sama pink jugak hehehe...akak nak buat lagi kueh neh...hari tuh mcm tak puas makan jer...manjang tak puas...hahaha

Ida,Japan said... [Reply]

ayunyer hai kuih tun ni...lama k'ida tk buat, k'ida tak der acuan tu..k'ida bantai ja guna apa2 yg ada jer tun....nak yg love tu boleh he..he

chikadakbiru said... [Reply]

tun ..akak belum pernah wat apam sri ayu nih...nk kena ade event kat umah..baru laku sikit kuih muih nih...doorang kat umah memang jenis perut nasi...kalau tun kate senang..nanti bile free akak nak cuba laa :)

quinnie said... [Reply]

tun dah lamanya kita tak masak kuih ni..malas nak isi part kelapa tu..masak dia kejap je..hehehhe....cantik ah yg betuk love tu..:)

tun_telani said... [Reply]

kak izah: moist lembik lembut??? hehe.. camner tuh? sedap resepi ni kak izah, gebus je.. rasa mcm kuih yg biasa dpt kt kampung.. gambar guna auto je kak. ikut nasib dpt cantik ke tak. hehe

kak gee: meh laa makan. ada tun frozen kan dlm peti.

kak anna: c tgk bawah almari tv tu.. agak2 dh mereput bawah tu. haha

tun_telani said... [Reply]

kak ira: hehe.. blh laa geng ngan kak anna kak. acuan melarikan diri, doa majuk sbb x guna ;p

liza: sila2 kak.. mmg utk di kongsi ^^

kak nur: meh laa kita makan sama2 kak ^^

tun_telani said... [Reply]

kak qis: wahh.. sama ye.. nnti tayang2 laa.. tun mmg suka pink2 nih ^^

kak ida: boleh je guna mana acuan.. asal comel kan kak =)

kak CB: tu laa... tun ni jenuh jugak nk habiskan.. sedap mmg sedap, tp kalau dpt 30 biji. xkn sorg nk mkn 15 biji kot. haha.. tun frozen kn sikit, nnti nk makan kukus kan aje.

kak Q: adoii.. malas nk isi kelapa dia pulak ye.. hehe.. payoh aa gini.. ;p

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Assallamualaikum Tun,
Tun, kak Naz nak yg bentuk love tu.. Cantik arrr.. Nanti bila2 akak lak nak buat guna acuan cam tu. senang sikit nk letak kelapa dia tu..

cik cek said... [Reply]

Tun....
Mkn Puteri Ayu ni confirm Ayu...he he...memang lama dah teringin nak buat ...byk sgt list yg menunggu turn...masa tak byk...tapi nak masak macam2....gebu molek je puteri Ayu tun buat...seayu tuan yg membuatnya...:D

Yana Shaiful said... [Reply]

semua bahan ada tp..nak try bt ke x ek..kan bt xlawa mcm Tun bt plak hikhikk

nuwairani ismail said... [Reply]

nani pon ada acuan lup2 tu...leh try buat guna acuan tu la...acuan puteri ayu ni belom beli lagi...

kak ijan said... [Reply]

Sungguh rajin awak menguih ye Tun... lain kali buat lebih sikit ye :)

myda said... [Reply]

salam...kalau santan gantikan susu segar@susu cair leh x?

tun_telani said... [Reply]

Salam Myda,
tun rasa boleh je, tp rasa dia xsama la, nnti jadi kurang berlemak =)