Monday, October 10, 2011

Shushi for breakfast




Assalamualaikumm~~~

pagi semalam me ada usrah.. duk pikir2 nk bawa bekal apa (me suka bawa bekal.. hihi).. pastu teringat my laling ckp dah lamaa me x wat sushi, beras yg beli kt miri aritu ada lg, tp dlm peti ada crabstick je. crabstick pun crabstick laa, janji blh makan.. me goreng telur dadar letak jugak dlm tu.. senang je wat sushi ni, mcm masak nasi, yg penting beras tu wajib beras shushi, dan cuka tu cuka beras.. kalau guna artificial vinegar yg murah tu mmg xkan rasa sushi ye..

kalau nk tgk rupa beras dan cara gulung tu refer n3 yg lepas kat SINI ye. masa wat ni semalam me nk cepat, x sempat nk amik gmbr banyak2. tgk laa, rupa sushi tu pun sememeh je, siap lupa nk letak carrot dan timun. huhu..


Sushi
resepi: tun_telani
Bahan2 (blh dpt 4-5 gulung sushi sblm kerat kecik2):

  • 1 1/2 cawan beras sushi (jgn guna beras lain lak)
  • 2 cawan air
  • 1/3 cawan rice vinegar (cuka)
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • seaweed (me guna yg gmbr kt sebelah nih)

filling
  • carrot- potong panjang2
  • timun- potong panjang
  • telur- dadar n potong panjang jugak (me campur mayonis)
  • tuna
  • crab stik
  • salmon- kalu jumpa laa
Sauce
  • light soy sauce
  • wasabi
  • 3 sudu besar mayonis + 1 sudu light soy sauce - optional, me suka makan camni


Cara2:

  • Masak beras dgn 2 cawan air (mcm masak nasi biasa dalam rice cooker)
  • Campurkan rice vinegar, garam, dan gula, n masak atas api yg perlahan sampai gula hancur.
  • Tunggu nasi sushi tu suam2 sket, n tuangkan campuran cuka td dlm nasi. gaul dgn hebatnyer sampai sebati.
  • Letak seaweed atas papan gulung sushi. pastikan dh alas ngan plastik papan tu, nnti nasi melekat kt celah2 lubang dia, susah nk basuh.
  • Ratakan nasi sushi atas seaweed tu, tekan2 sampai mampat (xnak nnti dh potong dia relai).
  • Letak filling kesukaan kt hujung, dan gulung kemas. 
  • dah siap gulung, boleh laa kerat2 ikut ketebalan yg sesuai. pastikan pisau tajam, ye. nnti potongan x cantik. pastu lap bersih pisau dgn kain lembap every now and then, sbb beras tu suka melekat2 kt pisau.
  • Siap!! blh makan ngan sauce yg disukai. me suka cicah ngan mayonis+light soy sauce ^^


26 comments:

Ryo Azhar said... [Reply]

yessza..menjepunkan diri sekali sekala best jugak kan..(sambil letak tipuware kosong - minta diisi

izahdaut said... [Reply]

1,2 gambar pun dah cukup untuk menterjemahkan kesenian sushi ni... cantik...dan pasti sedap kan. akak tak pernah makan n mensushi.. teringin je nak beli nak rasa dulu. tapi tak sampai seru je lagi. hehe

cik cek said... [Reply]

Teringin gak nak buat sushi ni...nampak cam senang...bila nak buat ek....:D

Mas said... [Reply]

rajinnya tun buat sushii sendiri..
mesti ada byk lagi kan..
sambil2 hulur tapaware kosong gak..he3..

kasi ryo seketoi jerk tau tun,,

Zaliedana said... [Reply]

Tun kak CT mmg jakun,xpernah makan,wat sushi nih..Wasabi pe kebenda pon xtau,huhu,nmpak cantik gulungan sushi tuh,rasa cam mkn nasi biasa ke tun,sushi king pon xpernah jejak kaki,huhu..

Deliah's Deli said... [Reply]

gambar mengancam...kecur tgk!! :)

nuwairani ismail said... [Reply]

nak sushi jugak!!! kalau ada yg macam telur ikan ke, sedapnya gigit2 tu...dah lama betol tak makan sushi ni sejak2 balik dr japan...huhuh

Anna Qawina said... [Reply]

achumm...nk buat rasanya tak baloi kot..mintak rasa tun sikit eh...

anymz said... [Reply]

dah lama akak tak buat tun.malas nak ke jusco beli beras jepun tuh.hari tu akak ada kirim kat ani nagoya,kalau dia balik kali ni tlg beli beras jepun betul2.2 kg pun jadi lah.
meh sini 5 ketul.hehe

::Azura Rahman:: said... [Reply]

sedap ke sushi ni tun?.. cer bg zura rasa seketoi dua.. kalu sedap leh mntk Tun buatkan lg.. hihihi..

Mak Qis said... [Reply]

ala tunnnnn...gudaan neh...akak dh ada semua bahan...anak2 dh lama bising suh buat...ntah pesal la malas nk start enjin sushi neh...

Citarasa Rinduan said... [Reply]

tun,
dari dahulu nak puji cara masakan jepun kamu ini..
kamu mmg pandai dik.
kak ayu tak reti..
sungguh

Nieza said... [Reply]

assalam dik tun cayang, akak pun suka mkn sushi...lama dah tak buat ni..nanti nak buat jugalah..hehe

quinnie said... [Reply]

wah tun...nak songlap bekal tun tu boleh? hehehhe..kita pun suka makan sushi...kalau dpt makan skit nye susah nak stop...hehehhe

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply]

As Salam Tun cayang!!!
Mama n my girls pun suka mkn sushi tak kisah lah apa2 sushi, cuma selalu beli aja..hehehe

chikadakbiru said... [Reply]

salam tun..

akak tak bese makan sushi...
tgk tun buat mcm teringin nak cuba...tp rase takut nak makan..
sedap ke tun?adee rase mcm nasi dagang tak heheheh...

tun_telani said... [Reply]

Ryo: alamak.. tupperware terpaksa dipulangkan kosong je.. akak dh pulun semua nih.. hahaha

kak izah: nnti nk gi jumpa kak izah, tun bawak sushi je laa ye.. hihi

kak cek: mmg senang sgt buat nih.. masak nasi goreng lagi susah..

tun_telani said... [Reply]

kak mas: shhhh.. senyap2 kak mas.. tun ckp kt ryo dh habis dah.. meh2 tun bungkuskan utk akak. hehe

kak CT: adoi.. mcm nasi ye kak.. hihi.. rasa mcm nasi yg ada rasa cuka sikit. blh eh explain gitu? ;p

kak del: amik gambar guna auto je kak.. xreti nk amik setting2 segala bagai. hihi

tun_telani said... [Reply]

nani: xde jual laa telur2 yg lutsinar tu. xtau nk beli kt mana.. akak suka yg ada seaweed panjang2 hijau lutsinar tu.. sedap!

kak anna: sroott sroot.. dtg bersin umah org, tuu lap ingus tu.. hahaha

kak anim: haa.. dpt beras ori dr jepun baru puas hati kan.. tun beli sekila je pun, x habis2 nih..

tun_telani said... [Reply]

zura: bg yg hantu sushi, mmg sedap laa.. kalau tekak nk kene belacan jugak, tun xblh jamin.. hehe

kak qis: hihihi.. nnti tun pos vitamin R kat akak ye.. hihi

kak ayu: tp kak ayu pandai masak masam2 lauk. byk2 pulak tuu.. lagi hebat!

tun_telani said... [Reply]

kak nieza: sekali sekala je buat bila teringin. nk mkn tiap2 hari.. hmm.. ikan kering gak yg di cari. hihi

kak Q: nasib baik tun dh sorokkan awal2 bekal tun, kalau x sure dh kene songlap ye. hehe

mama: kalau beli ada byk pihihan ma.. nk buat limited sket sbb filling dia tu x tau nk cari kat mana.. tun x jumpa lg seaweed panjang2 yg lutsinar tu beli kat mana.. sedapnye kalu letak atas sushi yg tuu

kak CB: adoiii.. kalau nasi dagang, mmg xleh lawan kak.. nasi dagang sentiasa di hati.. hihi

Yana Shaiful said... [Reply]

Kenapa lah k.yana xreti nak mkn sushi..benda lain sume bleh telan.. tp sushi..hmm..

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

terliur sudaaa...
pandai tun buat sushi.. akak tak pernah buat.. tp pernah tgk kazen buat.. selalu dok beli je kat carefour sushi yg dah siap tu... tp yg tak tahan harganya tu.. hehe..
nampaknya kena try buat sendiri laa..

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

wah tun... bf dia sedap tu.. terbang ke jepun.. hehehee.. kalau anak2 akak nie... utamanya daughter akak mmg fav dia nie.. pantang nampak mesti nak... :)

Anonymous said... [Reply]

err..nk tumpang tanye,wasabi tu nk beli katne ek?supermarket ade jual ek?

tun_telani said... [Reply]

anonymous: kalau kt supermarket yg ada jual sushi tu kan, blh beli wasabi. hmm.. tun suka sgt mkn wasabi jd x penah mencari. hihi