Friday, October 28, 2011

Donat Pisang



Assalamualaikumm~~~

Donat lagii!!! skrg musim mendonat.. hoho.. rasa mcm semua pun nk di donatkan. boleh tak? ;p pisang ni xtau laa yg zaman bila beli. rasa2nya masa tu kak nor bagitau pasal diet pisang, hihi.. bulan lepas kan? byk sgt beli pisang time tu, x sempat nk mkn dh ada yg nmpk cm nk lembik2. so cepat2 selamatkan mereka, which is chunk everything into freezer.. haha.. ye, tun mmg simpan pisang yg x habis dalam freezer. jadi keras kejung gitu.. tp dgn cara ni, mmg xde pisang yg dibazirkan, n x perlu marathon resepi pisang utk selamatkan pisang. tun biasa simpan dgn kulit2, nnti nk guna utk wat kuih, kupas kulit dia, dan lenyekkan je.

ok laa.. resepi donat pisang tu angkut dr dapur kak izah.. masa baca tu, mmg pelik habis, pesal kak izah ckp indon nih? haha.. rupa2nya, resepi adaptasi dr resepi donat yg owner dia indonesian. apa2 pun, mmg sgt lembut dan sedap sangat! rasa2nya  texture dia jd sgt lembut dan lemak sbb ada kuning telur tu.. mmg berbaloi buat nih ^^





pejam mata ye tgk itam sket tu.. muahhaha,... tun rasa 50g utk sebiji donat agak besar kot. donat ni jadi gemuk2. yg 1st tun goreng tu tgh2 dia x masak, jd yg lain tu tun slowkan api dan goreng lama sket. tu yg hitam tu. dan sah2 la pisang n gula tu caramelized bila goreng (compare ngan kaler cengkodok pisang, xde la itam sgt donat tun ni kan.. hihi). tp xde rasa hangus tau... 

DONUT PISANG
adaptasi drp: Donat Kentang Fatmah


Bahan-bahan

  • 250 gm tepug gandum
  • 1 sb susu tepung
  • 5 gr ragi instant
  • 2 biji pisang - 2 biji pisang tun berat lbh kurang 120g
  • 50 gr gula psir
  • 40 gr mentega *saya guna marjerin
  • ½ sdt garam
  • 2 btr kuning telur
  • sedikit essence vanilla- tun lupa nk letak

Cara-cara

  • Dalam mangkuk besar, campur tepung gandum, gula, susu tepung, ragi instant, aduk rata, masukkan pisang ,tuang telur dan , uli hingga rata dan setengah kalis.
  • Masukkan mentega dan garam, uli terus hingga kalis elastis. Istirahatkan 15 menit.
  • Bagi adonan  masing-masing 50 gr, bulatkan. Diamkan 20 menit, hingga mengembang.
  • Lubangi tengahnya, menjadi bentuk donat, segera goreng sampai kuning kecoklatan.
  • Angkat, tiriskan. Taburi gula donat, atau hias dengan coklat.

16 comments:

Qhaifa Nur said... [Reply]

donut pisang first time dengar, daripada pisang tu tak dimakan baik buat kuih..mesti sedap kan..

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

ada rasa cam cekodok pisang? ke rasa bom pisang? hehee... tak dpt nak imejin rasanya cemana bila dah didonutkan..

chikadakbiru said... [Reply]

wow beshnye..kelainan sikit...terima kasih yaa sudi share disini

nuwairani ismail said... [Reply]

wah! bukan ke cekodok pisang memang kaler cenggini ke? (ayat memujuk hati kak tun). hihih....hebat betol la sekarang. macam2 resepi donut dah ada. hari tu donut labu. ni donut pisang pulak. hmmm...tak penah try lagi donut pesen gini...nanti2lah nak buat jugak...mesti harum semerbak je...

nani kalau goreng donut memang hati2 betol dengan apinya tu.tapi tatap jugak hangit! naseb la cik hosmate suke makan yg hangit2...lucu la...

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun, dengan hati yg iklas akk memang suka apa2 saje yg dimsk kaler gini, sedapkan. Bukannya hangus tu heheh. Mesti sedap ni rasa pisang

cik cek said... [Reply]

Macam2 versi donut kak cek jumpa...donut kentang...donut keledek...ni donut pisang pulak...memang keratif...he he yg pasti sume pun kak cek lum penah buat...amik resepi rajin sungguh..he he...mesti sedap donut pisang ni..kan Tun...

Kak Sam said... [Reply]

Bila le agaknya mood nak mendonut ni akan datang. Teringin sangat nak makan donut air tangan sendiri

quinnie said... [Reply]

kita jugak yg tak mendonut lagi..adehhh...bz skit hujung minggu ni...ingat nak buat jugak la nanti donut..tak kira la tengah2 malam buta ke...hahahhaha

Mak Qis said... [Reply]

chupp nk ambek resepi neh hehehe...lawa donat tun...bulat2 comey...body mantap..hahaha...

izahdaut said... [Reply]

Tunnn... Akk suke gambo memula tu. Cantikkk. Mcm gambo food kat laman web omputih . Hehehee.. Resepi donut ni asal kentangkan. Mmg sangat sangat sedap kan. Kalau agak2 nak makan donut lemak2 mmg akak buat donut ni. Best

Wattie said... [Reply]

Salam Tun,
Donut kentang pun tak terbuat lagi, ni keluar donut pisang lak....mengancam jiwa betul la

mi_yuuki said... [Reply]

rase dia mcam jemput pisang k laen?

Ezadlieza said... [Reply]

Tun..akak pun ada pisang yg tgh ranum dlm peti sejuk tp tak letak kat freezer ler pulak...nampak sedap juga yer tun donat psang ni..

kak ijan said... [Reply]

Salam Tun,
Wah menarik ni donat pisang. Memang nampak lembut je lepas tun gigi tu. hehehe

Yana Shaiful said... [Reply]

rmainya yg tayang menu pisang..xtau nak try yg mana dulu..:=)

K.yana suka pic nii..sgt tergoda dgn donutsang nya hihii

anymz said... [Reply]

fuiiiyoooo....gebusnyaaaaa..meh sikit nak rasa..hehe