Wednesday, October 12, 2011

Oat Waffle



Assalamualaikumm~~

arini tun nk kongsi resepi breakfast yg cepat dan mudah utk dibuat.  guna oat, semestinya lebih sihatkan =)  tun buat 1 adunan ni, ada lebih, tun frozenkan.. senang kalau tiba2 x sempat nk wat breakfast, defrost dan masuk dlm toaster kejap. jadilah instant breakfast ^^

ni 1st time merasmikan snack maker. present dr my laling (ekceli dh byk kali me kasi hint nk. snack maker ni. siap tanda2 dlm katalog lagi.. muahaha... ye laa, bukan semua enchik2 hasben di dunia ni yg blh baca hint2 kabur yg di beri.. my laling ni, kene cakap direct, kalau x, mmg  xpaham.. huhu..)

xde buah2 yg cantik, letak jem n madu je laa..
k laa.. direct ke resepi ye. me usha2 kat allrecipe lagi..

Oat Waffle
adapted from: allrecipes
sumber: tun telani

Bahan2:
  • 1 1/4 c oat- kisar halur
  • 1 c tepung
  • 4 sk baking powder - kalau nk kurangkan ke 3 sk pun blh, still jd gebu
  • 1 sb gula
  • 1/2 sk garam
  • 2 bj telur
  • 1 3/4 c susu
  • 2 sb minyak masak
  • 1 sk esen vanilla

Cara2:
  • Campurkan semua bahan. tun blendkan je.
  • Masukkan 1 senduk ke dalam acuan wafer (ni ikut size acuan wafer masing2 ye)
  • Biarkan masak selama lebih kurang 4 minit. kalau nk lebih garing kt luar, buat 5 minit, masih lembut di dalam.
  • Siap! blh makan dgn buahan2 atau kalau xde stok mcm tun ni, ngan jem n madu je. hihi
  • 1 adunan ni dapat 8-10 keping waffle, bergantung pada size waffle ye. makan 2 keping dh kenyang ni. 
ps: sape2 yg ada stok oat yg x luak2 kt dapur tu blh la cuba ni ye =)

28 comments:

HaSue said... [Reply]

sama laa ngan hb akk tun...kalo nk bgtau jer direct..cam buang masa jer bg hint..tp kdg2 tu ade gak dia phm..haha

wahh ni menu diet gak ke ni?nak sepotong!!

izahdaut said... [Reply]

akak pun duk cari jugak menda alah ni. baru ni dapat kupon sampai 200 hengget. dah cadang2 nak beli menda ni, leh pulak kat kedai tu tak de... nak usha sekali lagi aaa..

sama la akak pun, kena direct je. tak de masa beri hint yang pada dia tak mcm hint. haha

quinnie said... [Reply]

tun..kita memang teringin nak buat waffle nih..tapi tak dek alatnya..huhuhu...kalau beli suka letak inti macam2...kekekek

Sheila Shafeareen said... [Reply]

salam tun hehhe betul lah mmg suka.. ank2 pun suka kalau beli sampai 3 set mcm2 pilihan nak letak intinya...x ada lagi alatnya kena sambar ni heheh kekadang beli aje dah dpt baru bg tahu...cek abe senyap leh hahha.. tp kalau nak mintak juga sampai hentak2 kaki wakakakaka

Yana Shaiful said... [Reply]

Nak waffle 2..ada lg x hehee~

chikadakbiru said... [Reply]

bertambah lagi laa kolekssi toy tun ya....sedapp n garing tgk waffle tuh :)

♥MAMASYAZA♥ said... [Reply]

memang nampak sedap sgt

Nurul said... [Reply]

waa.. sedapppnya waffle tuh... cuma xder waffle maker jer... :(

~~zAnAfAhMi~~ said... [Reply]

aduhai, anak akak suka sgt waffle, asal keluar shopping komplek mesti beli...kena carik juga lps ni, hadiah utk birthday ke....mana tau kan, sabtu ni dapat.

Cheq Sue said... [Reply]

aiseyhman...balik ni kena pi cari la snack maker ni...nak beli dulu out of stock... jeles! jeles!

cik cek said... [Reply]

Tun...ok gak tu laling Tun nak jugak belikan...Kak Cek ...kenala beli seniri...hu hu hu...
Sedapnya waffle...menu sihat ni..:D...nak rasa sekeping....

Nazrah said... [Reply]

wow...dah ada waffle maker... boleh hari hari wat waffle untuk bfast..

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Assallamualaikum tun..
Wahhhh..tun ada acuan waffle yer.. Kak Naz teringin nak ada acuan ni tp tak de lg.. Belikan utk akak tun..hehehe..
p/s:Alamak tunnnnn.. Malunya akak.. Entry yg tak de gambo tu sebenarnya bukan akak yg publish.. Tak taulah tgn 2nd blogger COSK mana yg tolong publishkan sblm siap diedit tu..huhuhuuuu... Malu ai!!

Sue @ Nenie said... [Reply]

Salam Tun..resipi sihat..boleh gak cuba ni untuk habiskan stok oat sebelum expired

mi_yuuki said... [Reply]

best nye
nok beli gok mnde masok waffle oh, boleh wak sndiri kt rumoh :[

Ummi said... [Reply]

Tuuunnn....tumpang makan waffle sini eh...waaa letak oats eh...mst best nih! Tinggalkan akak sikit eh..ptg kang akak bertenggek sini nak minum ptg okaayyyy, muaaahhh!

E-na Lovely Kitchen said... [Reply]

adeiiii tun sejuk berstokin dtg sini...idung pun berair tp x melelh...lemas ni...nak masak2 pun sejuk tgn nak main air kt dapur...buat yg wajib je...kw k.e-na kt mukah pun ckp susah nk dpt daging fresh kt sana...daging tuut banyak la katanya...

biasanya org laki mmg mcm tu ckp je direct ape yg nak klu kias2 ni lmbat nak tangkap...

k.e-na minta je klu nak...hihii

tapikan acuan waffle ni berkenan dok pk2 rajin ke guna nnt...tgk la klu jumpa yg murah boleh juga buat koleksi kan kan...take care ye get well soon...psst k.e-na x suka mkn ubat..huhuuu

Nieza said... [Reply]

salam dik tun!! tak sihat ke?harap cepat baik yer...hmmm sedap waffle ni teringat lak waffle maker akak yg dah setahun tak guna tu..hehe

Kak Sam said... [Reply]

Tun, akak ni kalau cakap direct pun tak paham juga. Sian kan?. Minta le laling tun beikan 1 lagi paatu hadiahkan kat akak. Hahahaha..
Lagi 1 kalau takat tinggi 160cm tu jangan ada hati le lawan akak.

Lieya said... [Reply]

Singgah sinii... sedapnyeeeeeeeeeeeeeee

ain j said... [Reply]

wah..waffle!
Nak beli waffle area cni, tapi macam was2...terliur plak tgk waffle ni...
Versi diet lagi tuh...suke3!

tun_telani said... [Reply]

kak sue: hihi.. tu la kan.. tp kdg2 tu, x sempat nk hint dia dh beli.. (nin rare cases la tp..)

kak izah: haa.. cari kak, jgn x cari.. 200 inggit tuu.. blh dh beli nih..

kak Q: ni tun beli kat cosway kak, snack maker. baru guna waffle je, 2 lg blom try.

tun_telani said... [Reply]

kak sheila: hahaha.. sampai hentak2 kaki ye.. ok laa tu, jgn golek2 gaya hndustan dah ler ;p

kak yana: 2 waffle, siap! 5 inggit.. hihihi

kak CB: hihi.. weee~~~ mari tambah toys!! nk cari SM omey2 pulak.

tun_telani said... [Reply]

mamasyaza: sedap dan sihat ^^

kak nurul: kalau xde waffle maker, kene wat mcm penkek la..

kak zana: wah.. bday ye.. happy birthday =)

tun_telani said... [Reply]

cheq sue: hahaha.. booking kak, jgn x booking!

kak cek: alahai... kene beli sendiri ye.. huhu..

kak nazrah: tun tiap2 hari bekfes waffle xpe.. tp hasben tun ni, nnti dia cari cekodok jugak. hehe

tun_telani said... [Reply]

kak naz: hahahaha..ada 2nd blogger yg COSK ;p

kak sue: betol2.. mmg biasa laa oat dekat2 nk expired tu..hihi

dib@mi_yuuki: haha.. kalu dpt 8A blh aa mitok ngan abah

tun_telani said... [Reply]

kak ummi: alamak.. dh habis dah kak.. nnti tun wat lagi ye =)

kak ena: tun dah sihat sket ni.. alhamdulillah.. adoii.. tun boleh imagine, air yg sejuk kt sinki dapur.. xsanggup nk hadapi lagi.. huhu

kak nieza cayang.. alhamdulillah.. dh sihat sket kak.. haa.. lap2 laa habuk kt waffle maker tu.. sian dia.. hihi

tun_telani said... [Reply]

kak sam: adoii..... sian kat laling tun nii.. dh laa wife dia nii suka habiskan duit.. huhu.. waaa... tinggi akak bape niiiii??

lieya: tq sudi singgah sini =)

ain: tu laa.. akak mmg xbeli waffle kat sini. tu yg beli waffle maker sendiri tuh..