Thursday, October 6, 2011

Rojak Betik Ganuuuu~~


Assalamualaikummmm~~~~

n3 ditujukan khas kepada warga2 ganuuuu...... hihihi.... kalau org terengganu pasti pernah makan rojak betik nih.. selama ni duk imagine susah nk buat, sekali tgk resepi, senang je rupa2nya nk buat nih.. eh, ke senang sbb tun main ngelat x rebus ikan segala bagai? hihi.. 

semalam ada sorang makcik cleaner bagi betik muda (dia ckp 'ini makannya orang buat ulam ulam'.. ).. tp tgk betik niii, mmg dlm kepala terbayang2 dua mende je, satu rojak betik, satu lagi somtam.. sbb somtam x cukup bahan nk buat, so tun menggoogle resepi rojak betik nii. n pasti laa yg terpaut di mata resepi rojak betik dr page 'secubit garam'.. hihi.. 

mmg me sgt2 mencintai rojak betik ni.. haha. makan dgn keropok keping banyak2. kdg2 kopok lg byk dr betik.. hahaha... kalau sapa2 yg x penah makan tu, mmg satu kerugian la. hihi... kak nor suggest guna ikan selayang, tp sbb tun terlebih 'rajin', tun blend kan je ikan sardin dlm tin tu.. hoho.. mmg xtahan la nk menghanyirkan diri rebus2 ikan pastu tumbuk2. tapi kan, ekceli lg sedap kalau guna macarel dlm tin tau, cuma stok macarel dh habis, tu yg guna sardin tu.. xpe la, sedap jugak.. 


close-up.. sedap sgt mkn ngan keropok!! ^^

ROJAK BETIK
Sumber: Kak Nor@SGN, juga blh refer nor67@myr.

Bahan-bahan ( lebih dari 7 org (bergantung pd saiz betik) )
1 biji betik muda/mengkal (saiz sedang)
1/2 sudu teh kapur makan (utk mengeraskan betik yg disagat td)
2 biji timun - tun xletak ni, cuma goreng keropok ikan byk2 ^^

Bahan Utk Kuah
9 ekor ikan selayang (kalau nak kuah lebih pekat boleh lebihkan)- tun guna sardin ayambrand
5 sudu besar cili boh (lebihkan juga kalau suka lebih pedas)
1 keping nisan (boleh juga guna gula melaka)
3 sudu besar gula
3 sudu besar kicap
1/2 cawan cuka @ boleh guna air asam jawa (pekat)
garam secukup rasa
1 1/2 liter air

Cara-cara
Sagat betik dan masukkan ke dalam bekas yg berisi air. Hancurkan kapur makan dgn sedikit air. Tapiskan dan masukkan dalam rendaman betik td.
Rendam betik tu selama 15 minit. Bilaskan bersih dan toskan. Potong timun nipis2.

Utk membuat kuah:
Rebus ikan dgn sedikit air hingga masak. Sejukkan. Ambil isi ikan dan tumbuk lumat.
Masukkan 1 1/2 liter air, cili boh, nisan dan kicap ke dalam periuk. Masaklah hingga mendidih. Biarkan selama 10 minit dan masukkan cuka.
Cedukkan 2 atau 3 senduk kuah tu ke dalam isi ikan yg ditumbuk dan gaul sebati. Jgn sesekali masukkan isi ikan terus ke dalam kuah, nanti ikan tu berketul2. Tuang ke dalam periuk kuah dan biarkan mendidih.
Tambahkan gula dan garam secukup rasa. Kuah ni perlu ada rasa masam, manis dan pedas.
Utk. menghidang:
Isikan betik ke dalam mangkuk dan letakkan hirisan timun di atasnya. Boleh jugak nak letak hirisan nenas bg yg gemar makan nenas. Letakkan kuah atas bahan2 td dan rojak betik sedia utk dingap..

cara tun:
sebab tun guna sardin dalam tin ada dlm 5ekor, jd wat separuh adunan kuah. tun toskan dulu sardin tu, pastu blend dgn 750ml air. pastu masak dgn cili boh, nisan dan kicap.. yg lain sama je.

ps: betik tu kene sagat halusss ye.. tun salah guna penyagat yg kasar sikit tu. kalau lg halus, lagiii la sedap.. 

17 comments:

quinnie said... [Reply]

wah tun dah buat ye..kita jugak yg tak buat lagi rojak betik resepi kaknor nih...hehhehe

nuwairani ismail said... [Reply]

tak pnah try lagi resepii mcm ni...kalau kak tun kata sedap tu, memang sedap lah...

Sofea said... [Reply]

Tun akak pernah mkn masa dok tgnu dulu..tapi x pernah buat..hehe

tun_telani said... [Reply]

kak Q: ramai ke yg dh buat kak? tun google x byk pun keluar.. hihi

nani: sedappppp.. bagi akak anak jati ganu ni mmg hantu laa rojak betik nih. hehe

kak pia: haa.. kalau terasa nk makan blh la buat ni =)

K.Nor said... [Reply]

tun.. kalau sagat lagi halus lagi best tu.. rendam kejap dlm air kapur baru rangup balik.. lama betul tak buat rojak betik.. makan kuah saja dgn kopok ikan pong best :)

Cheq Sue said... [Reply]

cheq sue pun x pernah mkn lg rojak pesen ni...dgr tu selalu la...

Deliah's Deli said... [Reply]

kecur plak tgk kopok tu tun..:) tak pernah lg mkn rojak betik..tentu bila mkn krap krup bunyinya..

suri solehah said... [Reply]

terliurlah pulak akak tengok tun..

Sheila Shafeareen said... [Reply]

salam Tun rozak betik mcm bekean pulak ni menu diet ni,,kalu abe biasa beli betik muda cicah same colek kicap..ingat nak juga cari betik muda buat rojak..spd tu

Sheila Shafeareen said... [Reply]

salam Tun rozak betik mcm bekean pulak ni menu diet ni,,kalu abe biasa beli betik muda cicah same colek kicap..ingat nak juga cari betik muda buat rojak..spd tu

Kak Sam said... [Reply]

Rasanya kalau org ganii buar pasti best. Tapi kalau org perak buat boleh jadi ke

HaSue said... [Reply]

Tunnn..tau x lately akak teringin2 nk mkn kopok ikang dgn acar..ni cara org sarawak laa...nengok tun buat rojak betik nih lagiiii akak teringin!!tp x pnh try buat sndiri acar tu.heee..
rojak betik ni sedap ek tun?insyaAllah tggu rajin nk try!

ehh!!napa laa x bgtau suka mkn betik..pokok betik byk kat sini haa..jiran akak punya dulu..dia dah handing over kat kitorg since dia dah pindah aritu..hehe..skrg umah sblh ni belum ada org lg..so kalo nak membetik boleh je :P
betik akak kat blkg umah tu lom berbuah lg..tu pun kalo masih ada..lupa lak nak nengok ptg td..

eh panjang lak celoteh nih..hihi

Yana Shaiful said... [Reply]

Tak penah mkn lg rojak betk ni.. tgk mcm best jee..msk list jgk nii..:=)

tun_telani said... [Reply]

kak nor: tu laaa.. pas sagat2 tu baru perasan ada lg mata penyagat yg lg halus... hehe.. kasar2 pun habis jugak di ngap dgn lajunye.. haha

kak sue: haaa.. nnti blh la di try..

kak del: rangup kt betik tu kak, kopok bila dh rendam dlm kuah tu xde la rangup sgt.. tp mmg letak byk2 kopok lagi sedap..

tun_telani said... [Reply]

kak suri : pernah try x kak? kalau blom pernah cuba, kene cuba nih =)

kak sheila: tun xpenah lg wat colek guna betik.. nnti nk try lah. hihi

kak sam: kalau org perak tu berusaha, mesti sedap jugak ^^

tun_telani said... [Reply]

kak sue: wah wah.. untungnyer.. byk ye kak? len kali kalau akak blk kampung, jgn lupa kutip byk2 ye. kalau x sempat singgah, tun nunggu tepi jalan amik betik. hihi

kak yana: kat kelate xde ye.. kekgi gi ganu ye..

Kak ijan said... [Reply]

Kak ijan org ganu, mesti try dah rojak ni. Dulu mak selalu buat. Bagus gak Tun letak resipi ni. Kot2 kak ijan teringin nk buat i'll come back and godek2 dapur you. Hehe