Monday, October 10, 2011

Bingka Labu


Assalamualaikumm~~~

kembali ke dapur maya after 2hari berehat. biasa lah, bila wiken je sure sibuk ke sana ke mari. buat apa pun x tau, padahal bukannya besar sgt pun bandar bintulu nih, cuma nk ke bandar lama mmg setengah jam dr rumah ni (pegi balik dh sejam, tu x masuk duk round2 beli groceries dan ke pasar lagi..). 

nway, bingka ni wat utk minum petang jumaat aritu. dh selamat dah pun nih.. hihi.. menghabiskan stok labu pemberian kak haSue. ada lg 3 bekas puree labu duk frozen dlm freezer sebenarnya. tp yg tu x kisah sgt sbb blh simpan lama. ni marathon habiskan labu dlm fridge. Alhamdulillah, buat roti labu 2 resepi, pastu bagi kt makcik cleaner sket (balas yg dia kasi betik dan pucuk paku), akhirnya labu berjaya di habiskan dgn buat bingka yg sedap nih..

kalau resepi labu nih, mesti laa rujuk dapur ratu labu dan ratu mapin kak izah.. eh, ke dh jd x-ratu labu, dh lama kak izah tak melabu kan. hehe... resepi asal dr CMG dan kak zana. tun just copy apa yg tun buat la ye.. lagi satu tun xde bekas yg lubang kt tengah tu, jd guna loyang 4segi biasa, lebih kurang 7 x 7".

cantik je warna kuning dia kan =)

Bingka Labu
Sumber Asal: CMG, kak Zana
Sumber: Kak Izah

2 biji telur M 
250 ml santan segar - tun guna 200ml santan kotak + 50ml air
100 g tepung gandum
90 g gula halus
1/4 camca teh garam
1/2 camca teh esen vanilla
250 g labu lecek 
1/2 sudu besar butter - tun letak minyak masak
Bijan secukupnya untuk topping

Cara-cara

Blender labu rebus bersama air, gula, santan,garam esen vanila sehingga halus, kemudian masukkan telur, tepung dan  butter. Blender sehingga sebati  - tun masukkan semua bahan dlm blender sekaligus..
Tuang dalam loyang yg telah di sapu minyak
Tabur bijan
 

22 comments:

Sheila Shafeareen said... [Reply]

Salam sejahtera..wah ada bingka labu lah mmg lama x pekena labu...sdp ni...smlm npk CK pun tayang labu grg...nak kena cari labu ni..
nak 3 potong kuih labu tu buat rasa...

Mas said... [Reply]

tun...sedap tu bingka labu..
kak mas dah try buat dulu..
memang mabeles...

cik cek said... [Reply]

Tunn...

Kak Cek nak sepotong bingka labu...kita tuko lak ngan kuih cara kaya...boleh kan..kan...:D

Zaliedana said... [Reply]

Tun,sama lah kak ct pon,kalo weekend mmg agak bz,yerla time nih lanak beli segalabrg kan..Uisshh sedapnya bingka..Erm da labu lagi kan,meh sikit puree tuh kat kak ct,dah lama betoi xbeli labu..

izahdaut said... [Reply]

tunn
lawo gamboo.. ilikeeee..cantik cantik.. sambil terliur melihat kecantikan bingka labu itu. hari tu buat kat kampung bingka ni... semua pakat suka makan. kalau idak tak sapa nak layan labu kat pondok tu

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

Salam Tun sedap kan bingka labu.Semalam kak ros cuba karipap Tun.Kopi paste dari rumah izah.Sedap.

Anna Qawina said... [Reply]

Labu? gapo labu tuh? haha...lambatnya nak tggu staun nih..

Ezadlieza said... [Reply]

bingka labuuuu...akak pun suka tun bingka labu nih...nak2nya resepi nih mmg kena pulak dgn tekak...mmg sedap kan..akak pun pernah buat tp jenuh sungguh nak makan sbb asben akak kureng kuih2 camni...hukhukhuk

Sue @ Nenie said... [Reply]

Salam Tun...Cantekkk je kejadiannya...mesti sedap ni...

Ummi said... [Reply]

Tun, sedapnya nmpak bingka labu tu...agak2 kalau akak makan ni berangin badan ke idak ek...dah lama x pekena...kang x madan seloyang buat, leh makan 2 ptog jek...nangis akak...hahhahaa

♥MAMASYAZA♥ said... [Reply]

sedapnyaaaaaa

tun_telani said... [Reply]

kak sheila: meh laaa.. jom mkn sama2.. hihi

kak mas: mmg sedap nih.. 1st time tun makan nih.

kak cek: kuih cara! sedapnyerr!! tun xpenah buat sendiri..

tun_telani said... [Reply]

kak CT: tun pun punya la lama xmakan labu.. nasib baik laa kak sue bg nih, dpt gak merasa..

kak izah: gambo amik auto semua tuu.. kalau nasib baik jd cantik, kalau x pun tun hentam je, hehe

kak ros: yay! terima kasih sbb mencuba =)

tun_telani said... [Reply]

kak anna: hahhaha.. wah, sampai setahun ye kene pantang mkn labu..

kak lieza: tu laa.. dh kawin ni mmg kene masak ikut selera hasben je kan.

sue: mmg sedap ni sue.. tun 1st time try..

tun_telani said... [Reply]

kak ummi: tun pun terasa mcm nk mkn byk2, tp control je. hehe

mamasyaza: sedap! tun 1st time makan bingka labu nih..

Nurul said... [Reply]

wah, tun.. resepi labu lagi... sedappp bingka labu tu... segala jenis bingka mak biasa buat... anaknya ajer yang x pernah buat sendiri lagi... hehe ;D

dZana said... [Reply]

slm kenal2 n kunjung balas tun.. mmg sedap bingka labu cikmat ni.. akk pun cam trasa nk buat bila tgok tun tayang2 ni.. akk suke kt kerak2 tu..

Yana Shaiful said... [Reply]

Salam Tun..sedap je tgk bingka labu ni..K.yana klu dpt labu asyik nak sira jee..tak penah pk nak bt lain..suka sgt sira labu hehee.. lain kali kna bt bingka pula :=)

nuwairani ismail said... [Reply]

kak tun! cantiknya potongan bingka ni! takdelah sememeh ke lembik ke, elok2 aje...

Mak Qis said... [Reply]

bingka labu neh mmg fav akak family n kawan2...ndak2 kasi hangit plak..garing tuh...erkkk lapaq plak hahaha....

Nieza said... [Reply]

uishh sedapnya bingka labu tu tun,tapi akak ni kalau mkn labu maunya kembung...berangin jer satu badan...tapi kalau ada dpn mata belasah juga...hehe

quinnie said... [Reply]

tun..tengok bingka labu ni terus teringat kat angin kita hari tu...hahahha..aduss..tapi makan jugak...kekekke