Monday, October 24, 2011

Petang ni layan ni je laaa...


Assalamualaikumm~~~

tengah minum petang ke? tun kalau xde idea sgt nk masak ape (atau bila virus M dtg melanda), masuk dapur godek2 tepung, goreng cekodok.. hihi...

ni cucur udang geragau kering.. tun mmg xleh makan udang kering yg biasa tu, mesti bersin x henti2. dtg bintulu ni, jumpa udang geragau yg dikeringkan.. masa mula2 tu, takut jugak nk try, tp my laling mmg dh biasa ngan udang kering, jd tun try je la masak.. bila makan tu.. wahhh.. xde gatal2 langsung! hahahaha.. *hepi* jd bila resepi2 yg perlu guna udang kering tu, tun guna udang geragau kering la.. alhamdulillah.. xde bersin2 atau sakit kepala pun..

xde resepi pun nk letak. main campak2 je. kali ni tun guna yis.. udang tun tumbuk dulu, pastu campurkan dlm adunan tepung. biarkan dlm 20 minit dulu pastu baru masukkan tauge dan goreng. makan ngan kuah rojak pecal. sedap!

8 comments:

cik cek said... [Reply]

Resepi campak2...main agak2 tula yg bestg kan tun...sib baik leh makan udang geragau...leh jugakla Tun mkn udang...kalau tak pandang jela kan...kak cek join sekali leh...bwk kuih kaswi ni...:D

Citarasa Rinduan said... [Reply]

awat kak pandang cucur kamu sangat menarik tun????????

nak sepiring tun,.,

izahdaut said... [Reply]

tuunnnnn..
lama tak aum cak ngan tun kat sini.. nak nak nak nak semua2 yang tun dah post tu. sedap sedap nampaknya..

helpp helpp...mood berblogg semakin ke dasar laut ni. helpp

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun kat umah akk kalo tak ada apa yg nak buat minum ptgbuat cucuqlah jawabnya, ni kalo mkn ngan kuah rojak tu memang best la, bau2 belacan tu yg sedapnya

nuwairani ismail said... [Reply]

kat s'wak senang kot dapat udang geragau ek...nani tak pernah beli udang geragau kat sabah ni sebab udang keringnya murah. dah lama x godek2 cekodok ni...

K.ijan said... [Reply]

Geragau tu udang kecik2 tu kan. Sedapnye makan dgn kuah pecal... K.ijan tgh kelaparan ni. Tp malas nk mkn pasal dah midnite.hihi

tun_telani said... [Reply]

kak cek: hihi.. tu laa... mmg kdg2 yg ada resepi tu pun bila dh smp dapur campak2 jugak..

kak ayu: hihi.. jemput laa makan kak =)

kak izah: alhamdulillah.. berjaya gak memancing semula mood yg dh kelaut tu ye. hihi

tun_telani said... [Reply]

kak rosa: tu la kak,, senang n cepat nk siap kan. mmg hebat org yg mula2 reka cucur ni. hihi

nani: udang geragau mmg mahal sikt nani. sepeket kecik 5inggit. tp sedap! lagipun akak mmg alah ngan udang kering.

kak ijan: ha'ah. yg kecik2 halus tu.. bl dh dikeringkan nmpk mcm kulit je. hihi