Sunday, October 16, 2011

Cucur Bom Manis



Assalamualaikumm~~

hihi.. lama tuan rumah menyepi.. kak haSue nk wat spekulasi ye.. aminn.. tun aminkan spekulasi tu.. hoho.. tp tuan umah x berapa sihat ni, sbb jangkit my laling nyer demam. teruk jugak demam panas kali ni.. 2-3 hari ni masak pun lebih kurang je, dh demam2 mmg la cari bubur ngan sup.. wat bubur nasi, sup ayam, pastu mee pun mee sup je. malas nk ulang tayang lauk sama. arini my laling beli nasi ayam kepci, semalam duk tergolek je, dinner pun x masak. huhu..
ok la, dlm pada x berapa nk masuk dapur tu, semalam saje2 tgk blog, ter-curious tgk kak anna nyer BOM nih..  nmpk mcm cekodok, tp tgk bahan2 n perap2 tu imagine rasa mcm donat. hihi.. sbb sgt senang, so dgn cepatnyer gi campak2 semua bahan dan perap. tun perap sejam je, so xde nmpk sgt lubang2 dia. yg pasti lembut dan sedap.. hmm, masa tambah air tu, tambah sikit2 tau, sbb kalau lembik nnti masa goreng serap minyak.

me cnp ye.. link tu me google dan dpt ke aneka cucur kat jurnal alkiram. kak izah pun dh wat ye.. tp x tayang lagi, ke x amik gambo kak? hihi.. owh, kak sheila pun wat bekfes bom manis nih ye..

BOM MANIS

Bahan2 :
  • 1 sdt yis
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 sdb gula
  • 3 sdb susu pekat manis
  • secubit garam
  • air secukupnya
  • minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
  • Campurkan yis, gula, susu & sedikit air..larutkan..Ana biar sampai pekat berbuih.
  • Campurkan campuran yis tadi ke dalam tepung gandum, tambah kan sedikit air, agak2 macam nak buat jemput2 biasa tu le.
  • Perap aduna dalam 1-2 jam bagi mendapatkan sarang yang cantik & kuih jadi bulat masa menggoreng
  • Panaskan minyak masak.
  • Sebelum menggoreng, tambahkan secubit garam ke dalam adunan & goreng hingga keperangan.
  • Hidangkan..yummyy...

11 comments:

Anna Qawina said... [Reply]

kabboommmm!!!..hehehe..moga cepat sihat ye Tun..cik abang tu skali..doakan pc akak ni sihat jugak..huhu..tgk sakit nak baru kot.

*akak edit n3 bom manis tu guna enpon, nak cari link kemain la kan, last letak je link website tuh..haha..akak copy Tun punya yer..nak edit balik link tu. tq..:))

Liza said... [Reply]

salam kak tun..liza masuk list dulu resepi akk ni yer...nmpak sedap, nnt nk try buat...

izahdaut said... [Reply]

esok ler masuk blog. baru terhegeh2 nak mengedit gambo. hehee.. kuih bom ni lain dari donut. tapi kalau ingat ada satu donut akak pernah buat jemput ngan tangan mcm ni. senang gak tu. mmg best gebu cam donut. yg ni mmg sah la mcm kuih bom kan hehe

tun_telani said... [Reply]

kak anna cayang... aminn.. tq kak.. Oooo.. patut laa link pelik, guna hp ye. tun mmg langsung x pandai nk update blog guna hp. hp cap ayam la katakan.. hoho

liza: hmmm... tun adik kot.. akak lahir thn 74 kan, tun lahir tahun 84. huhu

kak izah: hehe.. 1st time try kak. jakun la skit nk tahu jd camner. hihi

Cheq Sue said... [Reply]

amboi...saling mengebomm ye korang ni... awat tak sampai2 CH lagi ni... ana, cuba ko baling kuat sikit bom tu kat sini...

tun_telani said... [Reply]

cheq sue: hahaha.. mcm ramai je yg bakal mengebom lagi nih.. hihi

Yana Shaiful said... [Reply]

Salam Tun..K.yana pun dh mengebom ptg tadi hihii

Sheila Shafeareen said... [Reply]

Salam tu wah hari ni ramai yg dha buat cucur bom anis ni heheh...mmg sdp rasa pun manis juga heeh akk suka sbbringat dan kebus mengembang...puas mkn...esok akk buat lg tau..sbb ada pemintaan suruh buat utk tapau hehhe

quinnie said... [Reply]

kita pun dah buat kuih ni pagi semalam...kekkeke

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

ok dah note bhn2.. ptg nanti nk buat:)

nuwairani ismail said... [Reply]

bestnye kalau demam2 ni macam ni ada orang nak jagakan...hihih...

macam dh ramai yg try kuih ni...mesti sedap...