Tuesday, October 25, 2011

Pumpkin Ball @ Pumpkin Donat Ball



Assalamualaikumm~~

morning! ^^ dh breakfast ke blom? kalau blom, meh join tun makan bebola labu nih.. pelik je bila eja bebola labu. kui kui.. actually, masa mula2 defrost puri labu tu, plan nk wat donat, pastu tiba2 angin M dtg melanda.. godek2 ala cengkodok je.. haha.. tp alhamdulillah, kejadian dia gebu dan lembut sgt! *hepi*

gebu kan =)

1 adunan ni dpt banyak la jugak. tun goreng tu, dapat dlm 2 pinggan. haha.. dh la 2 org je kt umah ni kan. so, 1 pinggan tu simpan utk minum petang.. panaskan dlm microwave jap. alhamdulillah, still lembut je. maybe sbb labu kan family ngan kentang, jd mmg sesuai utk lembutkan kuih. n kaler golden sangat cantik!

Pumpkin Ball
Resepi: tun_telani

Bahan2:
  • 1 cawan labu lecek - blh rebus, microwave, atau bakar labu tu, pastu lecek
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sk yis
  • 50 ml air suam
  • 1 sb susu tepung
  • 2 sb gula
  • 2 sb marjerin- cairkan
  • gula icing

Cara2:

  • campurkan yis, air suam dan gula. biarkan sampai berbuih.
  • masukkan labu, tepung, susu tepung, dan marjerin. Gaul hingga sebati. adunan sedikit lembut ye. perapkan dalam 20-30 minit.
  • amik sejemput adunan dgn jari yg basah (supaya x melekat kt tangan) dan goreng dlm minyak panas. 
  • angkat, tos, dan gaul dgn gula icing.

19 comments:

in my kitchen | in my studio said... [Reply]

aww mashallah that's so cute. tak sangka pumpkin pun boleh jadi donut.

Iva

izahdaut said... [Reply]

ni mcm cucur manis gak ek.. best2 kembung lembut je. aakak dah lama tak membeli labu.. nanti dtg mood melabu leh la try resepi tun ni. tq

Wanieyra said... [Reply]

Salam Tun...

Lama tak buat donut....kena cari stok labu ni

Kak Rose said... [Reply]

tun, ball ke cekodok ke mmg my pebret... lg kalau dapat tengah suam2 n secawan nescafe...hmmm x toleh kiri kanan dah!

nuwairani ismail said... [Reply]

wah! sukenye bebola labu ni....mesti manis2 je rasa labu tu...nani ni tak pernah masak guna labu sebab serba salah nak beli. labu besar2 kat sini...sebulan makan pon tak habih. kene buat puree mcm kak tun la kot.

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply]

Tun, akak tergoda dgn pumpkin ball ni, tapi bab nak mengopek labu tu M ada sikit besar, huhu

cik cek said... [Reply]

Gebu...mulat...mulat...dtg singgah nak mintak tapau satu bekas...he he...dtg2 terus mintak tapau tun ek...nak makan kenala buat seniri kan..kan...

Nuridah said... [Reply]

Tunnnn

nk 2/3 ketul boleh?? Gebus jadinya...kak Nur ngah lapar nie...dh hulur tangan tapi tk sampai bola tu...hehe.

HaSue said... [Reply]

hihiii..paling x boleh blah part labu adik badik ngan kentang..yg mana sulung yg mana adik nih tun?sama bapak lain mak er sebab muke x seiras..ekeke..

sedap ni ala2 jejemput labu..akak kalo buat malas bebeno nak nyukat..terbyg2 je kelembutannya ni

suri solehah said... [Reply]

sedapnya nampak...labu dah ada..tp kerrajinan nak memasak tu..tah lah..huhu..simpan liur je lah

anymz said... [Reply]

banyak lagi ke labu kat rumah tun ni..cuba hantar ke rumah akak 2 biji tun..
eh bila nak balik semenanjung tun?

inaku79 said... [Reply]

nampak lembut, nampak sedap. terbayang2 klu makan ni, ada plak tea o panas, sambil menonton tv petang2... hehehe...best2.

p/s: amacam, ada tgk final rugby? NZ have won the cup. meriah betul suasana kt auckland ni. akak ni bukan la minat pun rugby, dulu tgk pun x penah. tp sejak duk sini, layan jer la.. hehe.

Yana Shaiful said... [Reply]

Salam Tun..waaa..labu dh jd donut plak..hihii..gebusnya..nak 3 bijik.. ckp lah kot bekpes :=)

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Assallamualaikum Tun..
Dah kuar donut ball lak.. Tak terkejar akak ni Tun.. Tolong masak tun pas tu tolong update kat blog akak eh..hehehe...
Molat2 jer donut ni.. Akak nak 1 ketul jer lah.. Ada lagi tak tu.. Haii..makan berdua jer dgn hubby tak kan dah abis..

tun_telani said... [Reply]

iva: tq =)

kak izah: nnti dh dtg mood melabu tu x berenti2 la resepi labu kuar kan ^^

kak ira: haaa. car, jgn x cari kak..

tun_telani said... [Reply]

kak rose: kalau pekene ngan teh o ngan kopi o mmg selagi x habis, selagi tu x toleh mana2 dah kak.. hihi

nani: mmg labu besar gedabak! hehe.. kalau x wat puri pun, beli yg kt supermarket laa, yg kerat2 dh.


kak sari: meh kasi kat tun tolong kopek.. tun suke kopek labu. siap guna tukul lagi. hihi

tun_telani said... [Reply]

kak cek: kalau dekat tun tapaukan dah ^^

kak nur: haa.. jaga jaga.. nk lempar ni. jgn x sambut lak..

kak sue: hahaha.. mesti laa labu abang.. kan beso tuu.. hihi..

tun_telani said... [Reply]

kak suri: hihi.. kene amik vitamin R ^^

kak anim: labu yg sebijik kak sue bg tu laaa.. hihi.. 4 kilo kan.. dpt punyer laa byk2 puri. ni ada lg 2 bekas dlm freezer.

kak ina: memang sambil2 tgk tv tu, x sedar byk mana dh sumbat dlm mulut. kui kui... tgk dekat nk habis2 rugby tu.. hepi laa all blacks menang ^^

tun_telani said... [Reply]

kak yana: 3 biji je? cukup ke?? hihi

kak naz: makan 2 org je.. tp bekfes sekali, minum petang sekali.. mmg licin.. hihi