Thursday, May 31, 2012

Terung Masak Kicap


Assalamualaikummm~~~

morning ^^ dh hmpir tengahari baru berjaya mengadap lappy.. owh, tq kpd kak besah kerana sudi singgah dapur tun.. malu pulak rasanya sbb resepi ikan Hot n Spicy semalam ntah mcm mana tun terlupa letak link ke myresepi, walaupun tun dh tulis sumber resepi. harap2 akak tak salah faham yg tun sengaja ye.. tun dh edit entry tu :) 

tun tau, dlm dunia blogging, kejujuran sgt penting. especially bab asal usul resepi bg GMM. xnk nnti org x percaya kt kita kan. sbb tun dh pernah rasa, org copy resepi dr tun (tun tau sbb tun ada edit resepi tu), tp letak link ckp ambil resepi dr blogger yg lebih tersohor. walaupun bkn niat utk kejar glemer, tp mmg kecik ati. nama pun manusia kan..


ok lah... berbalik pd menu arini. sempoi je..  kak Q pun letak n3 terung arini kan ;) sama lah kita.. tun masak terung dua hari berturut2, yg ni buat semalam.. selain bendi, ni la sayur yg paling tun suka makan.. duk termenung2 terasa mcm nk makan pajeri terung, tp rasa bersalah kalau masak yg berlemak sgt sbb dh ada lauk bergoreng2. so buat masak kicap bodo2 je. tu pun agak berminyak sbb terung mmg serap minyak.. uh uh...

Terung Masak Kicap
resepi: tun telani

bahan2
  • 3 btg terung panjang- potong menyerong, lumur sikit garam kunyit
  • 1/2 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih* tumbuk
  • 3 bj cili padi* tumbuk
  • 2 sb sos tiram
  • 2 sb kicap masin
  • kicap manis secukupnya - ni x sukat, pakat tuang dlm kuali, dlm 4-5 sb jugak kot
  • sedikit air

Cara2
  • goreng terung dgn minyak yg sedikit (tun guna 2 sb olive oil) atas non-stick pan, jgn deep fry, nnti terung serap semua minyak.
  • tumis bawang besar smp layu, masukkan bawang putih dan cili padi. tumis smp naik bau.
  • masukkan sos tiram, kicap masin, kicap manis, dan sedikit air ikut kepekatan yg kita suka.
  • masukkan terung dan gaul sebentar dan tutup api.



8 comments:

atie @ ejay said... [Reply]

tun..nak sikit:)
sedapnya wat lauk makan tengahari ni hihi

Qasey Honey said... [Reply]

asslm Tun...sedapnye...mkn dgn nsi panas2 ni...bleh btmbh la makannye tu...hihih

Bicara Kak Noor said... [Reply]

salam Tun, akak pagi2 dah tengok Q masak terung pastu dah tenghari Tun pun masak terung jugak macam berjanji hari ni hari terung heee masak apa2 pun sedap terung ni bako pun ok jugak tapi ckp je kdg2 nak buat tu malassss senang goreng2 je kan..

Anna Qawina said... [Reply]

Tun cayamm..akak dah lama kecik ati ngan Tun..kata nak blajer tiket g seberang..tak dapat2 lag i nih canne? kecik ati tau..haha
Entahler Tun..akak ni pon bnyk ga terkedu tersedu tp bior jekla..sapela kita ni kan..hehe

Weh akka suka je terung goreng edas2 nih..esok buat lagi yer..jemoput akk mkn sama

hana said... [Reply]

kat sini pon ader terung... ayat ulangan dr Q 'aku antu terung'! sekian....

zila norazila said... [Reply]

salam tun..wahhh ada terung kicap yer..x pernah buat lg tau..sedapny laa.:)

Nieza said... [Reply]

sedapnya terung lama tak mkn terung...nanti blk cuti ler cari terung..hehe

quinnie said... [Reply]

tun..kak besah pun dah sampai sini ye..hehehhe...

kita tak pernah masak kicap terung...entah tak terpikir pulak..hahahhah...nnati nak cuba lah...tapi kan tadi pegi pasar malam ingat nak beli terung bulat kg...bukan senang nak jumpa...selalu kena gi pasar besar....nyesal lak kita tak beli tun..dia kalau buat rebus cicah ngan sambal belacan pun best...huhuhu