Tuesday, May 29, 2012

Kuih Sagu @ Bronok (kukus)


Assalamualaikum~~~~

morning!!! first sekali, nk ucapkan tahniah buat kak Mas @Duniaku for your new baby boy /XD selamat berpantang, nnti blog tunjuk makanan2 ketika berpantang la ye ;)

kuih sagu ni tun buat utk bekfes pagi nih.. mlm td kukus, pagi ni tgk cantik je set dia. dulu2 tun panggil kuih ni kuih telur katak. hihi... suka sgt makan, tp sgt x suka membuatnya.. sbb punya laa lama nk kene ngadap periuk smb mengacau non-stop. tu pun most of the time still ada bijik2 putih kat tgh.. x suke! x suke! suatu hati tu tun gi godek2 dapur kak izah time xde keje, terjumpa resepi nih.. bila tgk 'kukus' tuh, terus terjakun.. hihi.. rupa2nya sgt senang nk wat bronok guna teknik nih. sejak tu, mmg dh byk kali laa buat sbb senang. hasil pun cantik ^^ 

tgk laaa.. xde bijik2 putih!! ^^ xnmpk pulak bulat2 sagu dlm gmbr

Kuih Sagu/ Bronok
Resepi: mamakastam@myr
Sumber: Kak Ika, Kak Izah, tun telani

Bahan2:
  • 1 gelas sagu biji kecil>> Kita guna sukatan cawan metrik
  • 3 gelas air>>yg ni pun sama
  • 3/4 gelas gula pasir
  • Sedikit pewarna merah
  • 1/2 biji kelapa parut putih sahaja
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu teh esen rose - ni me xde

Cara2:
  • Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
  • Masukan sagu, kemudian kacau rata.
  • Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang.
  • Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji(yg ni kita kukus terlebih masa sampai dia betul2 jernih). Lagi enak rasanya - me kukus setengah jam
  • Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap.

10 comments:

Qhaifa Nur said... [Reply]

ada beli sagu konon-konon buat kuih ni la....

aaaa..ada resepi bole share...

Zaliedana said... [Reply]

Kak ct suka juga kuih sagu nih,pastu kalo puding sagu gula merah tuh lagilah suka time bln posa mmg selalu ler wat yg berkaitan ngan sagu nih..Cantik jer nmpk kuih sagu tun nih,cun jer kale..Kak ct bab potong mmg fail,selalu wat lam acuan jerla,hehe..

tun_telani said... [Reply]

Qhaifa nur: xyah konon2 dah, skrg dh blh buat kan.hihi

kak ct: sagu santan gula melaka tu mmg menu wajib bulan puasa. mesti buat walaupun sekali.

Bicara Kak Noor said... [Reply]

cantik nya sagu Tun merah menyala gitu macam tingin jugak akak nak buat mesti sedap kan,sebenarnya kalau kuih2 tradisi ni akak selalu beli je sbb anak2 tak makan,klau sekadar makan sorang tk berbaloiii ,,

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

Wahh Tun akak terlambat sampai.. ada lagi tak kuih Bronok tu hehhee.. sedap nooo bunyinya hehhehe...

haah ehh simple je.. abang akak yang sulong suka sangat dengan kuih ni.. nanti akak nak buat untuk dia.. Insyallah..:))

macehh cayang bronok.. heehe

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

Wahh Tun akak terlambat sampai.. ada lagi tak kuih Bronok tu hehhee.. sedap nooo bunyinya hehhehe...

haah ehh simple je.. abang akak yang sulong suka sangat dengan kuih ni.. nanti akak nak buat untuk dia.. Insyallah..:))

macehh cayang bronok.. heehe

Asmah Yusof said... [Reply]

Salam k.tun...nie kuih feberet arwah abah....lama sgt xbuat....mmg kuih wajib bln pose dulu2....cantik merahnya k.tun asz kalau buat mcm x sabau nk bg masak sagu tue sepenuhnya...hihihi

Nieza said... [Reply]

Assalam Tun, sedapnya tgk kuih sagu ni akak pun suka resepi ni byk kali buat guna resepi ni jer.memang terbaik:)

rostina76 said... [Reply]

salam Tun, betui sesangat tu, lagi senang kalau kukus kan. blh relax2 gitu. trademark kros senang & cepat! hehe

quinnie said... [Reply]

aduiii dah lama tak buat kuih ni...teringin nak makan dah berkurun lamanya...hahahah..malassss!!!