Thursday, May 24, 2012

Fried Dumpling/ Gyoza


Assalamualaikumm~~~

Morning :D arini mood berbunga2.. alhamdulillah, semalam terima panggilan tepon dan email yg menggembirakan, lepas ni akan keluar utk finalize kan few things. insyaAllah, nnti dh settle tun kongsikan :)  skrg ni kongsikan menu berbuka semalam. buat karipap juga. 

dumpling skin tun beli yg instant je. lupa nk amik gambar packaging dia, tp kat luar tulis 'japanese gyoza pastry', ada 30 keping kulit dumpling. cukup2 je inti dia.


kaler dia putih ni, nmpk kuning sbb ambil gmbr lepas asar
RESEPI GYOZA
Resepi: kak hana
Sumber: kak ros , tun telani

Bahan-bahan

Untuk Skin

  • 250g tepung gandum
  • 1/2 - 3/4 cawan air sejuk - ader setengah resepi gune air panas, dan ada setengah campuran sejuk+panas
  • 1/4 sk garam
  • Extra tepung gandum utk canai
  • 1/2 sudu kecil baking powde (P.Ros tambah)

Untuk Inti
  • 250g daging kisar/ ayam/ udang (P.Ros guna 200 grm daging hancur)- tun guna ayam
  • 1/2 genggam daun kucai - potong kecil (P.Ros ganti dgn daun bawang)
  • 50g kubis - cincang dadu halus- tun guna kobis ungu
  • 1 sudu makan halia parut
  • 2 sudu makan bawang putih parut
  • 1sk minyak bijan (Puan Ros guna lbih kurang 1 1/2 sudu)
  • 1sk gula
  • 1/4 cawan bawang besar - potong dadu
  • Daun negi - jika suka (tak masuk)-  tun xtau apa nih
  • garam dan pepper
  • Puan Ros masukkan 1 sudu kecil tepung jagung kedalam adunan filling- tun pun
  • 1 sm tepung jagung/katakuriko + air - bancuh utk stim gyoza (Puan ros stim guna air tampa tepung jagung) 
  • tun tambah shredded carrot and mushroom

Cara-cara
  •  Untuk membuat skin - Uli semua hingga elastrik (P,Ros rehatkan selama 10 minit dan tutup mangkuk dgn tuala lembab. Taburkan tepung gandum di atas papan canai. Canai nipis kemudian terapkan dengan cutter atau muncung gelas/cawan. Buat sehingga abis dan taburkan dengan tepung jagung/ubi (hana gune tpg gandum je) supaya setiap keping tidak melekat antara satu dengan lain.  - tun guna ready-made dumpling skin
  •  Untuk Inti - Campurkan semua bahan inti sebati. Ambil sekeping skin gyoza, dan masukkan inti kemudian kelim seperti SINI. atau boleh gunakan acuan gyoza.
  •  Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Susun gyoza, tuang air bancuhan tepung jagung (boleh juga guna air sahaja), kemudian tutup kuali tersebut. Biarkan sehingga air kering dan bawah gyoza keperangan. Bila dah masak, ambil pinggan, terbalikkan kuali ke atas pinggan .Hidangkan dengan sos gyoza.
  •  Nota dr chef jepun, stimkan dahulu baru masak hingga kering utk mengelakkan gyoza `kotor` bila tuang air kemudian.



Dumpling Dipping Sauce
sumber: tun telani

bahan2

  • 1/4 c kicap manis
  • 1/2 icnh halia-  tumbuk
  • 1 ulas bawang putih- tumbuk
  • 2 bj cili padi- tumbuk
  • 1 sb vinegar- tun guna apple cider vinegar
  • 1 sb minyak bijan

Cara2
  • campurkan semua bahan dan biarkan seketika supaya rasa dia sebati. 

16 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply]

Salam Tun cayang!!!

Ika pun pernah posing ngan resipi gyoza nie masih blm terbuat2 lagi...

sedap nyer mama mmg suka :P
kalau mkn dim sum selain bbq pau mesti ambik gyoza sedap2 nyer!!!

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

Hait! Arigato! hehehe.. pertama tahniah... apa jua yang Tun rancangkan dah membuahkan hasilnya... kedua... selamat berbuka puasa.. akak tak leh puasa.. Insyallah minggu depan dah boleh kot :(

Ketiga... huahhhhhhhhhh sedapnya tuuuu... masak banyakkan?? jap lagi akak datang naik belon! tunggu dekat airport.. psstt cayang macam mana nak buat orang ketawa nampak gigi tu??? macam mana nak buat orang botak keler kuning tu jelir lidah? muahahaha very the jakon and tak tahu muahahahahaa :))

Ayu said... [Reply]

Assalam tun, cantiknya kejadian gyoza tun ni..pandai tu kelim tepinya tu ya..akak tak pandai kelim pandai makan ajelah ..heheh

Qasey Honey said... [Reply]

asslm Tun cyggg...sedap nmpknye dumpling tu...buat utk buka smlm ker...hihi...biase mkn tp buat lum penah lg...comeii la tgk dumpling tu...kemas...

FnF Simple Life said... [Reply]

fuh...betul2 tekak jepun nih...sedap kan3x...fnf pun suka ^^

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun , sedapnya nampak, akk kalo buka posa suka kuih manis2 heheh, kalo mcm ni sedap mkn mlm pulak hehhe, rajin tun

Sheila Shafeareen said... [Reply]

salamtu hemmmm menarik lah..lama nak buat tp x terbuat2 lg....time ika tayang dulu pun dah bekenan

kemarin ada juga ank akk tanya nak mkn kuih jepun yg kulitnya beropol...gelak akkk...nnt lah cadang nak cari kulitnya dulu baru leh buat....:-)

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply]

Salam, Tun.. boleh tak Tun sharekan (pm dlm fb pun boleh) guna kulit dumpling ready made tu? Kalu ada gbr lagi bagus.. almaklumlah... akak ni kan terlebih R... teringin sgt bila tngok dumpling Tun ni menggoda betul

Chah said... [Reply]

tun, ai pun suka menu2 orang2 mata sepet ni, tp tk penahnya nk ambik tau nama2 n ada perasaan nk buat sndiri..wahhh makin maju nampak langkah skipping berserta makanan sehat2 itu..

err cepat share, tesis dh pass eh? mesti examiner tu asyik2 dpt makanan la tu, sbb tu tesis senang lulus...heeee provokasi..provokasi...

Ummi said... [Reply]

Tuuuuunn....mintak hantar ke dapur akak sikit nak berbuka petang nnt...ada lg ke x tu? Rajinnya dia mendumpling sakan...lawo2 pulak tuh...tu yg sepit2 tu x tahan tengok dgn kuah hitam2 sitampuk manggis tuh...hehe

Nuwairani Ismail said... [Reply]

alamak! teringin pulak nk makan gyoza ni. kene uli kulit lagi la jawabnya.

rostina76 said... [Reply]

tun, cantiknya. sama cam k.ayu admire btul cara tun klim tepi tu.

♥MAMASYAZA♥ said... [Reply]

nyummm nyummm nampak sedappp sgtttt

HaSue said... [Reply]

Akak tak pernah makan ni tun..tekak jepun lum sampai lagi gamaknya.hehe.. tp mcm dpt byg rasa dier...lepas tu mesti sedap kan..rajin nyaaa tun menguli dan membuattt..

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Tun cayaang....
Wah terliur akak tgk tau... Sedapnya tu...

kakbesah said... [Reply]

tengok bhn pon dh tau sedap.. rajinnyee tun ni..