Monday, May 7, 2012

Fried Egg Tofu with Tuna


Assalamualaikummm~~~~

morning ^^ sejak 2 menjak ni masak macam2 tp punye laa malas nk amik gambar. pastu kalau ada yg amik gambar pun, amik cepat2 je. bila transfer baru la perasan buruk giler dan sgt tak selera nk makan kalau tgk. haha... semalam lunch buat sup ayam ala-ala utara skodeng kat umah kak Q, tp masa lunch tu mcm lapar sgt malas nk gi tunggeng2 amik gambar, pikir xpe laa, nnti dinner amik gambar. pastu dinner dh lupa nk amik gambar. huhu.. kene tunggu next time buat baru blh tayang2.

sejak2 konon2 diet ni, bekfes duk ulang2 pelbagai jenis omelette (ni pun malas amik gambr gak). mmg kene kreative, kalau x mmg akan terasa nk goreng nasik laa, goreng mee laa. hihi.. tp tun xde laa sampai ikut atkins diet sbb x mampu. kui kui.. kalau duk sorang2 blh la nk mencuba, tp bila dh masak mcm2 utk my laling nih, x tahan godaan lah :P . yg penting, perlu pikir kalori intake dan energy expenditure tu mana lg byk. yg ni mmg tali skipping membantu. busan2 duduk depan lappy, amik tali skipping dan lompat2 dgn tibi. haha.. moga2 next time balik kg, dah xde org yg cakap tun ni makin tembam. amiinn.. :)


ok laa.. simple breakfast. yg semalam kot.. eh, ke yg last 2 days? ntah, lupa dh.. huhu.. 1st time tun makan egg tofu nih. sedap rupanya.. nk letak nama bahasa melayu panjang dgt 'tauhu telur goreng bersama tuna', bunyi mcm xsedap je.. kita kasi dia nama mat salleh la ye. :P

Fried Egg Tofu with Tuna
for 3-4 servings
resepi: tun telani

bahan2
  • 2 tauhu telur - slice
  • 1 tin tuna chunks in oil/water
  • sedikit kobis- mayang halus
  • 2 ulas bawang putih- tumbuk
  • 2 bj lada hijau- slice
  • sedikit serbuk lada hitam
  • daun sup utk tabur
  • olive oil utk tumis

cara2
  • tumis bawang putih dan lada hijau sampai wangi, masukkan kobis dan goreng smp kobis lembut.
  • masukkan tauhu telur dan goreng smp perang2 sikit. hati2 masa balikkan2 takut hancur.
  • masukkan tuna dan gaul sebentar. campurkan serbuk lada hitam secukup rasa.
  • xperlu masukkan garam sbb dh ada masin2 skit kat tuna.
  • taburkan daun sup dan siap utk dihidang.



11 comments:

Qasey Honey said... [Reply]

nmpk myelerakan...sedap...menu pon ala2 diet gitu...suka la kita...hehehe...

FnF Simple Life said... [Reply]

Amboi...mkn tofu je...ngn Tuna lak tu...memang diet sungguh ni Tun... hihihi...menu diet pun leh jadi sedap kan asalkan kreatif cara masaknye...;)

Rohah said... [Reply]

makannan diet ni, tak payah makan nasi..mau kurus..hehe

tun_telani said... [Reply]

@Qasey Honey mmg sedap meratah kak =)

tun_telani said... [Reply]

@FnF Simple Life betul2.. cuma jenuh nk fikir menu tiap2 hari. hihi

tun_telani said... [Reply]

@Rohah kak rohah.. mmg nasi x masak. kalau masak nasik, sure 'ter'makan nasi nnti. mkn ni utk bekfes pun dh kenyang.

zila 4ever said... [Reply]

salam tun cyg
wahhh menu diet yer..akk pun tgh nak diet nie..h ehehe..tp mmg selalunya terlanggar pantang..sbb makanan depan mata semua best2..:)

hana said... [Reply]

adik maniss... tak kira la ko masak apa pon semua nmpk sedap! kecoli batu ngan kayu jer la kot! klu nmpk sedap jugak maknanya aku yg kurang waras ataupon ko yg terlebey waras... wakakakakaka

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

yg nie sesuai tuk akak nie.. hehehe... akak nie nama jer ngah diet tp bila jumpa makanan fav kat dpn mata tu... lupa diri terus.. hehehhe.. akak mmg suka makan menu2 mcm nie tun... sedap sgt kan

quinnie said... [Reply]

tun..kita pun tak mampu rasanya nak ikut diet atkin tu...heehhe...buat sekadar mampu je...tapi bila puasa ni dpt la kurangkan makan..hehehhe...makan pun guna sudu..nasi selang sehari je kalau boleh nak makan..itu pun isi dlm mangkok kecik je..hahahhaha...adehhh...harap2 dpt la bertahan..blog pun kena puasa gak..kalau dak memang jiwa kacau le nengok pelbagai menu tiap2 hari..tak tahan weiiii...kekekek

Mummy Ayda said... [Reply]

best nye Tun, ada menu diet lagi, mummy like so much.... :-)D