Wednesday, May 9, 2012

Ikan Pari Bakar


Assalamualaikumm~~ ^^

morningg! :D dh pukul 10! baju siap menyapu dan mengemop lantai, dan basuh n jemur kain. skrg bersenang2 dpn lappy b4 sambil pikir nk masak apa utk lunch. siapa2 yg tgh pk nk masak apa utk lunch, apa kata buat pari bakar yg sedap nih lunch nnti ^^ tun buat ni last week dah. sedap ke? hmm... x baik menipu tau, tun mmg x minat ikan pari, tp my laling makan dgn lajunya, siap habiskan portion yg tun simpan utk dinner lagi. sabo je laa.. hihi...

tun berkenan kat resepi ni sbb rupa dia mcm ikan bakar yg org jual kt pasar ramadhan ^^ len kali tun nk try dgn ikan lain yg tun suka mkn. ikan selayang ke, cencaru ke, tun suka laa.. resepi kak ina KL. bahan perap dia tun buat satu adunan tu utk 1/2 kilo pari, tp mmg byk lebih. so simpan dlm peti, nx time nk buat ikan bakar senang, dh ada rempah perap ready-made :D



Ikan Pari Bakar
resepi: kak inaKL

Bahan-bahan utama
  • 5 keping ikan pari dipotong 2

Bahan-bahan lain
  • 10 sudu makan cili kisar
  • 8 biji bawang kecil*
  • 5 biji bawang putih*
  • 1 biji bawang besar*
  • 3 batang serai*
  • 1 1/2 inci halia*
  • 1 inci lengkuas*
  • 11/2 inci kunyit hidup*
  • 1 helai daun kunyit*
  • 1 1/2 sudu makan gula
  • 1/2 sudu teh jus asam jawa adabi-klu yg biasa bubuh 1 sudu makan
  • garam secukupnya
  • minyak secukupnya
  • sedikit serbuk kunyit
  • 2 biji limau kasturi-ambil jus-untuk diperah diatas ikan setelah dibakar..
Cara-caranya

1. Basuh ikan dan rendam dalam air asam jawa selama 20 minit.
2. Lumur garam dan serbuk kunyit.
3. Kisar semua bahan bertanda *.
4. Masukkan minyak dan tumis semua bahan sehingga naik minyak.
5. Masukkan gula , jus asam jawa dan garam.
6. Rasa dulu barulah di padam api. Sejukkan.
7. Bila nak bakar baru di lumur diatas ikan.- tun gaul2 dgn ikan pastu perap jap

14 comments:

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

SAlam Tun Cayang... gd morning.. masa akak memberi komen ni akak taip laju naa.. sebab bila2 masa sahaja letrik akan terputus.. wahh ikan pari tu sedapnya dik.. cecah dengan kuah asam sambil tergigit cilipadi.. wahhhh air! air! sebab pedas.. sedapnya.... :)) kecur sudah ni...

Ribbon Clown said... [Reply]

Salam Tun,

kita pun baru makan ikan pari asam pedas nih..sib baik.. kalau tak sure meleleh tgk ikan pari tun ni.. hehe

Watierman said... [Reply]

Assalam Tun....Reena dan family Akak punya fav. ni ikan pari...sekarang dah mahal gila ikan pari ni!!Nak nya dibakar cam gitu..sedap benor!!! Nasib baik Akak baru jer buat asam pedas a few days ago...lega lah sikit kecor tu!!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said... [Reply]

Alamak sama menu kita....akak baru buat pais ikan pari...bakr juga tapi dengan daun pisang...belum buat N# tengah mengikut giliran. akak memang suka ikan pari...tapi di rumah cuma akak sorang aje yang makan, anak-anak kureng sikit. Yours look so tempting.

Chah said... [Reply]

kita suka ikan pari tapi tanak la yg besar2 sbb ada sikit bauuu la...err ingatkan da abis berskipping sambil spiking terus terjah ikan pari...cicah air asam! huuuu weh!

Mas said... [Reply]

Assalamualaikum tun cayangg...
kak mas dah lama tak bakar pari...
sedapnya tengokkkk..
menggoda uuuu.......

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

Salam Kak Tun,
adoi la hai....pari bakar pulak time cengini ha....
mmg leleh ayaq liuq le kak....

jap...nak g ambik tisu jap....hehe...

Eyda said... [Reply]

kalau guna ikan lain boleh tak?? cthnya, ikan kembung ke?? Siakap ke?? Talapia ke??

tun_telani said... [Reply]

@Eyda salam eyda =) boleh je.. kalau kat pasar malam tu guna bahan perap yg sama utk semua jenis ikan =)

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply]

dah seminggu rupanya ya... dah jadi baja... huhu

Amie said... [Reply]

Tun... minta 2 keping ikan pari siap bakar tu, Kak Amie nak siram dia dengan santan pekat bubuh cili padi & kencur....perah air asam! Adeeehhhh... pernah makan ke Tun resepi yang kakak sebut tu...

rahel said... [Reply]

Wallawwey...laparnya gue tengok pari bakar ni...mari sini gue perah limau n lada belachan..

~~zana@pb~~ said... [Reply]

As salam Tun....kalau ikan pari mmg sdp masak begini. Tapi kak pb tak pandai pilih jenis yg sedap n lembut.

Nieza said... [Reply]

tak leh nk tenung lelama ikan pari ni tun akak dh terliur ni..kena tunggu blk Msia baru dpt mkn ni..ishhh sabar jer la ..hehe