Friday, May 25, 2012

Sugar Butter Roll


Assalamualaikummm~~~~~~

Roti lagii!!! haha... tun mmg suka buat roti. tp skrg ni tiap2 hari meroti sebab ada permintaan dr opis my laling. so kalau tgk byk sgt n3 roti tun tu, bkn semua tun makan tau. saya tengah diet.. after bekfes tun uli doh, dlm ko 12 dh blh hntr roti ke opis my laling :D semalam pagi ke UPM smp tengahari, so x sempat meroti. hihi.. kesian pulak orang duk tanya kat my laling, xde roti ke.. alhamdulillah, xsia2 hobi yg tun ada. selama ni bila masak xtau sape nk habiskan, skrg bila wat roti dan kuih, mmg buat extra sbb hntr ke opis jugak :) thank you kpd akak jiran bawah yg suggest tun hntr ke opis.

roti ni buat last week. kdg2 blank jugak nk buat roti apa. mcm2 jenis roti dh buat. xleh wat yg sama je, nnti org bosan kan. so mmg tun variasikan. wat sikit2 :) asyik wat roti ada filling je, kali ni wat roti plain, tp letak gula sket. mkn 2-3 biji pun xde hal. x muak. hihi...


resepi still olahan dr Basic Bread. tun doakan pahala yg berpanjangan buat Puan Roshayati Johar, walaupun tun x kenal siapa nih, moga murah rezeki selalu. terima kasih atas resepi yg lembut dan sedap.


Sugar Butter Roll
Olajan dr: Basic Bread Puan Roshayati Johari, dr Mamafami
Sumber: tun telani

Bahan2:

Bahan A
  • 400g tepung roti
  • 100g tepung gandum
  • 80g gula
  • 1 sk garam
  • 30g susu tepung
  • 1 sk bread softener- optional - tun x letak
  • 1 sk bread improver- optional
  • 4 sk yis
Bahan B
  • 250ml air
  • 1 bj telur- pukul sedikit
Bahan C
  • 80g margerine
Bahan D
  • Butter- cairkan
  • Gula

Cara2:

1. Gaul sebati bahan A
2. masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin.
3. masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan
4. biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30-40 minit.,
5. tumbuk2 utk keluarkan angin. uli sebentar, ambil doh sebesar 50g setiap satu, uli panjang lebih kurang 10 cm, belah tengah dan jalinkan.
6. Biarkan naik 2 kali ganda, sapu dgn butter cair dan taburkan gula kasar, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 20 minit.

atau

1. Masukkan semua bahan dalam Bread Maker, pilih setting doh (dlm sejam setengah).
2. bila BM dh siap menguli, kuarkan dan tumbuk2 utk buang angin dia,
3. ambil doh sebesar 50g setiap satu, uli panjang lebih kurang 10 cm, belah tengah dan jalinkan.
4. Biarkan naik 2 kali ganda, sapu dgn butter cair dan taburkan gula kasar, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 20 minit.

13 comments:

FnF Simple Life said... [Reply]

hmmm...sydapnye... roti pintal mcm ni mmg feveret FnF...selalu beli kat kedai roti tu...kdg2 amek yg ada keju parut, kdg2 yg tabur gula cm ni...

Chah said... [Reply]

tun ai laik u...buat untuk ngap n boleh sekali ngan orang order2...brilien! errr...pe kes kt fesbuk tu? copong2 ai yu...* mokcik bkn apa mls nk start fesbuk ngan GMM ni, takut sangkut depan lappy lama sangat..:)

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun...
Memang seronok akak tgk ramai yg dah mula ambil tempahan kan tun... Akak tumpang gembira tau... Moga tun akan terus berjaya lagi... :). Mcm akak nie mmg ada yg order tapii.. Baru dorg tanya nak x buat.. Dah akak tolak secara baik... Sbb masa x mnyebelahi akak ..

N roti yg tun buat tu mmg nampak lebut... Akak suka makan roti gini... Wpun x der intinya asalkan ada gula atasnya tu... Sedaap...

Sofea said... [Reply]

Assalam Tun..rajinnye meroti, kalau tabur cheedar cheese tentu lagi best! ;)

~~zana@pb~~ said... [Reply]

Akk dpt sebatang..eh..seketul kot..cukup kenyang. Bersila rapat dpn tv tgk Endless Love, si Dindong Dantes hensem plak....x sedar hubby balik..hehe.

Senang je tun kalau kuih kaswi dlm acuan lompang, panas2 pun boleh keluar. Sapu minyak skit kt acuan ye, lupa nk tulis kt blog.

Ummi said... [Reply]

Assalam Tun....waaahh mood baking2 menjadi sungguh, smlm tayang bingka...hari tayang roti...aiseeehh...cantik belit2 roti tuh...meh sini 3 ketuiii ^__^

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply]

Tun cayang!!!!

roti pintal begini atas tabur gula mmg menjadi fav anak mama si Nazli.. mama selalu beli jer... kalau sepkt serang dier kerja kan...

Amin2x mudah2an tuan empunya mendapat pahala yg berganda2 insyallah :)

mmg resipi basic bread the best!!!

Bicara Kak Noor said... [Reply]

salam kenal Tun,aduh cantiknya roti tu dah tentu sedap apa lagi time panas rasanya tk cukup satu pintal tu kan,akak ni kena tunggu mood rajin dulu baru meroti lagi..

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

W'salam Tun.. hakak masuk sini terlewat terus nampak roti manis ni yang terus kecur.. dan lepas ni gak nak suruh hubby teman gi beli kat kedai roti... kecur dikk heeheee

Qasey Honey said... [Reply]

asslm Tun...QH pon suka jugak makan roti...sblm ade BM...kalau mbeli roti mesti bpuluh ringgit bleh abis tau...geram dgn kegebuannye...nk cuba jugak la sugar butter roll tu..

zila norazila said... [Reply]

salam tun
tdi masa kt opis hanya mampu komen kt fb jew..h ehee dh malam baru sempat terjah ke blog pulak..kegebuanya jelas sekali...akk x der BM lg nk mguli malas benor rasanya..he heee beli dgn tun jew la..:P

Yana Shaiful said... [Reply]

Bestnya klu Tun duk sebelah umah k.yana..ari2 beli roti dgn Tun ajer.. xyah kuar pekan dh hihii..tringin nk meroti plak nii..cantik jer jalinan tuu ^_^

HaSue said... [Reply]

Tun..yang anta ke opis tu buat jual ke? <-soalan blur di pagi hari

nampak terserlah kegebuan dan kemontokan roti tu tun..akak nih lama beno ni dah tak meroti.. leh try resepi nih