Monday, May 28, 2012

Homemade Cookie 'n' Cream Aiskrim

Assalamualaikumm~~~

Aiskrimm!!! aiskrimmm!!!!! sape nk aiskrim angkat keyboard! hihi.... xde delivery,kene self pick-up ye, takut cair tgh jalan, xpun makan kt umah ni ye :P aiskrim feveret tun. samaada cookie n cream atau coklat. yg lain kureng sket. zaman wat degree dulu mmg balik dr kelas singgah kat dairy beli cookie n cream aiskrim. sedap!! 

tun dh lama x buat aiskrim nih. sebab utama, bila dh buat tuu, asyik nk bukak petiii je kerja nya.. hahaha... tun blh control lagi makan, tp my laling nih, sekali bukak peti, 1 mug besar dia habiskan.. tuu, kat bawah tu.. tu mug kedua dia dlm mkn dlm sekelip mata.. hoho.. dangerous! dangerous!


buat jugak dlm bekas kecik2.. bekas kecik2 ni byk jugak, utk diberikan pd jiran tenangga :) gmbr straight dr dlm fridge tu.. hehe.. tinggal 4, x berkesempatan nk naik umah jiran atas bg kat anak2 dia.

Aiskrim ni sgt sedap okey.. percayalah. xde rasa mcm aiskrim murahan yg bila makan tu rasa ketul2 ais. cuma compared to aiskrim kedai, dia cepat cair sket. tp xde la x sempat nk makan dh cair. kalau dlm bekas kecik2 tu xsempat nk cair dh habis mkn.. dr segi rasa mmg tip top :D

Cookie 'n' Cream Aiskrim
resepi asal: wssary@myr
olahan: tun_telani

Bahan-bahan ( 2 liter )
  • 5 sudu besar gula pasir *
  • 1 tin (4ooml) susu sejat/cair *
  • 1 sudu besar ovallete *
  • 1 biji telur *
  • 2 sb susu tepung
  • 2 sk vanilla
  • 1 paket Oreo/ Cream-O (buang filling dan pecahkan kasar2)
Cara-cara
  1. mix semua bahan * dengan mixer selama 5 minit, high speed - blender x sesuai ye, sbb nnti dia expand 3kali ganda, x muat blender
  2. simpan dalam freezer 30 minit
  3. ulang method ini ( mixing n freezing ) sebanyak 3 kali - mix, freeze, mix, freeze, mix, + vanilla+oreo, freeze
  4. pusingan terakhir, lepas mixed 5 minit, campurkan susu tepung, esen vanill, dan oreo
  5. kacau dengan wisk atau senduk kayu
  6. boleh ubah perasa ikut suka, tapi esen vanilla tetap WAJIB
  7. freeze kan semalaman, dan sedia utk dimakan ^^

** updated.. bagi yg x faham ye.. mcm ni...
mula2 tu mix high speed selama 5 minit, dan sejukkan dlm fridge setengah jam (x beku ye, dia sejuk je)
pastu ulang lagi, mix high speed 5 minit, dan sejukkan setengah jam
last sekali, mix high speed 5 minit, pastu guna wisk utk campurkan susu tepung, vanilla, dan perasa pilihan.
pastu freeze kan semalaman :)

20 comments:

FnF Simple Life said... [Reply]

hwaaaa...jimat duit...tak payah beli eskrim kat kedai...kak fidzah suka mint flavored eskrem loaded with chocolate chunk... wuhuuuu...syedapnye...

rahel said... [Reply]

Kak Tun,nampak gayanya kena try gak ni...kiranya ice cream oreo la kan..

Bicara Kak Noor said... [Reply]

salam Tun wah sedapnya aiskrim tapi akak tak pernah la buat biasa makan yg beli je.
sorry ya akak nak tanya sikit masa kita mix selepas 30 minit tu aiskrim ni keras tak,and lepas tu letak lagi dlm freez + 30 minit lagi ke..sorry lambat loading lah akak ni ingat nak buat jugak kalau betul2 faham hehe

Ida,Japan said... [Reply]

slm tun..sorry sgt2 tun, k'ida ni tak sempat2 nk terjah blog kekawan..
wahhh...tun punya eskrim lg creamy dan sedapppp ni...mesti kena cuba satu hari nanti...tq tun

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply]

Salam Tun..

mula2 tuh confuse jgk bila baca lagi kat bawak baru faham...

insyallah blh try buat nie...

Chah said... [Reply]

mak ai...byk tul posesnya tu kan..mak itik rajin wat eskim mesia je la...so ai ambil direct flight stret ke labuan ni tau, nk yg ada crusted oreo tu!!!

Zana~Sweet Rose said... [Reply]

salam tun...pepagi lagi dah tunjuk aiskrim..emmp sedapnya kalau dapat makan waktu cuaca panas cam ni...tq share resepi ni..akak minta izin amik resepinye ek! :)

quinnie said... [Reply]

amboi rajinnya dia buat aiskrim..kita memang terigin nak cuba buat sendiri...tapi akhirnya..ku beli je...hahahha

Zaliedana said... [Reply]

Wah da sekelim lak,uiii rajinnyer tun wat sekelim..Kak ct malas nak wat,coz nak kena msk frezer n wak klr mix n duk ulang2 tuh la,jenih xsabo nih..Nmpk sedap tuh da sekut lagi..Ank2 kat umh nih selalu bgi mkn corneto yg mini tuh jer,sbb xnak depa comot,haha malas sungguh ummi depa kan..

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

rajinnyer tun buat eskrem sendiriii... aritu buat dadih.. cayalah tun! senang kan time nak hilangkan dahaga buka je peti ais.. ni kalau akak buat kat rumah ni.. dlm masa sehari tu selamat kot.. kat rumah ramai antu eskrem.. hihi... kalau rajin leh try.. belum pernah lagi akak buat sebarang jenis eskrem sendiri kecuali eskrem malaysia.. kakaka...

Yana Shaiful said... [Reply]

Tun...nk 3 gelas!!!^_^..
nnt nk bt jgk..pasti my laling suka sgt eskrim cani..ada kukis lg ^^

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

Salam Tun wahh ni best ni dah boleh bukak kedai eskrem! cayalah! akak kalau buat main pakai short cut aje.. memang selalu stok kat dalam peti sejuk.. nanti akak share cam mana akak buat... versi Tun ni versi sangat kelesss aka rajin :)

Insyallah nanti akak share tapi jangan gelak tau! malu i taw :))

CT Delima said... [Reply]

As'salam Tun

kalau cuaca yang panas2 bahang ni k.ct pun suka makan ais krim, pasti akan ulang2 bukak peti ais tu jer hehehe

ada resipi bolehlah mencuba nanti ya Tun :)

Wattie said... [Reply]

Salam Tun,
Resepi Wssary ni mmg sedap....

~~zana@pb~~ said... [Reply]

Takpe ke tun telor tu mkn gitu je? Iye la....tanah, batu, kaca pun ada org mkn, tkde hal eh?
Akk nk cuba jg nnti tp taknak mkn satu mug besar.....hehe....

Tun...akk tukar template tu, nnti tun tgk ye, senang tak nk komen.

Ilhamkreatif said... [Reply]

Salam Tun...rajin tun askerim.Resepi yg senang n bahan 2 yg simple.

inahar ali said... [Reply]

fuiyooo tun cayang..wajib try resipi eskem nih..i loikke!! kenen dulu secawan kt sini..terliur sehh!

Nieza said... [Reply]

sedapnya tgk ice cream tun ni...kat sini dh makin panas bolehlah mkn ice cream ni...tapi winter sejuk beku pun akak belasah juga..hehe

fazian.batrisyia said... [Reply]

Salam perkenalan. Sedapnya nampak eskrem oreo tu...asyik beli kat McD jek...kat rumah pun boleh godak rupanya...

Ain Fajar said... [Reply]

wow ade scream la kat sini..huhu tertinggal keretapi..hehehe...mcm best ais cream boh ovalate..nk try la.xpenah jmp plak homemade aiscream letak ovalate..nk try la..mst peti ais sentiasa di kunjungi je..