Wednesday, May 30, 2012

Ikan Hot n Spicy


Assalamualaikummm...

Selamat petang to all :D dh lama x ber-n3 petang2, biasa pagi dh letak n3 pastu sepanjang hari curi2 BW. skrg tgh ngantuk + malas nk baca buku + xde citer best nk tgk, so ngadap blog je la. Ikan ni masak utk lunch td. mmg sedap! tun byk meratah je, so ada excuse nk kurangkan nasi. ni menipu diri sendiri namanya kan, ikan dh goreng2 tu, xde maknanya berdiet..kui kui... 

terjumpa resepi ni masa duk browse nengok resepi kak besah utk tgk resepi kaswi pandan tu laa..
tq kak besah. glemer betul resepi2 kak besah skrg ni kan. hihi.. alhamdulillah, semoga byk pahala kerana berkongsi. teringin nk menerai resepi2 kuih tradisional kak besah, tunggu dekat2 raya dulu, blh la menerai kuih bangkit segala bagai tu insyaAllah.



tun guna ikan dori je. halfkan semua tepung2 tu, tp still ada yg x habis, agak membazir jugak.. so tun alter resepi ni sket ye.

Ikan Hot n Spicy
resepi: kak besah@myr
sumber: tun telani

Bahan-bahan
  • isi ikan dihiris 1 cm tebal- tun guna 2keping ikan dory
  • 1 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1 sudu makan serbuk kari ikan
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam - jika suka
  • 1 sudu teh garam
  • 1 biji telur - kalau habis tambah lg..
  • minyak utk menggoreng terendam- tun goreng minyak sikit, guna non-stick pan
Cara-cara
  1. gaul rata semua bahan kecuali kepingan ikan & telur - ketepikan.
  2. gaul kepingan ikan bersama sedikit gartam & serbuk kunyit @ serbuk kari. pastu kacau telur dlm sebuah mangkuk.
  3. panaskan minyak, bila sudah panas, celupkan kepingan ikan satu persatu ke dalam telur.
  4. lpastu salutkan pula dgn tepung berempah td rata2 lalu terus digoreng dgn api yg sederhana.
  5. bila agak keemasan blehlah diangkat.
  6. sdp dimkn dgn nasi atau dimakan begitu saja cicah sos cili..

16 comments:

Nieza said... [Reply]

Assalam tun, akak tumpang nak meratah ngan tun la...sedapnya tgk.selalu akak buat goreng tepung biasa jer.nanti boleh cuba resepi kak besah ni pula. semakin glamer kak besah tu yer...mcmx2 resepi menarik ada..:)

atie @ ejay said... [Reply]

salam tun...
nampak rangup je kan.. hihi masa duk kuching dulu banyak tengok ikan dory kat pasar satok.. hihi duk jitra nih atas supermarket je lah nampak yg dah dibuat filet

quinnie said... [Reply]

hahahha..tun..itu la kan..kak besah glemer betul skang ni...hehhehe

ni kalau buat makan ala2 fish n chips pun best jugak ni tun..hehhehe

Amie said... [Reply]

Senang guna kepingan ikan dori ye Tun, anak2 kak Amie berebut2 kalau dapat hidangan begini!

Yana Shaiful said... [Reply]

~ bkn stkt anak K.Amie jer berebut nii..K.yana dgn husben pun mst berebut klu msk ikan mcm ni..rs mcm nuget je kan hihii..nnt nk try jgk lah..selain dori agak2 ikan pe sesuai ekk..tenggiri bleh kot..cik dori kna p pasaraya besar br dpt ^_^

Yana Shaiful said... [Reply]

*oppss lupa nk gtau..k.yana dh remove word verification tuu..xprasan plak ada benda tu..kita xsuka jgk..melambatkan keje hahaaa..tq Tun gtau ^_^

Bicara Kak Noor said... [Reply]

salam tun, malam baru akak bekesempatan biasalah tugas rumah yg tak pernah habis2 kan,sedap ni tengok ikan dori goreng cenggini cicah sos pun sodap ni senang lagi tkde tulang mudah sangat nak makan kan..

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

As'Kum Tun cayangg wahh versi cuti sekolah ni.. i like.. simple and yumyy.... :))

kakbesah said... [Reply]

uhuk! uhuk!..patut lah tersedak2 akk.. ada org sebut2 rupenye..hehe..

~~zana@pb~~ said... [Reply]

Entry petang semalam eh? pagi ni baru akak baca.
sedangkan bnyk masa free tp intenet ni mengong betul.
Tun, terus terang akak tak pernah beli ikan dori. Entah berapa harganya ye? Biasa akak tengok org dah potong2 kt super market.

Tun...nnti akak nak buat satu entry utk tun. Sebab apa? nntu tun bacalah..suspen ek?

FnF Simple Life said... [Reply]

akak pun selalu buat ikan cmni untuk bento ilmi ke sekolah. guna ikan salmon atau maguro. senang dia nk mkn sbb kt sekolah mkn guna sudu garfu n chopstick.

rostina76 said... [Reply]

salam tun....huhu!harini baru sempat singgah jenguk tun. btw mmg best la resepi ni, simple & cepat. bahan2 pun senang dpt. cuma kros ni nak lagi senang selalu guna tepung gorengan bestari

tun_telani said... [Reply]

@Yana Shaiful kak yana, kalau tgk resepi asal,kak besah guna ikan air tawar. tun rasa apa2 ikan yg isi putih dan tebal sesuai masak mcm nih =)

tun_telani said... [Reply]

@kakbesah kak besah.. hihi.. sini sini.. minum air nih.. ;)

tun_telani said... [Reply]

@~~zana@pb~~ kak zana, kt sini ikan dori 11inggit sekilo :) biasa kalau 2 keping fillet tu dlm 6-7 inggit, cukup la 2 org makan.. wah.. x sabar nunggu n3 khas akak =)

Azwa Azee said... [Reply]

sis, my mom x suka rasa ikan dori. dia kata jangan beli ikan pelik2 lagi..huhuhu