Wednesday, May 30, 2012

Kaswi Pandan Lemak

Assalamualaikumm..


lambat sket beronline arini.. pagi2 byk pulak kerja nk buat.. ni sementara roti tgh duk dlm oven, blh cepat2 letak n3.. kaswi yg sgt glemer.. dan sgt sedap, walaupun gambar hudus! :( xsuke! x suke!!! :( amik gambar subuh hari, xtau nk setting mcm mana, amik gmbr byk2 semua hudus. so letak satu je la, wat syarat. asal x culik gmbr org lain sudah la kan.

rasa kaswi ni sungguh2 sedap! mmg penuh nostalgia bila gigit, rasa dan texture dia sebijik mcm yg tun biasa makan masa kecik2 dulu.. sungguh terharu bila makan. haha.. over betul budak tun sorang ni kan.. nway, mmg bertubi2 GMM buat kuih kaswi ni. tun pun xtau sape yg mulakan virus kaswi ni, tp tun cuba list kan siapa yg dh buat ye. kalau tertinggal tu, maafkan tun ye.


Kaswi Pandan Lemak
Resepi: kak besah@myr


Bahan-bahan ( 1 loyang )
  • 1 cwn tepung gandum
  • 1 cwn tepung ubi kayu
  • 1 cwn santan
  • 1 1/2 cwn air perahan daun pandan (3 helai)
  • 3/4 cwn gula pasir
  • 1/2 sudu teh AIR kapur sireh
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 bj telur (xkira saiz)
  • beberapa titik pewarna hijau.
  • secawan kelapa parut (putih sj) + secubit garam.
Cara-cara
  1. kacau sebati tepung2 & gula bersama air pandan & telur. pastu campurkan kesemua bhn2 lain. kacau hingga tidak bergentel. sape suka dipuji oleh MIL..tapis lah adunan ni yer..hehe..
  2. seterusnye, masukkan adunan ke dlm loyang yg tlh disapu sedikit minyak. jgn lah tebal sangat, dlm 3 cm cukup. pastu kukus lah hingga masak.. dlm 20-25 minit. (oleh kerana penyediaan x ambil masa lama, eloklah panaskn pengukus sbelum mengadun adunan.)
  3. bila kaswi dah sejuk, bleh la dipotong & digolekkan dlm kelapa parut yg tlh dicampur dgn secubit garam. di rmh ni bdk2 xsuke mkn ngn kelapa parut.. tp ok jer..coz kaswi ni dah lemak rasenyer..hehe..

10 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

salam Tun, sedap tu pekena dengan kopikan?

rostina76 said... [Reply]

terliur plak kros tgk bab yg dah kena gigit tu. bakas gigi sapa la tu ekk. btw serius sedap ni

Yana Shaiful said... [Reply]

huwaaa ada yg tunjuk lg kuih nii.. rs nk bt lg jer hahaaa..sedap sgt..husben k.yana dgn damia xtau bape ketul abih mkn kuih nii..mmg rsnya penuh nostalgia kan hikhikk

mokwo® said... [Reply]

mana ade huduh!! gambo2 semua nampak comel, sechomei tuannya...hihi...(Bodek nih) ade arapan tak nak dapat 10 ketui kuih tuh????

Bicara Kak Noor said... [Reply]

salam Tun semalam merah hari ni hijo lagi variasi kan kaler cantik makan pun sodap tu kannnn heeee

Chah said... [Reply]

Errrr...ai nk kena masuk dlm itu senarai 'pencoba' lah nampaknya... Soklan boleh cik tun? Disebabkan puan tertakluk pada itu skipping punya undeng-undeng, adakah puan akan kibas2 dan tepis2 kelapa2 yg menyaluti kuih nostalgia tu sbeelum dimakan? Atau kuih itu cuma hiasan di subuh hari biar kena ambik gambar huduh...huduh...huduh?? Errr jgn bagi jawapan no komen pls! Gegeggeege...

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

dah ramai yg buat kaswi lemak ni kan.. mesti lagi sedap dari kaswi yg biasa.. dah semestilah kan.. yg lemak2 lagi sedap dari yg plain.. hihi... aiii.. bila nak try ni.... selalu je lupa beli kelapa parut..

inahar ali said... [Reply]

salam rindu tun cayang..akak mmg suker banget kuih kaswi..mak akak mmg terrer wat kuih kaswi cuma akak jek x pernah wat sendiri..besela kuih2 kukus nih mmg akak surrender.. maleh nk kuorkan pengukus tuh..hehe!

Zaliedana said... [Reply]

Tun,dari jauh tadi kak ct nmpk cam lopes,mai dekat baru pasan kasui,tenet lembab lak rini,huhu..Kak ct da amik rsp nih kat umh kak mas ritu lagi,pastutertangguh sbb stok klpa parut abis,skang nih dah da,tapi nak mkn pau lak,tgh2 mlm buta semalam godek dapo tun amik resepi pau kak ton,nih dah kenyang ler melantak pau,hehe..Nak wat juga kasui nih nx week ke,insyaAllah..

quinnie said... [Reply]

tun..hahahha..kita la pembawak virus tu tun..hahahha...memang sedap....kita pun ralit duk makan kuih ni..huhuhu..dah buat yg versi durian...tapi tak berjaya sgt kejadiannya..itu yg tak letak kat blog..hahahhaha...